Lääkintäjunalääkärit näkevät sodan karmeat seuraukset siviileille – "Pelottavinta on, että kun yrität paeta, joudut väkivallan kohteeksi"

7:14img
Katso videolta, miltä lääkintäjunissa näyttää.
Julkaistu 10.07.2022 14:38

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Toimittajan kuva

Inka Jurkka

inka.jurkka@mtv.fi

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on evakuoinut lääketieteellisin perustein 653 potilasta Ukrainassa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on keskittynyt Ukrainan sodan aikana auttamaan sairaaloita potilaiden hoidossa itäisessä ja eteläisessä Ukrainassa. Järjestö on evakuoinut potilaita Ukrainassa lääkintäjunilla.

– Parin kuukauden aikana on selvinnyt, että sairaalat ovat aika ylikuormittuneita, mikä on selvää. Nähdään paljon sodasta kärsiviä ihmisiä, jotka tarvitsevat sairaanhoitoa ja sieltä on tullut selvä pyyntö, että olisiko mahdollista siirtää näitä länteen ja turvallisemmalle alueelle, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtaja Linda Konate.

Lääkintäjunat ovat Konaten mukaan ikään kuin ambulansseja raiteilla. 

– Siellä on lääkintätiimi, 15 ihmistä. Me ollaan muun muassa rakennettu sinne pieni teho-osasto ja siellä on yksi vaunu, joka pystyy tuottamaan happea.

Lue myös: Tatyanan perhe pääsi sotaa pakoon turvalliseen Suomeen: "Tämä on lapsille aivan paratiisi"

Turvallisuus koetuksella rintamalinjoilla

Järjestö pystyy toimimaan lähellä rintamalinjoja ja sen pyrkimys on päästä mahdollisimman lähelle apua tarvitsevia. Lääkärit ilman rajoja on tottunut toimimaan historiansa aikana sota-alueilla, mutta turvallisuuden takaaminen potilaille sekä työntekijöille vaatii jatkuvaa analysointia.

– Tässä tilanteessa joudutaan jatkuvasti harkitsemaan minne voidaan mennä ja pyritään vetoamaan osapuoliin, että sekä sairaanhoito, sairaalat, työntekijät ja potilaat olisi suojeltu, Konate sanoo. 

Lääkintäjunien lääkärit näkevät sodan traagiset seuraukset siviileille. Junien potilaista noin 40 prosenttia on joko alle 18-vuotiaita tai iäkkäitä, kertoo Konate.

– Se kertoo siitä, että sodassa siviilit eivät ole mitenkään turvassa, hän sanoo.

– Pelottavinta on se, että kun yrität paeta, joudut juuri silloin sen väkivallan kohteeksi. Ja vammat ovat erittäin vakavia.

Katso ylläolevalta videolta, miltä lääkintäjunissa näyttää.

Lue myös: Suomalaisten auttamishalu yllätti ukrainalaisille apua tarjoavan keskuksen Espoossa – Tiina ja Jukka käyvät seuraavaksi läpi kaappinsa: "Aiomme auttaa jatkossakin"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota