Suomi vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä avaruustutkimuksessa

AOP Mars
Suomi on sitoutunut periaatteisiin, jotka koskevat muun muassa Kuun, Marsin (kuvassa), komeettojen ja asteroidien tutkimusta sekä käyttöä rauhanomaisissa tarkoituksissa.MBRSC/UAE Space Agency
Julkaistu 21.01.2025 23:04

MTV UUTISET – STT

Suomi vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä avaruustutkimuksessa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) allekirjoitti tänään tiistaina Suomen puolesta Artemis Accords -asiakirjan eli Artemis-sopimuksen. 

Suomi sitoutui samalla asiakirjan periaatteisiin, jotka koskevat muun muassa Kuun, Marsin, komeettojen ja asteroidien tutkimusta sekä käyttöä rauhanomaisissa tarkoituksissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sopimuksen taustalla on tarve yhteisten sääntöjen tarkentamiselle, kun taivaankappaleisiin liittyvä toiminta lisääntyy.

Suomi vahvistaa Artemis-sopimuksella kumppanuutta muun muassa Yhdysvaltojen kanssa.

– Pyrimme siihen, että tämä yhteistyö avaa suomalaiselle avaruussektorille mahdollisuuksia avaruustutkimuksen uudella aikakaudella ja Artemis-ohjelmassa, Rydman sanoo tiedotteessa.

Artemis-sopimus on saanut työ- ja elinkeinoministeriön mukaan alkunsa Yhdysvaltain ulkoministeriön ja Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Artemis-avaruusohjelmaan liittyvästä yhteistyöstä.

Suomen avaruussektori kehittyy

Suomessa alkaa Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rahoittama kuusivuotinen avaruusteknologian innovaatiohanke, kertoo Aalto-yliopisto

Hanke tähtää avaruusteknologian kaupallistamiseen. 

Aalto-yliopiston mukaan ESA rahoittaa hanketta yhteensä 5,2 miljoonalla eurolla.

– Valittavat hankkeet keskittyvät erityisesti kaukokartoitusteknologioihin ja ympäristön seurannan sovelluksiin sekä navigointiteknologioiden kehittämiseen, Aalto-yliopiston innovaatiopalveluiden johtaja Tomi Erho sanoo tiedotteessa.

– Nämä ovat alueita, joissa Suomen avaruussektori on kehittynyt nopeasti kansainväliseksi huippuosaajaksi, ja joissa on myös iso kaupallinen mahdollisuus suomalaisessa yhteiskunnassa.

Hanketta koordinoivat Suomessa Aalto-yliopiston lisäksi Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos ja Vaasan yliopisto. Sen ensimmäinen hakukierros avautuu lähiaikoina.

Tuoreimmat aiheesta

Tähtitiede