Suomalaistutkija Turkin vallankaappausyrityksestä: "Paljon villejä spekulaatioita"

2:58img
Julkaistu 16.07.2016 20:01

MTV UUTISET

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta uskoo, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyrkii vahvistamaan omaa sisäpoliittista asemaansa vallankaappausyrityksen jälkipunneissa.

Turkkiin perehtyneen, Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Turkin vallankaappausyrityksen taustalla on pitkä kehitys.

– On tässä tietenkin pidempi kehityskaari taustalla, kaikki yhteiskunnalliset ristiriitaulottuvuudet on pinnassa, maassa on paljon terrori-iskuja. On spekuloitu jo jonkin aikaa, että josko armeijassa olisi vielä voimia jotka puuttuisivat tämmöiseen tilanteeseen

– Vaikka tässä puhuttiin kauniita sanoja, että palataan perutuslailliseen tilanteeseen, niin faktahan on se, että presidentti Erdoganin johdolla perustuslain puitteet on ylitetty jo moneen kertaan ja tässä mielessä tämä ei ole niin nätti paketti kuin miltä se tässä näyttäis, Alaranta sanoo.

Vallankaappauksen taustahenkilöitä on selvitetty päivän mittaan. Maanpaossa Yhdysvalloissa olevan Fethullah Gülenin mahdollistaosuutta on arvuuteltu ahkerasti.

Erdogan syyttää Güleniä, joka on itse kiirehtinyt kieltämään osallisuutensa ja tuominnut vallankaappausyrityksen kovin sanoin.

– Tämä on aika oleellinen kysymys ja vastausta ei tänä päivänä voi sanoa, mutta paljon kysymysmerkkejä nousee. Ei ole montaa vuotta, kun Gülenin liikkeeseen kuuluviksi epäillyt henkilöt toimivat syyttäjinä Turkissa ja nostivat syytteen maalliseen tasavaltalaiseen perinteeseen sitoutuneita upseereita vastaan, joiden todettiin syyllistyneen salajuonen suunnitteluun. Nyt samat ihmiset ovat syytteen kohteena samanlaisesta toiminnasta, Alaranta pohtii vallankaappausyrityksen taustahenkilöitä.

–Vielä aika lyhyen ajankohdan sisällä tapahtuivat nämä asiat vielä, niin tässä nousee paljon kysymysmerkkejä.

Pitikö vallankaappausyritys toteuttaa myöhemmin?

Vallankaappausyritys on nostanut Alarannan mukaan esille useita spekulaatioita.

– Tässä on paljon ja aika villejäkin spekulaatioita ollut, että oliko tämä asia joka piti tehdä myöhemmin, mutta se piti tehdä nyt, koska se alkoi paljastumaan. Toinen on se, että oli yliarvioitu se, että ketkä kaikki mukana, tämmöinen on aina mahdollista tämän tyyppisessä toiminnassa, kun pitkään pitää pitää joku asia salassa ja hyvin vähän voi kertoa kumppaneillekaan, niin siinä on se riski että kaikki eivät lähdekään mukaan.

Erdogan vahvistaa sisäpoliittista asemaansa vallankaappauksen avulla.

– Tämän päivän uutiset ovat silläkin tavalla leimaa antavia, että useita tuhansia tuomareita on otettu pois virasta. Tätähän on jatkunut aikasempiakin vuosina. Kaikki näyttää siltä, että tätä käytetään paitsi varsinaisten syyllisten, myös paljon laajempien hallinnon kriitikoiden hiljentämiseen, Alaranta toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Turkin vallankaappausyritys