Niin poliisi kuin ehkäisevän päihdetyön asiantuntija uskovat, että nuorten huumeiden käyttöön on tehokkainta puuttua silloin, kun kokeiluakaan ei ole vielä tehty.
Huomenta Suomen lähetyksessä selvitettiin, millaista on kannabiksen käyttö Suomessa.
Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että huumausaineiden käyttöön pyritään puuttumaan ensisijaisesti ennaltaehkäisyllä oppilaille, opettajille ja vanhemmille suunnatulla valistuksella.
Samalla poliisi pyrkii valvonnalla ja kiinnijäämisriskiä lisäämällä ehkäisemään käyttökokeiluja.
Toisinaan konkreettisempikin puuttuminen katsotaan tarpeelliseksi. Viime syksynä kotkalaisissa kouluissa havaittiin oppilaiden keskuudessa ”jonkinasteista pahoinvointia”, ja poliisi piti yhdessä koulun kanssa mahdollisena, että taustalla voisi olla joidenkin oppilaiden sekaantuminen huumausaineisiin.
Tämän johdosta poliisi teki valvontaiskun kyseisiin kouluihin hyödyntäen työssä poliisikoiria.
– Valvonnassa ei takavarikoitu huumausaineita tai muutakaan laitonta omaisuutta, eikä otettu henkilöitä kiinni, Pöyhönen kertoo.
Hänen mukaansa poliisi on kerännyt aktiivisesti tietoa huumausaineen mahdollisista käyttäjistä.
– Poliisi seuraa tilannetta, ja jatkaa asioiden selvittelyä. Uudet valvontaiskut eivät ole poissuljettuja, hän kertoo.
Huumausaineiden käytön rangaistavuus on viime aikoina ollut iso keskustelun aihe. Juttu jatkuu videon jälkeen.
14:53
Nuoria ohjataan puhutteluihin
Pohjanmaalla rikoskomisario Ove Storvall ei suosittelisi ”ratsioita” alaikäisten opiskelijoiden oppilaitoksiin käyttörikosten selvittämiseksi.
– Poliisin on erityisesti huolehdittava siitä, ettei tutkintatoimenpiteistä aiheudu alaikäiselle tarpeetonta haittaa koulussa tai muussa hänelle tärkeässä ympäristössä. Tarpeettomasti vahinkoa tai haittaa ei saa esitutkintatoimenpiteillä kenellekään aiheuttaa, ja kenenkään oikeuksiin ei saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä epäillyn rikoksen selvittämiseksi, hän toteaa.
Storvall kertoo, että poliisi pyrkii puuttumaan tietoonsa tulevaan huumausaineiden käyttöön.
– Tavoitteemme on lähestyä kohdetta mahdollisimman nopeasti, jotta huumeidenkäyttöön voidaan puuttua ja tavoitteemme on saada henkilö jättämään huumeet sikseen, hän kertoo.
Yli 15-vuotiaiden alaikäisten osalta poliisi suorittaa tapauksesta esitutkinnan ja toimintaa sen syyttäjälle syyteharkintaa varten.
Ensimmäisen kerran huumeiden käytöstä kiinnijääneiden 15-vuotiaiden alaikäisten osalta syyttäjä järjestää puhuttelutilaisuuden, jonne kutsutaan nuoren lisäksi tämän huoltaja, sosiaali- ja terveydenhuoltoviranomaisen edustaja ja poliisi, sekä tarvittaessa nuoren tukihenkilön, kuten nuorisotyöntekijä.
Puhuttelutilaisuus tähtää siihen, että syyttäjä voi tehdä niin sanotun syyttämättäjättämispäätöksen ja suullisen huomautuksen antamisen nuorelle, tarkoituksena saada tämä lopettamaan huumeiden käyttö.
Esimerkiksi Pietarsaaressa on myös sovittu, että alle 15-vuotiaidenkin osalta järjestetään sosiaaliviranomaisen lastensuojelun järjestämä vastaava tilaisuus.
Piilorikollisuutta
Rikoskomisario Pauli Pitkäkoski Sisä-Suomen poliisista kertoo, että tapaukset tutkitaan tarpeellisessa laajuudessa. Käytettäviin keinoihin vaikuttavat rikoksen vakavuus, esimerkiksi onko tutkittavana huumausaineen käyttörikos vai huumausainerikos.
Hän kertoo, että huumausaineisiin liittyvän rikollisuuden tutkinnassa tapaus laajenee usein useampiin epäilyihin, jossa voi tulla ilmi esimerkiksi alaikäisten huumeiden käyttöä.
