Suomalaisopiskelijoiden lainahuoli kasvaa – opintojen lainapainoitteisuus voi lisätä taloudellista eriarvoistumista

Danske Bankin arvion mukaan opintojen velkapainotteisuus voi lisätä entisestään taloudellista eriarvoisuutta.

Danske Bankin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisopiskelijat ovat selvästi aiempaa enemmän huolissaan siitä, etteivät selviä luotoistaan ja lainoistaan.

Suomalaisopiskelijoista vain 15 prosenttia suhtautuu nykyiseen taloudelliseen tilanteeseensa erittäin suuressa määrin tai suuressa määrin luottavaisesti.

– Nopeasti kohonnut korkotaso ja suuremmat opintolainapääomat ovat lisänneet taloudellista epävarmuutta, jonka moni opiskelija kokee kohdistuvan pidemmälle ajalle kuin vain opintoaikaan, sanoo Danske Bankin Suomen maajohtaja Jens Wiklund tiedotteessa.

Velkapainoitteisuus voi lisätä taloudellista eriarvoistumista

Opintotuki on muuttunut lainapainotteisemmaksi. Suomessa opiskelevien lainatakaus nousee elokuussa parilla sadalla eurolla 850 euroon kuukaudessa. Opintolainaa voi siis jatkossa nostaa entistäkin enemmän.

Danske Bankin arvion mukaan opintojen velkapainotteisuus voi myös lisätä entisestään taloudellista eriarvoisuutta.

Nuoren mahdollisuudet kerryttää omaa varallisuuttaan hankkimalla ensiasunto heikkenevät, jos nuoren perhe ei pysty tukemaan häntä taloudellisesti opiskeluvaiheessa tai asunnon ostossa.

Etenkin yli 24-vuotiaiden opiskelijoiden mielenrauha kärsinyt

Aiemmin opiskelijoiden taloudellisesta mielenrauhasta kertova indeksi on ollut lähellä koko väestön indeksiä, mutta nyt opiskelijoiden taloudellinen mielenrauha on koko väestöä alhaisempaa.

Tänä vuonna yli 24-vuotiaiden opiskelijoiden taloudellinen mielenrauha on laskenut silmiinpistävän paljon. 18–24 vuotiaiden opiskelijoiden mielenrauha on huomattavasti korkeampaa.

Tutkimus tehtiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneeleissa huhtikuussa.

Suomessa otoskoko oli 3 000 vastaajaa, jolloin keskimääräinen virhemarginaali on kokonaistasolla noin 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat