Suomen joukkue yritti vaikuttaa olympiafinaalin läpivientiin, tukea myös muilta – Wilma Murto ja muut saivat tylyn vastauksen: "Hankkikaa parempia urheilijoita"

GettyImages-1177487121
Wilma Murto hyppäsi jaetulle viidennelle sijalle seiväshypyn olympiafinaalissa Tokiossa.2019 Getty Images
Julkaistu 05.08.2021 16:08
Toimittajan kuva

Matti Nyrhinen, Tokio

matti.nyrhinen@mtv.fi

@MattiNyrhinen

Wilma Murto sijoittui upeasti viidenneksi Tokion olympialaisten seiväshyppyfinaalissa. Sijoitus on suomalaisen naisyleisurheilijan paras 2000-luvun olympialaisissa.

Seiväskisa vietiin läpi raa’alla systeemillä. Aloituskorkeus oli 450, siitä rima nousi heti lukemaan 470 ja seuraavaksi 480. Aloituskorkeus karsi jo muutaman ja 470:n jälkeen kisassa oli jäljellä enää neljä naista.

Murto ylitti 450 ensimmäisellään ja pudotti 470 kolmesti, joten hän jakoi viidennen sijan.

Kun finaalin korotukset tulivat ilmi toissapäivänä, Suomen yleisurheilujoukkueen johtaja Tuomo Salonen lähti heti hakemaan muutosta. Keskustelu jatkui vielä eilen ja tänäänkin.

– Saman tien kun Tuomo tuli kertomaan korotukset, heitettiin takaisin, että esitäpä tällaiset, 440-460-470-480 oli se meidän ehdotus. Aika tyly vastaus sieltä sitten tuli, kun Tuomo kävi puhumassa, että ”you need better athletes”, Murto kertoi nauraen.

LUE MYÖS: Carl Lewis jyrähti USA:n "pelleshowsta" – "Tekivät kaiken väärin"

Vastaus oli siis, että hommatkaa parempia urheilijoita. Suomi ei ollut kuitenkaan yksin. Murron mukaan viisi maata oli samaa mieltä, muun muassa Ruotsi ja Ukraina. Ruotsin Angelica Bengtsson jäi kisassa sijalle 13.

Dohan MM-kisoissa käytäntö oli sama, mutta Murto kertoi, että siellä stadionin ilmastoinnilla saatiin hyppypaikalle myötätuuli. Tokion stadionilla tuuli oli ensimmäisen tunnin vastainen ja osin pyörivä. Viisi vuotta sitten Riossa korotukset olivat 435-450-460-470-480-485-490.

Mitä ajattelit, kun kuulit korotuksista?

– Oli sellainen olo, että antaa tulla. Otimme kuitenkin saman tien Tuomoon yhteyttä, että voisiko tälle asialle tehdä jotain ja Tuomo lähti sitä ajamaan. Olisin toivonut, että olisi reagoitu, kun tosi monet urheilijat puolsivat sitä, että olisi toisenlaiset korotukset, Murto sanoi.

Leikkisästi kisajohdolle voisi nyt vastata, että riittääkö olympiafinaalin vitossija osoittamaan, että urheilijat ovat riittävän hyviä.

– Niin, Murto naurahti.

– Veikkaa, että he ovat saaneet palautetta eivätkä tällaista kilpailua toivoneet. Kärkihän kyllä hyppäsi loistavasti, Murto muistutti.

Olympiakultaa voitti Yhdysvaltojen Katie Nagoette tuloksella 490. Hopeaa saavutti venäläinen Anzhelika Sidorova ja pronssia britti Holly Bradshaw, molempien paras oli 485.

"Tuntuu superhyvältä"

Kova aloituskorkeus osoittautui kovaksi paikaksi. Murto oli viiden ainoan joukossa, jotka ylittivät sen ensimmäisellä yrityksellä. Jo siinä kohtaa näki, että sijoitus voi nousta erittäin hyväksi.

– Minulla oli mielenkiintoinen paikka, kun olin toiseksi viimeinen hyppyvuorossa. Oli tosi itsevarma olo ja ajattelin, ettei se ole mitään ylitsepääsemätöntä. Kun näki, että muut pudottivat, niin tiesin että on iskun paikka. Olen tosi tyytyväinen, että pää pysyi kasassa ja pystyin tekemään oman hyvän suorituksen, Murto sanoi iloisena.

– Erikoinen kilpailu mutta lajin henkeä se, että jos ei hypyn korkeus ratkaise, niin pudotukset ratkaisevat. Piti keskittyä siihen, että puhdas sarja on tosi tärkeä ja arvokas. Sain puhtaan aloituksen ja hyvät yritykset 470:stä, niin sieltä sitten vitossija tuli. Ei voi olla kuin tyytyväinen. Tuntuu ihan superhyvältä.

Murron ennätys on edelleen hallissa hypätty 471. Tällä kaudella hän on hypännyt parhaan ulkotuloksensa 462.

Tuoreimmat aiheesta

Tokio 2020