Suomalaisten varautumisessa kaksi selvää puutetta – "Monet eivät ole tulleet ajatelleeksi"

0:47imgKatso videolta, miltä näyttää 72 tunnin kotivara.
Julkaistu 07.02.2025 07:00

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Pullovesi ja puhdas kannellinen ämpäri puuttuvat monen suomalaisen kotivarasta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin tutkimuksen mukaan lähes puolelta suomalaisista puuttuu puhdas kannellinen ämpäri tai kanisteri. Lisäksi kahdelta kolmasosalta puuttuu kotivarastaan pullovesi.

Nämä asiat tulisi löytyä jokaiselta 72 tunnin kotivaran oppien mukaisesti: ämpäri tai kanisteri veden hakemiseen ja pullovesi häiriötilanteita varten. Voit katsoa yllä olevalta videolta, mitä kaikkea 72 tunnin kotivaran pitäisi pitää sisällään.

Valtakunnallista Varautumispäivää vietetään perjantaina 7. helmikuuta.

Veden merkityksen varautumisessa huomaa nopeasti, kun veden tulo katkeaa suunnitellun huoltotyön tai yllättävämmin putkirikon tai sähkökatkon vuoksi. 

Riittääkö tuhansien järvien maassa vettä? Juttu jatkuu videon alla.

9:30imgHaastattelussa Huoltovarmuuskeskuksen ​varautumisasiantuntija Roope Siirtola ja Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n valmiuspäällikkö Riina Liikanen.

Suomessa tapahtuu SPEKin mukaan 5 000 – 8 000 putkirikkoa vuodessa eli keskimäärin 18 putkirikkoa vuorokaudessa.

– Putkirikkoja voi tulla jatkossa entistä enemmän, jos ikääntyvää vesijohtoverkostoa ei saneerata riittävästi, Vesilaitosyhdistyksen valmiuspäällikkö Riina Liikanen sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Mitä pitää tehdä jääkaapissa ja pakastimessa oleville ruoille, jos sähköt katkeavat? Nämä asiat sinunkin kannattaa painaa mieleen kotivarasta

Osa putkirikoista aiheuttaa vesikatkon.

– Kotivara alkaa vedestä. Silti monelle tulee varautumisesta mieleen säilykkeet. Vesi on ensimmäisiä asioita, joita ihminen kaipaa häiriötilanteessa, SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju toteaa tiedotteessa.

Tämän huomasivat esimerkiksi espoolaiset helmikuussa 2024, kun putkirikon seurauksena tuli vedenkeittokehotus. Pullotetut lähdevedet loppuivat tuolloin monesta alueen kaupasta.

– Kyllä se pisti ajattelemaan, että aika huonosti olen varustautunut, jos vaikutus olisi pidempiaikainen. Itse kyllä ehkä pärjään, mutta miten pieni vauva, totesi eräs haastateltava tuolloin MTV Uutisille. 

Lue myös: Vedenkeittokehotus tyhjensi kauppojen pullovesihyllyt Espoossa: "Pisti ajattelemaan"

Ämpärin puhtaus tärkeää

Häiriötilanteita varten kannattaa kotiin hankkia edes muutama litra kaupan pullovettä sekä puhdas ja kannellinen ämpäri tai kanisteri, jota tarvitaan veden hakemiseen tilapäisistä vedenjakelupisteistä. Pisteitä perustetaan yleensä yli vuorokauden kestävissä vedenjakelun häiriöissä.

kotivara_etuMuutama litra pullovettä ja kannellinen puhdas ämpäri auttavat pahimman yli esimerkiksi sähkökatkon yllättäessä.Shutterstock

Ämpärin pitäisi nimenomaan olla puhdas. Likaisella lattianpesuämpärillä kun ei ole hyvä hakea juomavettä.

–  Vaikka olemme ämpärikansaa, on varautumisessa suuri kompastuskivemme se, että ämpäri ei ole välttämättä puhdas. Jos vedentulo on jo lakannut, ei ämpäriä enää siinä kohtaa pysty pesemään, Kulju muistuttaa.

