Suomeen evakuoidaan sodassa haavoittuneita ukrainalaisia – siirrot jo aloitettu

5:58imgKatso myös: Vapaaehtoiset toivat Suomeen toistakymmentä haavoittunutta Ukrainan sotilasta saamaan hoitoa – Migri avaa toimintaan liittyviä riskejä
Julkaistu 22.07.2022 19:28(Päivitetty 22.07.2022 19:48)

MTV UUTISET - STT

Sodassa loukkaantuneiden ukrainalaispotilaiden lääkinnällinen evakuointi Suomeen ja muihin EU-maihin on aloitettu, kertoo sisäministeriö.

LK 3.3. Ukrainan sotaAFP / Lehtikuva

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

Potilaiden siirrot hoidetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Sen avulla jo yli 700 ukrainalaista potilasta on saanut hoitoa menettelyssä mukana olevista maista.

Siirroista päätetään yhteistyössä Ukrainan ja EU-maiden kesken.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö ja sairaanhoitopiirit arvioivat yhdessä, voidaanko potilaita ottaa Suomeen. Ennen evakuointeja otetaan huomioon sairaalakapasiteetin riittävyys ja terveydenhoitojärjestelmän kantokyky.

– On tärkeää varmistaa jo ennen Suomeen tuloa, että potilaat todella voivat saada tarvitsemansa hoidon. Ukrainan viranomaiset edellyttävät tätä vastaanottavilta mailta, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Krista Lyyra sanoo tiedotteessa.

Evakuoinnit jätettävä viranomaisille

Venäjän hyökättyä Ukrainaan osa auttajista on hakenut ihmisiä oma-aloitteisesti taistelualueelta. Viranomaiset muistuttavat, että taistelualueelta tulevat ihmiset tarvitsevat usein erityistä tukea.

– On hienoa, että niin moni haluaa auttaa ukrainalaisia. Haavoittuneiden, sairaiden, vammaisten ja muiden erityisryhmien siirrot on kuitenkin syytä jättää viranomaisille, koska siirtoihin liittyy isoja riskejä ihmisten terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta, Lyyra sanoo.

Sairaanhoitopiirit koordinoivat potilaiden vastaanottoon liittyvät käytännön järjestelyt, ja sisäministeriö tukee sosiaali- ja terveysministeriötä potilaiden evakuointikuljetusten järjestämisessä.

Potilassiirtojen tarkkoja tietoja ei kerrota, jotta siirrettävien henkilöiden turvallisuus ja tietosuoja voidaan varmistaa.

MTV Uutiset kertoi eilen, että Suomeen tuotiin toissa päivänä toistakymmentä haavoittunutta Ukrainan sotilasta saamaan hoitoa.

Vapaaehtoiset toivat haavoittuneet linja-autolla, ja Suomessa heidät toimitettiin jatkohoitoon.

Lue myös: Haavoittuneita Ukrainan sotilaita saapui Suomeen hoitooon: "Heillä on vakavia sotavammoja"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota