Suomen jalkapallokentille merkittävä uudistus

Tältä näyttää Suomen jalkapallokentille tuotava "VAR-auto" 0:27
Tältä näyttää Suomen jalkapallokentille tuotava "VAR-auto"

Videotuomari eli VAR tulee suomalaiseen jalkapalloon loppukesällä 2024. VAR teki tulonsa eurooppalaiseen jalkapalloon vuonna 2016 ja vaikuttaa jo lähes kaikissa Euroopan maissa.

– Tämä ei ole tulevaisuutta, tämä systeemi on nykypäivää, VAR-erotuomareiden kouluttaja Mattias Gestranius sanoo Palloliiton tiedotustilaisuudessa.

Tänä vuonna kotimaan sarjoissa pelataan 11 virallista VAR-peliä, joista ensimmäiset käydään Suomen Cupissa 21. elokuuta.

– Olen erittäin tyytyväinen, että aloitetaan hitaasti. Tämä on meille täysin uusi projekti ja ollaan jouduttu tekemään valtavasti töitä sen eteen. Ehkä "less is more" on hyvä sanonta tähän, Gestranius avasi.

Pakettiautosta käsin

VAR-järjestelmällä voi tarkistaa neljä asiaa: maalit, mahdolliset suorat punaiset kortit, kaikki mahdolliset rangaistuspotkut sekä väärän pelaajan henkilökohtaisen rangaistuksen.

VAR-tuomarointi toimii aluksi kustannussyistä Suomessa kentän laidalla pakettiauton monitoreista yleisen toimintokeskuksen, eli “centerin” sijaan, josta voisi seurata useampaa peliä kerralla.

Video Suomen jalkapallokentille tuotavasta "VAR-autosta" näkyy jutun yläreunasta.

Uuden järjestelmän toimivuutta testattiin hiljattain Helsinki Cupissa juniorijalkapallo-otteluissa.

– Meillä on ollut 24 peliä, joissa on ollut naiserotuomarit viheltämässä. Kahdeksan tilannetta on muutettu VARin avulla, ja se on suurin piirtein sitä, mitä se Euroopassa on. Yksi väliintulo per kolme ottelua on suurin piirtein mitä se on huippusarjoissakin, Gestranius sanoi.

Vaikka järjestelmän jalkautus on täydessä vauhdissa, kaikissa miesten pääsarjatason otteluissa videotuomarointipäätökset eivät ole vielä ajankohtaisia Suomessa.

– Se vaatisi meiltä isomman tason koulutussettiä, ja jouduttaisiin myös käyttämään alemman tason erotuomareita. Jos nyt tehtäisiin päätös, että olisi jokaisessa ottelussa ensi vuonna, niin vähän hirvittäisi, Gestranius spekuloi videotuomaroinnin laajentamisesta.

Yhteinen linja

VAR on kohdannut kritiikkiä varsinkin jalkapallofaneilta. Ärtyneisyyttä herättää pitkäkestoiset tarkistustilanteet, jotka lamaannuttavat pelin hetkeksi paikoilleen.

VAR-tuomarointiin kouluttautuva ammattituomari Oliver Reitala ei lähde ylianalysoimaan tilanteita videoruudulta.

– Me ei lähdetä etsimään optimaalisia ratkaisuja, vaan korjataan selkeästi väärät virheet.

Esimerkiksi tulkinnanvaraisesta rangaistuspotkutilanteista pääerotuomarin korvanappiin ei tule viestiä, vaikka VAR seuraakin jatkuvasti jokaista pelitapahtumaa. Selvästi väärien virheiden karsiminen videotuomarin avulla tarjoaa mahdollisuuden oikeudenmukaisempaan peliin.
 

Lue myös:

    Uusimmat