Suomeen perustetaan avaruustilannekeskus – tässä sen tehtävät

Avaruustilannekeskus tuottaisi ja jakaisi tilannetietoa muun muassa Puolustusvoimille.

Suomeen perustetaan avaruustilannekeskus, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö (LVM). Hallitus päätti torstaina esittää rahoitusta avaruustilannekeskuksen perustamiseen.

Rahoitus sisältyy esitykseen tämän vuoden kolmannesta lisäbudjetista.

Avaruustilannekeskus tuottaisi avaruustilannekuvaa yhteistyössä Suomen kumppanimaiden ja kansainvälisten avaruusvalvonnasta vastaavien organisaatioiden kanssa.

Keskus tuottaisi ja jakaisi tilannetietoa muun muassa Puolustusvoimille ja muille viranomaisille.

Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranteen (ps.) mukaan avaruustilannekeskuksen perustaminen on merkittävä askel Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta.

–  Monet yhteiskuntamme tärkeät palvelut nojaavat satelliittijärjestelmiin, ja niiden häiriötön toiminta tulee varmistaa, Ranne sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa LVM on ajanut keskuksen perustamista vahvasti koko hallituskauden ajan.

–  Avaruustilannekeskus tulee todelliseen tarpeeseen.

Toimisi hajautetusti

Avaruustilannekeskuksen toiminnot tulisivat olemassa olevien organisaatioiden yhteyteen. Siviilijohtokeskus perustettaisiin Ilmatieteen laitoksen ja sotilasjohtokeskus Puolustusvoimien yhteyteen. Maanmittauslaitos tukisi johtokeskusten toimintaa tuottamalla niille kansallista avaruustilannekuvaa hallinnoimillaan lähiavaruuden havainnointijärjestelmillä.

Rahoitusta esitetään LVM:n, puolustusministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonaloille. LVM:n osuus rahoituksesta on 411  000 euroa ja maa- ja metsätalousministeriön osuus 445  000 euroa.

Jos tarvittavat lakimuutokset saadaan tehtyä, voi avaruustilannekeskuksen perustaminen alkaa jo joulukuussa.

Lue myös:

    Uusimmat