Musiikkialan Grammy-palkinnot jaettiin jokavuotiseen tapaan helmikuun alussa Los Angelesissa. Timo Kurkikankaasta tuli toisena vuotena peräkkäin Grammy-voittaja.
Helmikuun alussa Los Angelesin Crypto.com-areenalla järjestettiin perinteiseen tapaan yksi maailman tunnetuimmista musiikkialan tapahtumista: Grammy-gaala.
Parhaan oopperalevytyksen palkinto päätyi kesäkuussa 2023 kuolleen säveltäjä Kaija Saariahon Adriana Mater -oopperasta taltioidulle levytykselle.
Lue myös: Parhaan oopperalevytyksen Grammy Kaija Saariaholle
Tuon levytyksen takana on San Franciscon sinfoniaorkesteri kapellimestarinaan Esa-Pekka Salonen, mutta mukana oli myös toinen suomalainen.
Tekijätiimissä mukana ollut äänisuunnittelija Timo Kurkikangas pitää isoimpana palkintona sitä, että levy valmistui.
– Kyllähän siinä omat pitkät yönsä sitä laitettiin kasaan. Kolmella mantereella usean eri valtion välillä kuunneltiin eri versioita ja tehtiin korjauksia, Kurkikangas kertoo MTV:n haastattelussa.
– San Franciscosta oli tietysti porukkaa, Briteistä oli editointia ja miksausta, Jean-Baptiste Barrière (Kaija Saariahon puoliso) kommentoi Ranskasta käsin niitä ja minä tein täältä Suomesta kotoa käsin omaa rooliani levylle.
Lue lisää: Heidät me menetimme vuonna 2023
Oopperaesityksen tekeminen on siis monikansallista toimintaa. Miltä Grammy-palkinnon saaminen tuntui?
– Kyllähän se ihan mukava on huomata, että huomataan. Hienot teokset saavat näkyvyyttä ja sitä kautta tulevat laajempaan tietouteen, Kurkikangas sanoo.
"Heistä saa energiaa"
Timo Kurkikangas teki paljon yhteistyötä Kaija Saariahon kanssa.
– Se oli todella miellyttävää. Kaija antoi kuitenkin tilaa ehdotuksille. Hän oli tarkka ja tiesi tarkkaan, mitä halusi, mutta dialogi hänen kanssaan oli hedelmällistä, äänisuunnittelija kuvailee.
17:45Katso video: Kaija Saariaho oli Suomen tunnetuin nykysäveltäjä – toimittaja käy läpi taiteilijan upeaa uraa.
– Hänelle pystyi tekemään ehdotuksia siitä, että mitä jos tehtäisiinkin tässä näin tai mitä jos tehtäisiin tällainen ratkaisu tässä. Erilaiset salit ja tilat kuitenkin vaativat erilaisia ratkaisuja siinä, miten teokset toteutetaan.
Lue lisäksi: Suomalainen kuoro palkittiin Grammy-gaalassa
Timo Kurkikangas oli mukana myös helmikuussa 2024 Grammy-gaalassa parhaana kuorolevytyksenä palkitulla Helsingin kamarikuoron ja suomalaiskamariyhtye Uusinta Ensemblen Kaija Saariahon Reconnaissance-kuoroteoksesta taltioidulla levytyksellä.
Kurkikangas on siis kaksinkertainen Grammy-voittaja klassisen musiikin tunnetuimman suomalaisnimen Esa-Pekka Salosen tavoin. Millaista on ollut työskennellä Salosen kanssa?
– Hyvin kiireinen mies! Mutta aina ne kerrat, kun on hänen kanssaan päässyt tekemään, ne ovat olleet hienoja hetkiä. Olemme olleet samalla sivulla ja kuten Peter Sellars, joka oli ohjaajana Adriana Materissa, he molemmat ovat sellaisia, että heistä saa energiaa, Kurkikangas kehuu.
– Sellars kun tulee samaan tilaan, hän on sellainen valopilkku maailmassa, josta saa aina lisäpuhtia tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä.
Paljon työtä etukäteen
Mitä äänisuunnittelija tarkalleen ottaen tekee?
– Paljonhan näissä tällaisissa esitysten kanssa on sitä valmistelutyötä. Paljon pitää tehdä suunnitelmia etukäteen ja valmistella sekä suunnitella, että miten joku produktio toteutetaan jossain tietyssä salissa, Kurkikangas kertoo.
– Sitten se on sitä äänentoiston rakentamista, harjoitusten ja esitysten miksaamista ja sen tyyppistä toimintaa.
Lue myös: Näin maailmalla reagoitiin Kaija Saariahon kuolemaan
Timo Kurkikangas on päässyt myös tekemään yhteistyötä useiden säveltäjien kanssa, kun he sävellysvaiheessa miettivät, miten jokin elektroniikka- tai äänitekniikka-asia olisi hyvä hoitaa.
– Välillä se on ohjelmointia, välillä äänittämistä, välillä miksaamista ja muuta sen tyyppistä studiotyöskentelyä. Nyt viime aikoina ja tänä keväänä yritän näitä kokemuksia myös musiikkiteknologian opiskelijoille viedä ja kertoa, että millaisia kokemuksia on matkan varrella reppuun tarttunut.
Kurkikangas oli vastikään Australian Adelaidessa tekemässä Kaija Saariahon Innocence-oopperaa.
Esitys sai brittilehti The Guardianissa täydet viisi tähteä.