Twitteriä uhkaa uusi sosiaalinen media, kun Meta julkaisee pian Threadsin – "Kova haastaja tavallisen käyttäjän näkökulmasta"

AOP, threads
Pian lanseerattava Threads on Twitterin suora kilpailija./All Over Press
Julkaistu 04.07.2023 13:34(Päivitetty 04.07.2023 16:33)

MTV UUTISET – STT

Facebookin emoyhtiön Metan on tarkoitus julkaista piakkoin uusi sosiaalisen median kanava nimeltä Threads, kertoi muun muassa BBC tiistaina. 

Sosiaalisen median asiantuntijan Harto Pöngän mukaan palvelun on tarkoitus toimia Instagramin käyttäjätunnuksilla. Instagramin käyttäjiä on tällä hetkellä reilusti yli kaksi miljardia.

– Jos pienikin osa Instagramin käyttäjistä alkaa käyttää Threadsia, on Threads uusi, merkittävä somepalvelu, Pönkä sanoo STT:lle.

Pöngän mukaan uusi palvelu näyttää ulkoisesti hyvin samantyyppiseltä kuin Twitter. Pönkä arvelee, että Threads tulee olemaan jo alun alkaen melko valmis ja hyvin testattu.

– Metan vakaus on iso etu verrattuna Elon Muskin sekoiluun Twitterin johdossa.

Pönkä sanoo, että Twitterin suurimmat ongelmat ovat aiheutuneet Muskin radikaalista sananvapauskäsityksestä, muutoksista disinformaation moderoinnista ja siitä, että yli puolet henkilöstöstä on irtisanottu.

Metan haaste taas on se, että Threads luultavasti ottaa käyttöönsä esimerkiksi puhelimen sijaintitiedot, ostotapahtumat ja selainhistorian kuten muissakin Metan sovelluksissa, BBC kertoo.

Twitterissä kohistiin viimeksi tällä viikolla, kun Twitterin käytöstä maksavien käyttäjien selailua rajoitettiin 6 000 tviittiin päivässä ja ilmaiskäyttäjien 600 tviittiin päivässä.

Lue myös: Twitter rajoittaa sitä, montako tviittiä voi lukea päivässä – päätti kuitenkin nostaa maksimimääriä

Musk on sanonut, että tviittien lukemisrajoitus johtuu siitä, että tiedon haravointi Twitteristä halutaan estää. Muun muassa tutkijat ovat haravoineet Twitteristä tietoa tutkimuksia varten. Pönkä ei kuitenkaan usko tähän selitykseen.

– Kyseessä on luultavasti tekninen ongelma, jota selitellään ulospäin. Muskilla ei ole enää viestintäosastoa, joka pystyisi hoitamaan selittelyn fiksummin, Pönkä sanoo.

Twitterin viestintään sähköpostia lähettävä saa vastaukseksi vain kakka-emojin.

Threads on kova haastaja

Pöngän mukaan Twitterin vahvuus on ollut hyvin avoimet rajapinnat, joiden kautta esimerkiksi tutkijat ovat voineet tarkastella Twitterin sisältöä. Pönkä kehittää itse Tweeps.net-analytiikkatyökalua, jolla voi löytää ja analysoida trolleja ja botteja.

Pöngän mukaan Twitterin rajapintoja on kuitenkin rajoitettu Muskin aikana niin, että dinformaation, trollien ja bottien estämiseen pyrkivät tutkijat eivät pääse niihin käsiksi. Samalla Twitter kuitenkin sallii niiden toiminnan.

Pönkä kertoo, että Facebook taas kiristi pääsyä rajapintoihin jo vuonna 2018, kun kävi ilmi, että data-analytiikkayhtiö Cambridge Analytica oli kerännyt 87 miljoonasta Facebook-profiilista tietoa, jonka avulla kehitettiin Donald Trumpin kampanjaa. Toisaalta kaikki käyttäjät eivät tarvitse pääsyä rajapintoihin.

– Threads on heti kova haastaja tavallisen käyttäjän näkökulmasta, Pönkä sanoo.

Lue myös: Elon Muskin Twitteriltä vaadittu sisältöjen sensurointia 971 kertaa – myöntymisten määrä yllättää

Meta omistaa suosituimmat somepalvelut

Vaikka käyttäjät ja mainostajat ovat olleet päällisin puolin tyytymättömiä, Pöngän mukaan Twitterin käyttö on Suomessa vähentynyt vain kaksi prosenttiyksikköä viime vuodesta. Käyttäjien määrä on pudonnut lähinnä Yhdysvalloissa.

Twitterin käyttäjiä on siirtynyt jonkin verran Mastodoniin, mutta palvelu ei ole Pöngän mukaan varteenotettava haastaja Twitterille. Twitteriä perustamassa olleen Jack Dorseyn kehitteillä oleva Bluesky taas on vasta testausvaiheessa. Pöngän mukaan Bluesky saattaa olla vakavasti otettava palvelu, mutta sen läpilyönti kestää aikansa, koska sillä ei ole valmista käyttäjäkuntaa kuten Threadsilla.

Valmiina olevat käyttäjät ovat mainostajien näkökulmasta hyvä asia, mutta Pöngän mukaan hyvät puolet loppuvat siihen.

– Ei ole tervettä, että jo nyt kaikki suosituimmat somepalvelut ovat Metan omistuksessa.

Pönkä sanoo, että Twitterin heikentyminen veisi ojasta allikkoon.

– Olisi toki hienoa, jos omistaja olisi joku muu kuin Elon Musk arabi- tai saudirahoittajineen, Pönkä sanoo.

1:16img

Elon Musk osti Twitterin - kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll: "Vaikutuksia sananvapauteen ja pelisääntöihin"

EU varoittaa Elon Muskia

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media