Kuinka moni Afganistanin konfliktia pakeneva haluaa Suomeen? Migri: Tilanne on Euroopan osalta erilainen kuin 2015

8:17img
Julkaistu 16.08.2021 17:58
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Taleban-äärijärjestön nopea vallankaappaus ajaa todennäköisesti monia maan asukkaita etsimään turvaa ja parempaa elämää muualta. Maahanmuuttovirasto näkee, että tilanne on Euroopan osalta erilainen kuin vuosina 2015-2016.

Tilanteesta tekee erilaisen esimerkiksi se, että monet Euroopan maat ovat tehostaneet rajavalvontaansa ja rakentaneet lisää aitoja estämään laittomia rajanylityksiä.

Myös Välimeren yli tulevien siirtolaisten määrä on vähentynyt. Viime vuonna yli 95 000 siirtolaista pyrki Välimeren kautta Eurooppaan, kun vuonna 2015 vastaava määrä oli yli miljoona siirtolaista.

Lue myös: Voiko vuoden 2015 pakolaiskriisi uusiutua? Asiantuntija uskoo afganistanilaisten pakenevan rajanaapurien kautta Eurooppaan

Suomeen vain vähän turvapaikanhakijoita

Suomeen saapuu tällä hetkellä vain vähän uusia turvapaikanhakijoita. Tammi-kesäkuussa 2021 on Maahanmuuttoviraston mukaan jätetty 356 ensimmäistä turvapaikkahakemusta. Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jättivät eniten afganistanilaiset, irakilaiset ja somalialaiset.

Viime vuonna ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jätettiin 1 277.

Lue myös: Suomen lähetystöä turvanneita afgaaneja ei evakuoida – pelkäävät henkensä puolesta: "Voitaisiinko edes lapset viedä turvaan?"

Koronapandemian mahdollisen helpottamisen myötä liikkuminen valtioiden välillä helpottuisi, mikä lisäisi todennäköisesti turvapaikanhakijoiden määrää.

Esimerkiksi vuonna 2015 Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa muun muassa Syyrian sisällissodan ja Irakin epävakauden takia, mutta samanlaisiin määriin ei enää uskota.

– Emme usko, että Afganistanin tilanne näkyisi hakijamäärissä samalla tavalla kuin vuosina 2015-2016. Nyt on ennakoitavampi tilanne, pohtii Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen MTV Uutisten haastattelussa.

Afganistanin tilanne on kuitenkin niin epävarmalla pohjalla, ettei varmoja näkymiä ole.

– Kaikki on mahdollista, mutta uusia turvapaikanhakijoita on ainakin tänä vuonna ollut vähän, Kähkönen sanoo.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa Afganistanin tilannetta – lue tuoreimmat tapahtumat täältä

Pakolaisia on maan sisällä

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on muistuttanut, että Afganistanissa pakoon lähteneet ihmiset ovat pysyneet kotimaassaan mahdollisimman lähellä kotejaan. UNHCR:n mukaan kodeistaan on lähtenyt Afganistanissa tämän vuoden aikana 400 000 ihmistä.

Kotimaan jälkeen pakoon lähdetään todennäköisesti naapurimaihin, kuten Pakistaniin tai Iraniin. Näistä maista ihmiset voivat pyrkiä edelleen Eurooppaan.

– Afganistanissa on ryhmiä, jotka kokevat, että Taleban on uhka heille ja he pelkäävät tulevansa vainotuksi. Heidän taustansa vaihtelevat. On esimerkiksi vähemmistöjä, kuten hasara-taustaisia-henkilöitä. Ja on  toisinajattelijoita. Voi olla naisia sekä tiedotusvälineiden edustajia, Kähkönen miettii.

Lue myös: Tämä tiivistää Afganistanin kauhut: Epätoivoiset ihmiset yrittävät tunkeutua lentokoneisiin – viraalivideolla pyörässä roikkuva putoaa ilmasta kuolemaan

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan