MTV Lifestyle julkaisi perjantaina keskustelua herättäneen jutun, jossa kolmen lapsen äiti, bloggaaja, alakoulun opettaja ja kirjailija Heather Steiger kehottaa noudattamaan viittä neuvoa, jotta lapsen inttäminen ja raivarit saadaan loppumaan. Steigerin neuvoja arvosteltiin, sillä niissä lapsen näkökulmaa asiaan ei suostuttu kuuntelemaan.
Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala on samaa mieltä Heather Steigeria kritisoivien kanssa.
– Nämähän ovat vain keinoja, joilla aikuinen yrittää päästä yli siitä omasta ärtymyksestään, Rantala sanoo.
Keinoilla pyritään siis pääsemään nopeasti eroon ärsytystä aiheuttavasta asiasta – lapsen inttämisestä.
Steiger esitteli tekstissään viisi kikkaa, mutta pohjimmiltaan niitä on Rantalan mukaan vain yksi: vanhempi kieltäytyi keskustelemasta asiasta lapsen kanssa. Hän ei näe keinoissa lapsen kannalta mitään eroa.
– Se on hyvä, jos vanhempi sanoo ei, niin hän pitää siitä rauhallisesti kiinni. Mutta se, että lapsi anelee tai yrittää keksiä eri syitä, niin kyllä mielestäni pitäisi olla kiinnostunut hänen perusteluistaan. Sanoa, että en tule muuttamaan mielipidettäni, mutta kerro ihmeessä, miten perustelet tai mikä se sinun ajatuksesi on.
"Miksi lapsi oppisi kunnioitusta, jos hänelle ei olla kunnioittavia?"
Lapsen mielipiteen huomiotta jättäminen ja keskustelusta kieltäytyminen on Rantalan mukaan kunnioituksen puutetta lasta kohtaan.
– Herää kysymys, että miksi ihmeessä lapsi oppisi kunnioitusta, jos hänelle ei olla kunnioittavia?
– Kuka meistä haluaa elää ihmissuhteessa, jossa vastaus on en keskustele, en puhu enää, kysytty ja vastattu? Voi miettiä, haluanko opettaa lapselle tämmöisen ihmissuhteessa olemisen tavan tai mitä itse pitäisi tämmöisestä ihmissuhdetavasta?
Rantala ei kuitenkaan suosittele suostumaan kaikkiin lapsen vaatimuksiin ja pyyntöihin, vaan, että lapsen perustelut tulisi kuunnella, vaikkei tämän pyyntöön suostuisikaan.
Rantala antaa muutama esimerkin lauseista, joita voi käyttää esimerkiksi herkkujen perään inttävän lapsen kanssa.
– Siinä voisi sanoa, että huomaan, että sinun tekee mieli karkkia, huomaan, että sinun tekee tosi kovasti mieli. Ei varmaan ole kivaa, että en nyt suostu, mutta en silti suostu.
– (Tai) voisi sanoa, että huomaan, että perustelet ja sinulla on hyviä perusteluita, mutta mielipiteeni tästä ei nyt muutu. Joskus voi sanoa, että vaikka jankkaat miten, niin en tule vaihtamaan mielipidettäni. Tässä käy vain niin, että ärsyynnyn, mutta voidaanhan me tästä riidelläkin, jos haluat.