Tahmainen mehukanisteri voi toimia paremman puutteessa, mutta vesi ei säily siinä hygieenisenä. Vedenjakelupaikoilla ei astioita voi pestä.

Lue myös: Voiko vessan hanasta juoda vettä? Asiantuntija vastaa

SPEKin 72 tuntia -verkkopelin yli 100 000 vastaajasta joka kymmenes luuli, että vedenjakelun ohessa jaetaan myös ämpäreitä.

– Olemme tottuneet ja voimme luottaa siihen, että hanasta tulee puhdasta vettä jatkuvasti. Putkirikot voivat aiheuttaa äkillisen vesikatkon ja vesihuoltolaitokset ovat varautuneet järjestämään silloin varavedenjakelun. Tilapäinen vedenjakelu ei silti auta, jos kotona ei ole puhdasta astiaa, millä hakea vettä, Riina Liikanen muistuttaa.

Kulju huomauttaa, että pullovettä tulee olla, sillä vedenjakelu ei ala heti, eikä se välttämättä ole ihan kodin lähellä.

– Vettä ei myöskään ehkä saa niin paljon kuin haluaisi. Ihminen tarvitsee noin kaksi litraa puhdasta juomavettä vuorokaudessa. 

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? Juttu jatkuu videon alla.

0:54imgKatso videolta, miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä?

Lue myös: Turvallisuuspomo paljasti yllättävän kotivaransa: "Vaimoni ei pidä"

Puhdista edes kotoa jo löytyvä ämpäri

Moni vähävarainen voi pohtia, miten varautuminen on mahdollista kaiken kallistuessa. Välttämättömyyksiin kannattaa kuitenkin yrittää panostaa.

– Neuvoisin jokaista hankkimaan edes yhden puhtaan ämpärin tai viiden litran vesitonkan kotiin. Tai puhdistamaan kotona jo olevan ämpärin, Essi Kulju sanoo.

Häiriötilanteessa vettä tarvitsee usein nopeammin kuin muuta. 

–  Yksilön rooli varautumisessa on tärkeä. Sitä voi kuitenkin tehdä yhteisöllisesti. Jokainen voi esimerkiksi pohtia, voisiko auttaa naapuria tai vaikkapa iäkästä läheistä veden hakemisessa. Ämpäri pitää kuitenkin autettavalta itseltään löytyä. Myös yrityksissä on hyvä pohtia, miten työpaikkojen juomaveden saanti varmistetaan, Huoltovarmuuskeskuksen varautumisasiantuntija Roope Siirtola toteaa tiedotteessa.

Lue myös: Näin suomalaiset ovat varautuneet onnettomuuksiin – kysely: Suuri osa ei pärjäisi vesikatkossa yli kahta päivää

Kotivaraan liittyy harhaluuloja

Kristiina Mattila-Nousiainen on yksi Suomen noin 800 varautumiskouluttajasta. Hän kertoo tiedotteessa törmäävänsä usein vääriin luuloihin vedestä. 

– Monet eivät ole tulleet ajatelleeksi, että kauppojen varastot ovat pienet ja ne menevät tosi nopeasti tyhjiksi. Vettä saattaa olla kaupassa vain 10 viiden litran tonkkaa. Jos tulee häiriötilanne, siinä kohtaa kauppojen hyllyt voivat olla äkkiä tyhjää täynnä.

Kaupassa maksaminenkin saattaa olla mahdotonta, jos kaupan maksujärjestelmä ei sähkökatkon vuoksi toimi.

Lue myös: 

Tällaista vahinkoa sähkökatkot voivat aiheuttaa suomalaiskodeissa – vakuutusyhtiö muistuttaa: "Varoitusaika voi olla pahimmillaan hyvin lyhyt"

Tällainen kävely kannattaa kotona nyt tehdä, ettei sähkökatkon aikana tarvitse yllättyä – "Voi olla fiksua varmistaa, että..."

Hurja näky: Tällaisista putkista tulee monien juomavesi

Katso myös: Näin valmistat ruokaa sähkökatkon aikana

0:58imgSuomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin videolta näet, miten ruokaa voi valmistaa sähkökatkon aikana.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: SPEK

Tuoreimmat aiheesta

Juomavesi