Suomalaistoimittajan kohuttu natsijuttu herättää huomiota ulkomaillakin

katarinabaer
Vaari oli natsi oli ehdolla vuoden jutuksi Suuri journalistipalkinto -kilpailussa.Lehtikuva
Julkaistu 27.04.2015 20:21
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Katarina Baer laajentaa Vaari oli natsi -artikkeliaan kirjaksi, jossa perkaa sukunsa synkkää menneisyyttä.

Katarina Baer kirjoitti Helsingin Sanomiin helmikuussa 2013 artikkelin Vaari oli natsi, jossa selvitti isovanhempiensa menneisyyttä ja yritti ymmärtää sitä, miten tavallisesta saksalaisesta tuli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen eli NSDAP:n aktiivinen jäsen ja Hitlerin tukija.

Vuorotteluvapaalla ollessaan Baer on laajentanut artikkelia kirjaksi. Hän on kerännyt lisää tietoa sukunsa menneisyydestä ja Saksan historiasta.

– Olen lukenut koko suvun kirjeenvaihdon 1910-luvulta lähtien sodan loppuun saakka, Baer kertoo MTV Uutisille.

Suvun kirjeenvaihtoa tutkiessa Baer on saanut uutta tietoa isoisänsä lisäksi myös tämän veljistä ja serkuista. Suvussa on aiemmin vallinnut käsitys, että ainoa Hitlerin kannattaja oli Baerin isoisä.

Käsitys muuttui, kun Baer perehtyi asiaan.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

– Heistäkin on paljastunut, että he olivat natseja. Osa oli aktiivisia SS- ja SA-joukoissa.

– Oli ollut myytti, että suvussa oli joku, joka oli vähän ihaillut Hitleriä. Sitten paljastui, että osapuilleen kaikki olivatkin tosi natseja. Myytin rikkoutuminen ja totuuden paljastuminen yhden saksalaisperheen kautta on kirjan pointti.

Historia kielletään edelleen

Kirjaa varten tehty tutkimus on saanut Baerin ymmärtämään paremmin saksalaista yhteiskuntaa ja maan historiaa. Vaikka Saksassa on yhteiskunnan tasolla tehty pitkään ja järjestelmällisesti töitä historiallisen trauman purkamiseksi, perheiden tasolla asiaa ei ole käsitelty laajalti.

Baer kertoo sosiologisesta tutkimuksesta, jossa kävi ilmi, että saksalaiset kieltävät usein isovanhempiensa osallisuuden holokaustiin. Vaikka lapsenlapset olisivat kyselleet isovanhemmilta, mitä nämä ovat sodassa tehneet ja isovanhemmat olisivat kertoneet olleensa mukana hirmuteoissa, lapsenlapset eivät ole suostuneet kuulemaan totuutta.

– He ovat kertoneet tutkijoille erilaisen version, jossa isovanhemmat ovat näyttäytyneet pelastajina. Tätä tapahtuu Saksassa paljon.

h_51763448

Suvun historia saatetaan kieltää, vaikka siitä kuullaan suoraan isovanhemmilta.

Esimerkkinä Baer käyttää omaa ystäväpiiriään.

– Hirveän monet saksalaiset ystäväni olivat kiinnostuneet tästä selvittelystäni. Se hämmästyttää, koska kaikilla on todennäköisesti natsivaarit. Mutta aina, kun kysyn aiheesta, he vastaavat, ettei siitä ole puhuttu eikä asioita ole selvitetty.

– Oman perheen historian perkaamiselle on tilausta.

”Perimmäiseen kysymykseen ei tullut vastausta”

Vaari oli natsi -artikkelin kirjoittaminen muutti Baerin suhdetta hänen isovanhempiensa muistoon. Kun Baer aloitti artikkelin kirjoittamisen, hän kuvitteli isoisänsä olevan vain myötäilijä ja ihailleen Hitleriä – hän ei ollut tiennyt, että isoisä oli aktiivinen NSDAP:n jäsen.

Jutun kirjoittaminen oli nopea prosessi ja uudet asiat isoisän menneisyydestä täytyi hyväksyä nopeasti.

– Enhän minä ollut tuntenut häntä ja olin luonut hänestä jo lapsena tietyn kuvan itselleni, Baer pohtii.

10.2598881aj

Baerin isoisä oli Luftwaffen viestijoukoissa.

– Varhaislapsuuden kuva oli, että vaarien täytyy tietysti olla hyviä. Kun sain kuulla, että isoisä oli ollut Hitlerin ihailija, sitä oli tosi vaikeaa ja ristiriitaista ymmärtää. Oli vaikeaa käsitellä sitä, että olisi halunnut rakastaa ihmistä eikä oikein voinut.

Sitä mukaa, kun Baer on hankkinut lisätietoja kirjaa varten, kuva isoisästä on täydentynyt. Baer kuvailee tuntevansa vaarin eri tavalla kuin ennen tutkimustyötä.

Kaikkia artikkeliin jääneitä aukkoja ei ole kuitenkaan pystytty täyttämään. Artikkelissa jäi epäselväksi, oliko isoisä toiminut Aufbaustab R -esikunnassa Valko-Venäjällä ja suorittanut sotarikoksia.

– Jäi auki, onko hän tehnyt sotarikoksia tai osallistunut ilmiantoihin. Pidän aika todennäköisenä, että hän on Berliinin vuosinaan tehnyt ilmiantoja, koska hän oli sellaisessa asemassa.

9.42-57225352

Propagandajuliste kehottaa ranskalaisia liittymään Saksan SS -joukkoihin vuonna 1943.

Joistain vastaamatta jääneistä kysymyksistä huolimatta kirjan kirjoittaminen on auttanut ymmärtämään sitä, miten natsien valtaannousu oli mahdollinen. Järjestelmä oli totaalinen ja propagandakoneisto massiivinen.

– Tavallaan sitä ymmärtää, tavallaan ei. Ei ole tullut vastausta siihen perimmäiseen kysymykseen: ”Miten saatoitte?”

”Ihmettelin, että ketä tämä kiinnostaa”

Baerin kirjaprojekti on huomattu Italian Metro-lehdessä saakka, alkuperäinen Vaari oli natsi -artikkeli oli ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi ja sitä ollaan kääntämässä italiaksi.

Toimittaja kertoo ottaneensa huomion kiitollisena vastaan.

– Koen, että tämä oli velvollisuus kirjoittajana ja toimittajan kertoa tämä tarina. Siksi tunnen nöyryyttä ja kiitollisuutta siitä, että se herätti kiinnostusta.

Kiinnostus tuntuu hyvältä etenkin, kun sitä ei osannut odottaa ennalta. Vaikeinta artikkelin aloittamisessa oli alun alkaen sen perusteleminen itselleen: Baer ei uskonut tavallisen toimittajan isovanhempien tarinan kiinnostavan ketään.

– Miljoonilla ikätovereillani Saksassa on natsi-isovanhemmat. Kynnys lähteä tekemään artikkelia omista isovanhemmista oli korkea. Ihmettelin, että ketä tää nyt kiinnostaa.

9.42-65742593

Miljoonilla saksalaisilla on natsi-isovanhemmat.

Artikkelin saama huomio loi lopulta uskoa siihen, että tarinansa jakamalla todella pystyy vaikuttamaan.

– Tuli hyvä fiilis painetun sanan vaikutuksesta ja siitä, että yksilöt pystyvät teoillaan muuttamaan maailmaa.

Baerin kirjan on määrä ilmestyä ensi keväänä. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa