Suomen yliopistollisissa sairaaloissa on hoidettu kymmenkuntaa Ukrainasta saapunutta potilasta

Meilahden sairaala-alue.
Ilman huoltajaa Suomeen on tähän mennessä saapunut noin 560 lasta. Valtaosa ei Migrin mukaan kuitenkaan ole maassa yksin, vaan esimerkiksi sukulaisten tai perheystävien kanssa.Lehtikuva
Julkaistu 26.07.2022 05:36

MTV UUTISET – STT

Husissa on hoidettu viittä, Tyksissä ja Taysissa kolmea potilasta.

Sodassa haavoittuneita tai muuten sairaalahoitoa tarvitsevia ukrainalaisia on tuotu Suomeen hoidettavaksi viranomaisyhteistyön avulla ja ainakin yhdellä vapaaehtoisten järjestämällä kuljetuksella. Yliopistollisissa sairaaloissa on STT:n kyselyn perusteella hoidettu yhteensä 11:tä Ukrainasta saapunutta.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) valmiusjohtaja Pekka Tulokas sanoo, että viranomaispuolella puhutaan alle viidestä Suomeen tuodusta potilaasta.

Yle kirjoitti aiemmin tässä kuussa vapaaehtoisten järjestämästä kuljetuksesta, jolla oltiin tuomassa Suomeen hoitoon ukrainalaissotilaita. Maahanmuuttovirastolla (Migri) ei ole tiedossa muita vapaaehtoisten järjestämiä kuljetuksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) kerrotaan, että ukrainalaisten potilaiden hoitamiseen on varauduttu keväästä asti.

– Potilaiden lukumäärä on viisi, eikä se kuormita merkittävästi hoitoa. Diagnostinen prosessi ja hoidonsuunnittelu ovat käynnissä ja potilaat saavat tarvitsemansa hoidon turvallisesti, kertoo Husin vs. johtajaylilääkäri Esko Kemppainen sähköpostitse.

Tampereen yliopistollinen sairaala on vastaanottanut kolme yksityishenkilön järjestämällä bussikuljetuksella saapunutta potilasta.

– Tays pyrkii resurssien salliessa vastaanottamaan yksittäisiä potilaita Ukrainasta viranomaisyhteistyön kautta, mutta valitettavasti sairaanhoidossa resurssit ovat juuri tällä hetkellä niukat kyseistä toimintaa ajatellen, kertoo johtajaylilääkärin tehtävää Taysissa hoitava Jarno Riikonen.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidossa on ollut kolme ihmistä. Oulun ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa ei ole hoidettu Ukrainassa haavoittuneita.

Potilas päättää, haluaako tulla Suomeen

STM:n Tulokas sanoo, että viranomaiset järjestävät potilassiirtoja Ukrainasta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

– Pelastuspalvelumekanismin kautta tulee tieto kaikille jäsenmaille mahdollisista siirrettävistä potilaista, ja Suomi ilmoittaa, kenelle hoitoa voidaan tarjota.

STM arvioi yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa, voidaanko potilaalle tarjota oikeanlainen hoito ja kuntoutus.

– Ukrainan viranomaiset ja potilas itse ratkaisevat, haluaako hän Suomeen tulla.

Pelastuspalvelumekanismin kautta EU-maihin on sisäministeriön mukaan sijoitettu reilut 850 ukrainalaista.

560 lasta on saapunut ilman huoltajaa

Sodassa haavoittuneiden lisäksi Suomeen on tullut esimerkiksi erityisryhmiin kuuluvia ihmisiä. Migristä kerrotaan, että ikääntyneitä, muistisairaita, kehitysvammaisia tai vaikeista vammoista kärsiviä ihmisiä on saapunut joitakin kymmeniä.

Tarkkaa määrää ei ole tiedossa muun muassa siksi, että arviointiin vaikuttaa se, miten ihmiset ovat käytännössä hakeutuneet vastaanottopalveluiden piiriin.

Ilman huoltajaa Suomeen on tähän mennessä saapunut noin 560 lasta. Valtaosa ei Migrin mukaan kuitenkaan ole maassa yksin, vaan esimerkiksi sukulaisten tai perheystävien kanssa.

Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa oli 20. heinäkuuta mennessä hakenut Suomesta noin 33  000 ukrainalaista.

Uutista korjattu 26.7. kello 14.01: Toisin kuin uutisessa aiemmin luki, tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakeneiden määrä on Migrin tiedossa. Epävarmuus koskee erityisryhmiin kuuluvien ihmisten määrää.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota