Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mitä pitää tehdä jääkaapissa ja pakastimessa oleville ruoille, jos sähköt katkeavat? Nämä asiat sinunkin kannattaa painaa mieleen kotivarasta

jääkaappi
Shutterstock
Julkaistu 05.05.2022 20:14

MTV LIFESTYLE

Onko sinulla 72 tunnin kotivara? Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa tiedotteessan kotivaran tärkeydestä ja neuvoo, miten ruokien kanssa kannattaa toimia poikkeustilanteessa.

Termi kotivara tuli monelle varmasti tutuksi viimeistään koronapandemian alkutaipaleella. Marttaliitto julkaisi maaliskuussa 2020 ohjeistuksen siitä, miten tartuntatautiepidemiatilanteessa kannattaa toimia ruokien osalta. 

Kotivaralla tarkoitetaan kotona olevaa varastoa ruokaa ja juomaa poikkeuspäivien varalle. 72 tunnin varautumissuosituksen mukaan kotoa pitäisi löytyä vettä, ruokaa ja välttämättömiä tarvikkeita kolmeksi päiväksi häiriötilanteen varalta. Häiriötilanne voi olla pitkittynyt sähkökatko, myrsky, tulva, sairaus tai muu syy, joka voi estää kauppaan pääsyn.

Katso video: Tältä näyttää 72 tunnin kotivara. Artikkeli jatkuu videon alla. 

0:47img

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää.

Muista! Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään arjessa tarpeen mukaan ja tilalle hankitaan uutta. Hävikkiä tulee välttää, joten myös kotivaratuotteita pitää käyttää koko ajan, että varasto kiertää.

Monilla on harhakäsitys kotivarasta: Kyseessä ei ole erillinen aarrelaatikko

Riittävästä kotivarasta on tänä keväänä jälleen kerran muistuteltu lähinnä epävarman maailmantilanteen vuoksi. Nyt Maa- ja kotitalousnaiset nostaa tiedotteessaan esiin tärkeitä seikkoja kotivaraan liittyen.

Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö, 72 tuntia -kouluttaja Helena Velin muistuttaa, että kotivara ei ole aarrelaatikko, joka avataan häiriötilanteessa.

– Kyse on arjen tuotteista, joita varataan kotiin hieman ylimääräistä. Kotivara sisältää niitä elintarvikkeita, joita kotona tavallisestikin käytetään. Varastossa kannattaa pitää huoneenlämmössä säilyviä tuotteita ja ruokaa, jota voi syödä kylmänä. Kotivara voi sisältää myös vähän herkkuja mielen piristykseksi, Velin neuvoo tiedotteessa.

Häiriötilanteessa tärkeintä on Velinin mukaan se, että kotona on riittävästi ruokaa ja vettä. Ruoan tulisi olla sellaista, josta saa energiaa. Yksittäisen ravintoaineen tarpeen tyydyttäminen ei lyhyen häiriön aikana ole pääasia.

– On tärkeää, että meillä on kotivaraa vähintään kolmeksi päiväksi, jolloin viranomaisille jää aikaa käynnistää järjestelyjä, jos häiriö kestää pidempään.

Lue myös: Martat listaavat: Näitä ruokia kaupasta kannattaa nyt oikeasti ostaa kotivaraksi

Mitä tehdä ruoille jos sähköt katkeavat?

Yksi poikkeustilanne, jolloin kotivaralle saattaa olla tarvetta on sähkökatko. Sähkökatko aiheuttaa monenlaisia haasteita ruoan suhteen. Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-, ravitsemus ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta muistuttaa, että jääkaapista tulee sähkökatkon sattuessa syödä ensin nopeasti pilaantuvat ruoat. 

– Pakastinta ei kannata avata, jotta pakasteet eivät turhaan sula. Jos katkos jatkuu pidempään, käytetään sieltä ensin helposti sulavat tuotteet. Sulaneista marjoista voi sähköjen palauduttua keittää mehua, hilloa, kiisseliä tai käyttää niitä leivonnaisiin.

Kotivaran avulla sähkökatkosta selviää kylmilläkin ruoilla, mutta jos katkos pitkittyy, pitäisi saada lämmintä ruokaa. Ruokaa voi sähkökatkon sattuessa laittaa vaikka grillillä tai retkikeittimellä. Taloyhtiöissä voi hyödyntää pihagrillejä.

Vedensaanti on meille elintärkeää. Kotona on hyvä olla puhdas, kannellinen astia tai vesikanisteri, johon vettä voi joko kotona valuttaa tai hakea sitä vedenjakopisteeltä. Pullotettua vettä on hyvä olla varastossa.

– Vanha hyvä neuvo on, että kun sähköt menevät poikki, kannattaa kiireesti laskea vettä suurehkoon kattilaan tai muuhun astiaan, toteaa Helena Velin.

Lue myös: Löytyykö kaapeistasi juuri nyt näitä ruokia? Tarkista tärkeä asia: "Urbaanissa ympäristössä merkitys unohtuu helposti"

Lue myös: Oletko varautunut pitkittyneeseen sähkökatkoon? Tällainen on 72 tunnin varautumissuositus

Lähteet: Maa- ja kotitalousnaiset, Martat

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka