Suomeen saapuu entistä enemmän kansainvälisiä osaajia ulkomailta: "Näkyy valoa tunnelissa"

7:21img
Miten työperäisen maahanmuuton pelisäännöt muuttuvat tänä vuonna? Katso videolta koko haastattelu!
Julkaistu 26.01.2022 20:38
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Ulkomaalaiset Suomeen töihin haluavat henkilöt jättivät viime vuonna oleskelulupahakemuksia enemmän kuin koskaan aiemmin. Turvapaikkahakemusten määrä oli puolestaan poikkeuksellisen alhainen.

Mahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Elina Immonen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Suomen vetovoima on kasvanut.

Ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia tuli viime vuonna 36 000. Kyseiset hakemukset jätetään ennen Suomeen muuttamista.

– Suomi on onnistunut houkuttelemaan kansainvälisiä osaajia ja näkyy valoa tunnelissa siltä osin.

Suomeen on tullut erityisesti työntekijöitä esimerkiksi ravintola-, siivous-, ja rakennusalalta. Erityisasiantuntijapuolelta Immosen mukaan on tullut muun muassa it-alan erilaisia erityisosaajia.

Eniten EU:n ulkopuolelta Suomeen tulijoita on Venäjältä, Intiasta ja Kiinasta.

Immonen kertoo Suomesta kiinnostuneita olevan myös lähempänä kuten Virossa, Saksassa ja Latviassa. 

Immosen mukaan opiskelu- ja työperusteisista oleskelulupahakemuksista yli 80 prosenttia on myönteisiä.

– Jos kielteiseen päädytään, niin se tarkoittaa sitä, että siellä on puutteellisia selvityksiä, eli laissa säädetyt edellytykset eivät täyty. 

Turvapaikkahakemusten määrä laski

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Turvapaikkahakemusten kokonaismäärä oli viime vuonna poikkeuksellisen alhainen.

Turvapaikkaa haki yhteensä 2545 henkilöä, kun taas vuonna 2020 hakijoita oli 3 209. Poikkeusvuonna 2015 hakijoiden määrä nousi 32 000 henkilöön.

Immosen mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on ollut viime vuosina laskussa. 

– Vaikka pakolaisuuden syyt tai konfliktit maailmassa eivät ole poistuneet,  tulijavirrat eivät ole kohdistuneet Suomeen.

Somalia, Irak ja Afganistan nousevat esiin kun puhutaan Suomeen osoitetuista turvapaikkahakemuksista. Yhdysvaltojen lopetettua 20 vuotta jatkuneen sotansa Afganistanissa Taleban nousi valtaan elokuun puolivälissä, ja tämän jälkeen Afganistan on joutunut humanitaarisen katastrofin partaalle.

– Afganistanin osalta on syytä huomata, että afganistanilaisten määrä ei ole ollut mitenkään erityisen korkea huolimatta erittäin vaikeasta tilanteesta.

Viime vuonna hakemuksia tuli Afganistanista noin 1300. 

Mutta voisiko Ukrainan kriisi saada turvapaikkahakemuksien määrän nousemaan Ukrainasta Suomea kohtaan, mikäli tilanne eskaloituisi?

– Yleensä turvapaikkavirrat suuntautuvat ensisijaisesti lähialueille. Toki ei sitä voida poissulkea ja Maahanmuuttovirasto seuraa tilannetta hirveän tarkasti ja varautuu mahdolliseen kasvuun.

Lue myös: Työperäiseen maahanmuuttoon vauhtia – erityisasiantuntijoille ja startup-yrittäjille kahden viikon pikakaista kesällä

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä