Suomen kansalaisuus pois vakaviin rikoksiin syyllistyneiltä? "Pitää olla mahdollisuus ottaa Suomen kansalaisuus pois ja lähettää pois maasta"

7:53img
Julkaistu 07.12.2018 08:04
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Sekä SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kannattavat mahdollisuutta poistaa Suomen kansalaisuus henkilöiltä, jotka ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

– Olen itse sillä kannalla, että tällaisissa tapauksissa pitää olla mahdollisuus ottaa Suomen kansalaisuus pois ja lähettää pois Suomesta, Heinäluoma toteaa aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.

– Olen samaa mieltä. Yksi vakava virhe suomen kansalaisuuden lainsäädännössä on, että sitä ei voisi menettää missään olosuhteissa, Halla-aho lisää.

Asiasta on herännyt keskustelua Oulun seksuaalirikosvyyhdin jälkeen. Poliisi on vanginnut seitsemän ulkomaalaistaustaista miestä tutkintavankeuteen epäiltynä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Esimerkiksi sisäministeri Kai Mykkänen totesi rikosten jälkeen, että Suomen kansalaisuuden myöntämiseen pitäisi olla tiukempi seula.

Hallitus antoi keskiviikkona esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta niin, että kansalaisuuden voisi myös menettää. Esityksen mukaan se koskisi kuitenkin vain terrorismi- ja maanpetosrikoksia yhteydessä.

Rangaistusten koventamisen ei uskota auttavan

Heinäluoma tai Halla-aho eivät kumpikaan usko, että maksimirangaistuksen koventaminen ehkäisisi seksuaalirikoksia.

– Seksuaalirikoksissa on niin vakavaa häiriintymistä taustalla, ettei siihen vaikuteta ensisijassa rangaistuksia koventamalla. Sitäkin on kyllä perusteltua tehdä, sanoo Heinäluoma.

Halla-aho huomauttaa, etteivät tuomioistuimet langeta rikoksista tälläkään hetkellä usein maksimirangaistuksia.

Molemmat toivovat tehokkuutta niiden henkilöiden poistamiseen maasta, jotka eivät ole saaneet hyväksyttyä turvapaikkaa.

– Kyllä meillä pitää olla työkalut poistaa täältä ne, jotka eivät ole saaneet hyväksyttyä turvapaikkaa. Ei se niin voi olla, että vaikka todetaa, ettei ole avun tai hädän tarvetta, että voisi itse päättää, että tänne jää. Se ei ole hyväksyttävää, Heinäluoma sanoo.

– Tiedämme, että Irak ei ole ollut halukas ottamaan vastaan, mutta meidän pitää vähän painostaa.

7:53img

Tuoreimmat aiheesta

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö