Pekingin olympialaiset saatiin päätökseen sunnuntaina. Ennen kisoja keskustelua herättivät muun muassa Kiinan ihmisoikeustilanne ja koronaviruspandemia, johon liittyvät toimet aiheuttivat päänvaivaa myös Suomen joukkueessa. MTV Urheilun asiantuntijat Jari Isometsä ja Petteri Sihvonen niputtivat suomalaisittain menestyksekkäät kisatapahtumat Uutisaamun vieraina.
Ennen Pekingin kisoja puhuttiin paljon Kiinan ihmisoikeustilanteesta ja koronavirustilanteen aiheuttamista uhkakuvista urheilijoille. Kiinan kisäisännyys kyseenalaistettiin ihmisoikeusloukkausten vuoksi ja koronatilanteen luomat uhat urheilijoille aiheuttivat huolta.
Koronatilanteen vuoksi Pekingissä myös urheiltiin ilman paikalle matkustaneita urheilufaneja katsomossa. SIhvosen mielestä tämä vaikutti kisojen tunnelmaan.
– Jätti vähän valjun maun, kun kisat järjestettiin enimmäkseen joko järjestetyn yleisön kanssa tai niin, ettei ollut oikein yleisöä ollenkaan. Mielelläni olisin nähnyt nämä kisat vasta vuoden päästä.
LUE MYÖS: Ihmisoikeustilanteen valkopesua? Pekingin kisat jättivät ristiriitaisen perinnön
Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että kisat saatiin vietyä läpi kelvollisesti vaikeassa virustilanteessa. Koronavirustoimet aiheuttivat kuitenkin kisoissa pienimuotoisia kohuja, ja myös Suomen joukkue joutui kärsijän rooliin, kun Leijonien Marko Anttila ja Jussi Olkinuora vietiin koronakaranteeniin, vaikka molemmat katsottiin jo terveiksi.
Myös Isometsä olisi mieluummin nähnyt Pekingin kisat vasta vuoden kuluttua.
– (Korona)tilanne näkyi jonkun verran. Urheilijoilla on täytynyt olla hirvittävä stressi joka päivä, kun koskaan ei voinut tietää, koska voi napsahtaa (karanteenia), kun oireettomana olet siellä, Isometsä pohtii.
– (Koronavirus) vaikutti jonkin verran lopputuloksiinkin. Merkittäviä urheilijoita jäi pois tai suoritui huonosti.
Kisojen alettua Kiinan ihmisoikeusrikkomukset painuivat keskustelussa taka-alalle, kun urheilijat pääsivät pääosaan.
– Ei se näkynyt, kun kisat alkoi. Puhe oli ennen kisoja hyvin pitkälti. Ymmärrän kyllä urheilijoiden kannan tässä. Kisat on sinne myönnettu ja sitä varten on treenattu ja sinne mennään. Ihan sama vaikka ne olisi kuussa ne kisat, se ei urheilijalle hirveästi voi merkitä. Loppujen lopuksi tästä asiasta ei hirveämmin kisojen aikana puhuttu ja hyvä niin, Isometsä sanoo.
– Olen sellaisella radikaalilla kannalla, että urheilu mieluummin olkoon maailmoja ja nuoria ihmisiä yhdistävä tekijä. Ei voida jatkossa alkaa miettiä, että mitkä maat ovat tarpeeksi hyviä maita, että voidaan viedä urheilut sinne. Tämä on aika radikaali käsitys, mutta olen sitä mieltä, että urheilu pitää lähettää kaikkialle, Sihvonen näkee.
Suomi onnistui kisoissa mainiosti, sillä joukkue tuo Kiinasta kotimaahan kahdeksan olympiamitalia, mukana kaksi kultaista mitalia. Pientä huolta suomalaisen urheilun tilasta aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan se, että mitaleita saatiin vain kahdesta lajista, maastohiihdosta ja jääkiekosta.
Koko keskustelun voit katsoa yllä olevalta videolta.