Huumausainerikollisuudessa on kyse niin sanotusta piilorikollisuudesta, minkä vuoksi tapaukset tulevat ilmi lähinnä poliisin oman aktiivisuuden ansiosta.
– Asiasta ei tulla poliisille lähtökohtaisesti omatoimisesti ilmoittamaan, Pitkäkoski muotoilee.
Keskusrikospoliisin arvioiden mukaan kotikasvatus on vähentynyt. Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:06
Suomea ei takavarikoida huumeettomaksi
Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kehottaa pitämään pään kylmänä huumausainekeskustelussa, eikä ongelmaa tule suurennella.
– Minkäänlaista huumausaineisiin liittyvää ”epidemiaa” ei ole, hän toteaa viitaten alueen kouluihin.
– Faktaa kuitenkin on, että alueemme yläkouluikäisissä on huumausaineiden käyttäjiä ja huumausaineita – pääasiassa kannabista – on saatavilla helpostikin.
Hänen mukaansa tilastoissa alaikäisten harjoittama huumeiden käyttö ei näy, mutta erilaisia viitteitä ja keskustelua huumausaineiden käytöstä ja helposta saatavuudesta on ollut.
Oman haasteensa luo verkossa käytävä huumekauppa, jossa huumeita voivat hankkia henkilöt, joilla ei kontakteja perinteisiin huumeiden välittäjiin ole.
Rikoskomisario Ove Storvall Pohjanmaan poliisista vahvistaa, että huumausaineiden käyttö lisääntyy jatkuvasti yhteiskunnassa. Tämä pätee hänen mukaansa myös alaikäisten keskuudessa tapahtuvaan huumausaineiden käyttöön.
– Selvää kuitenkin on, että poliisi ei pysty takavarikoimaan Suomea huumeettomaksi, vaan ongelmaan pitää mielestäni puuttua muilla keinoin, hän painottaa.
Rauhallisuutta keskusteluun
EHYT ry:n Kannabishankkeen projektipäällikkö Kim Kannussaari kertoo, että tilastojen perusteella alaikäisten huumeiden käyttö ei ole merkittävästi kasvanut, vaan kasvu tapahtuu vanhemmalla iällä nuorissa aikuisissa.
– Nuoria ei pidä aina ensimmäisenä olla näissä syyllistämässä, hän toppuuttelee vanhempien huolta.
Yleisellä tasolla ikäviä merkkejä kuitenkin on ilmassa: ne jotka käyttävät, käyttävät aiempaa laajempaa valikoimaa ja runsaampia määriä huumeita.
Kannabis ei ole vaaraton huumausaine, ja sen käyttö voi muiden päihteiden tapaan johtaa ongelmiin. Juttu jatkuu videon jälkeen.
10:00
Nuorten kannabiskokeiluun voi suhtautua kuin alkoholiin
Kannussaari painottaa, että kannabiksen käyttöön tulee puuttua ennen kaikkea ennalta ehkäisevästi. Hän panostaisi keskusteluun ja vuorovaikutukseen, ei pelotteluun.
Jos käyttökokeiluja tulee ilmi, tulee niihin hänen mukaansa suhtautua rauhallisesti, mutta vastuullisesti.
– Suhtaudutaan kokeiluun samalla tavalla kuin minkä tahansa päihteen kohdalla: hysterisoimatta. Heti ei varmasti tarvita palokuntaa, poliisia tai ambulanssia, hän toteaa.
Hän itse suhtautuisi nuoren kannabiksesta kiinni jääntiin samaan tapaan kuin alkoholin kokeiluihin. Samaan tapaan kummankin kohdalla on järkevämpää ja tehokkaampaa puuttua etukäteen.
– Kumpikin vahingoittaa sitä enemmän mitä aikaisemmin aloittaa, hän toteaa.
Oman haasteensa aiheen käsittelylle tuo kuitenkin kuilu sukupolvien välillä, jonka kautta nuoret myös haastavat aikuisia. Kannussaaren ohjastamassa hankkeessa luodaankin tapoja, joilla vanhempi aikuinen osaisi vastata nuorelle ja haastaakin tätä miettimään asiaa toisesta näkökulmasta.
Kiihkoton asenne ei aina ole helppoa löytää, kun vanhempana päässä pyörii monia vaikeita tunteita.
Jos nuori saapuu päihtyneenä kotiin, kehottaa Kannussaari säästämään keskustelun aamulle, kun nuori on jo selvinnyt.
Hän painottaa, ettei huumekokeilu ole maailmanloppu, vaan tilannetta tulee lähteä selvittämään, rakentamaan luottamusta ja pitämään huolta siitä, ettei käyttö muutu runsaammaksi.