Suomen euroviisufanit ovat saapuneet Tel Aviviin – monet jättävät tulematta Israeliin turvallisuustilanteen takia

darude 13.5.2019
Lehtikuva
Julkaistu 14.05.2019 20:29

MTV VIIHDE–STT – Johanna Latvala

Suomalaisia euroviisufaneja on alkanut saapua Tel Aviviin.

Suomen euroviisufanien kanssa saman pöydän ääressä istuessa on helppoa ymmärtää, mikä saa heidät matkaamaan vuosi toisensa perään Eurovision laulukilpailuun. Vaikka kaikki eivät tapaa toisiaan usein Suomessa, ei sitä huomannut maanantaina naurun keskellä telavivilaisessa ravintolassa.

Suomen euroviisuklubin puheenjohtaja Mika Behm matkasi tämän vuoden viisuisäntämaahan Israeliin jo toukokuun alkupuolella, vaikka viisut polkaistiin virallisesti käyntiin vasta sunnuntain avajaisissa.

– Tämä on minulle uusi paikka, joten on ollut kiva kierrellä katselemassa, kun tässä viisuviikon aikana ei ehdi tehdä muuta kuin viisuilla aamusta yöhön. Silloin ei ehdi katsella mitään maisemia, Behm naurahtaa.

Monelle euroviisuviikko tarkoittaakin vain semifinaaleja ja loppuhuipennuksena finaalia, mutta viisujen taustalla on paljon oheistapahtumaa. Behmin lisäksi pöydässä istuvilla Janne Arposella, Nina Sirviöllä ja Johanna Kelalla on esimerkiksi ranneke Euroviisuklubille.

– Tämä on suuri ja ihana yhteisöllinen perhe. Puhumme fanien keskuudessa viisukuplasta. Nyt siellä ollaan, eikä haluta pois, Behm sanoo.

Toteen käynyt unelma

darude 13.5.2019 (7)

Behm on ollut Euroviisuissa ensimmäisen kerran vuonna 1996, kun ne järjestettiin Oslossa.

– Siellä istuttiin puku päällä ja kovat kaulassa. Se oli nuorelle kaverille tosi kova juttu, Behm muistelee.

Arposen, Sirviön ja Kelan viisutaival alkoi vuonna 2015 Wienissä. Lapsesta asti laulukilpailua televisiosta katsellut Sirviö kuvailee viisuihin pääsemistä toteen käyneenä unelmana.

LUE MYÖS: Euroviisuekspertti ei usko Daruden yltävän finaaliin: "Ehkä siitä puuttuu se lämpö"

– Olin varmaan kahdeksan, kun katsoin viisuja ensimmäisen kerran ja jäin saman tien koukkuun. Euroviisut on aina ollut iso unelma. Sanoin äidille, etten ikinä tule pääsemään tuonne, Sirviö muistelee.

– Kun olin Euroviisuissa ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä, meinasin pyörtyä. Olenko oikeasti täällä, olin 40 vuotta unelmoinut tästä, hän jatkaa.

Suomen euroviisuedustaja Darude ja solisti Sebastian Rejman saavat faneilta kehuja.

– Heillä on selkeästi hauskaa, ja he nauttivat siitä mitä tekevät. Olen todella närkästynyt siitä, miten media on kohdellut meidän edustajiamme. Ehkä on helpompaa olla negatiivinen, niin ei tule isoa pettymystä, Behm arvelee.

Saara Aalto jäi viime vuonna finaalissa toiseksi viimeiselle sijalle, mitä Sirviö kuvailee shokkipettymykseksi.

– Sen takia nyt ei uskalla veikata mitään.

Selkeää voittajasuosikkia ei kukaan nelikosta osaa nimetä, mutta heidän veikkauksissaan nousevat esille muun muassa Italia, Ruotsi, Hollanti ja Venäjä.

Suomalaisfaneja viime vuotta vähemmän

Tänä vuonna viisuihin on matkannut huomattavasti vähemmän suomalaisia viisufaneja kuin esimerkiksi viime vuonna Portugalissa Lissabonissa järjestettyihin viisuihin. Behm, Arponen, Sirviö ja Kela uskovat, että Israelin turvallisuustilanne näytteli isoa osaa fanikadossa.

– Itse ajattelen, että tänne voi tulla, jos tänne tehdään Suomestakin matkoja eikä Suomen valtio kiellä matkustamista, Behm sanoo.

– Minut on yllättänyt se, miten vähän täällä on poliiseja. Ajattelin, että täällä olisi hirveästi vartiointia joka puolella, mutta ei missään mitään, Arponen kertoo.

Myös korkeiksi nousseet hinnat vähensivät fanien intoa matkata viisuihin. Nelikon mukaan faneille aiemmin noin 450 eurolla myydystä lippupaketista olisi saanut maksaa tänä vuonna tuhat euroa. 

Tuoreimmat aiheesta

Euroviisut