Suomeen on luotu Twitter-käyttäjien bottiverkosto, väittää F-Securen tutkija – asiantuntija pitää perusteluja heikkoina

twitter
Julkaistu 12.01.2018 07:38
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Tuntematon taho on koonnut tunnettuihin suomalaisiin Twitter-käyttäjiin kohdistuvaa bottiverkostoa Suomen presidentinvaalien alla, väittää tietoturvayhtiö F-Securen tutkija. Sosiaalisen median asiantuntija pitää tutkijan perusteluja heikkoina.

Botilla tarkoitetaan Twitter-käyttäjää, joka ei ole yksittäisen ihmisen hallussa, vaan toimii automaattisesti ja ylhäältäpäin ohjailtuna. Botteja voidaan käyttää esimerkiksi roskapostin levittämiseen, mainostukseen tai informaatiovaikuttamiseen.

Torstaina julkaistussa blogikirjoituksessa F-Securen tutkija Andy Patel kertoo löytäneensä presidentti Sauli Niinistön ja presidenttiehdokas Pekka Haaviston Twitter-seuraajien joukosta satoja käyttäjätilejä, jotka näyttävät tekaistuilta. Patel listaa kirjoituksessaan myös liudan muita suosittuja suomalaisia tviittajia, joita tekaistun oloiset käyttäjät ovat seuranneet. Joukossa on muun muassa pääministeri Juha Sipilä.

Tekaistuilta näyttävät käyttäjätilit on luotu vastikään. Patel uskoo niiden olevan niin sanottuja botteja, jotka kuuluvat laajempaan verkostoon.

– Näyttäisi siltä, että jollain pitää kiirettä Suomi-aiheista bottiverkostoa rakentaessa. Emme vielä tiedä, mihin sitä tullaan käyttämään, hän kirjoittaa.

Patelin analyysille kritiikkiä

Patel perustelee väitettään analyysilla, jossa bottitilit on pyritty erottelemaan oikeista Twitter-käyttäjistä tiettyjen ehtojen perusteella.

Analyysissa on tarkasteltu muun muassa sitä, millaisen nimen käyttäjät ovat valinneet, kuinka montaa tiliä käyttäjät seuraavat, kuinka monta seuraajaa käyttäjillä on ja kuinka monta tviittiä käyttäjät ovat julkaisseet. Patel on tarkastellut myös esimerkiksi sitä, ovatko käyttäjät vaihtaneet Twitterin oletusprofiilikuvan toiseen.

Patelin analyysissä boteiksi on siis luokiteltu tilejä, joilla on summanmutikassa valittu nimi, vaatimattomasti seuraajia ja vähän tviittejä.

Sosiaalisen median asiantuntija ja tietokirjailija Harto Pönkä on kritisoinut Patelin menetelmää – aiheeseen sopivalla tavalla Twitterissä. Hänen mukaansa Patelin analyysissa bottitilin merkeiksi listatut piirteet täyttyvät jokaisen uuden Twitter-käyttäjän kohdalla.


Boteiksi epäiltyjen käyttäjien joukkoon on siis voinut päätyä esimerkiksi ihmisiä, jotka ovat luoneet Twitter-tilin jotain tarkoitusta varten, mutta jättäneet sen lopulta käyttämättömäksi.

Pönkä on kommentoinut aihetta aiemminkin blogissaan. Hänen arvionsa mukaan Twitterissä on jokaista kolmea aktiivista käyttäjää kohden 10 passiivista tiliä. Jos tarkastellaan satojen tuhansien seuraajien tilejä, on todennäköistä, että joukosta löytyy myös niin sanottuja roskatilejä.

Miksi roskatilit sitten päätyvät seuraamaan esimerkiksi Niinistöä, Haavistoa tai Sipilää? Yhtenä selityksenä voi olla se, että Twitter ehdottaa heidän seuraamistaan uusille Twitter-käyttäjille. Mikäli suositeltuja tilejä ei halua seurata, ne täytyy erikseen ruksia pois Twitterin ehdottamasta listasta.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Kaleva.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa