Yhä useamman opiskelijan toimeentulo erittäin niukkaa – osa tinkinyt lääkkeistä, nälkää pelätään

Aiempaa useampi opiskelija pitää toimentuloaan erittäin niukkana ja epävarmana, kertoo tuore THL:n tutkimus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti keväällä 2024 Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen, johon osallistui 3 600 iältään 18–34-vuotiasta opiskelijaa korkeakouluista eri puolilta Suomea.

Viimeisten kolmen vuoden aikana toimeentulonsa erittäin niukaksi ja epävarmaksi kokeneiden opiskelijoiden osuus on noussut 13 prosentista 19 prosenttiin.

Toimeentulovaikeuksia on enemmän niin yliopisto- kuin ammattikorkeakouluopiskelijoilla, mutta niukkuus ja epävarmuus toimeentulon suhteen näyttäisivät silti olevan yleisempää ammattikorkeakouluopiskelijoilla (24 prosenttia) kuin yliopisto-opiskelijoilla (15 prosenttia).

THL:n tutkimuksessa 24 prosenttia vastanneista ilmoitti pelkäävänsä sitä, että ruoka loppuu rahanpuutteen vuoksi. 18 prosenttia vastaajista kertoi joutuneensa tinkimään lääkkeiden ostosta.

Tiedotteessa kerrotaan, että samansuuntaisia asioita on havaittu nuorten aikuisten osalta koko väestössä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten opiskelijoita patistellaan takaisin koulun penkille koronapandemian jälkeen. Juttu jatkuu videon alla.

Haastattelussa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Teemu Kokko ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden edunvalvontajärjestö Samokin puheenjohtaja Lauri Kujala.

Taustalla inflaatio, korot ja leikkaukset

Johtava tutkija Laura Kestilä kertoo tiedotteessa, että opiskelijoiden lisääntyneiden taloudellisten vaikeuksien taustalla vaikuttavat monet asiat.

– Korkean inflaation myötä nousseet kuluttajahinnat ja korot ovat vaikuttaneet usein pienituloisten opiskelijoiden arkeen ja toimeentulon riittävyyteen. Tilannetta ovat todennäköisesti pahentaneet asumisen tukiin kohdistuneet leikkaukset ja ja ne vaikeuttanevat opiskelijoiden toimeentuloa entisestään jatkossa.

Kestilä lisää myös, että moni kattaa opintolainalla arjen välttämättömiä menoja. Lainapainotteisuus voi lisätä taloudellista epävarmuutta etenkin, jos työllistyminen valmistumisen jälkeen ei ole varmaa.

Tutkimuksessa selvisi lisäksi, että valtaosa korkeakouluopiskelijoista kokee päivittäisen elämänsä hyvin turvalliseksi. Iän myötä tämä tunne näyttäisi hieman heikkenevän.

16 prosenttia opiskelijoista ei ole luottavaisia tulevaisuuden suhteen. Tutkimusprofessori Sakari Karvosen mukaan tämä saattaa kertoa siitä, että ihmisillä on hyvinvoinnin ja toimeentulon vaikeuksia ja huolia.

Lue myös:

    Uusimmat