Suomen kaunein koti -tuomarit kertovat, mihin sisustusmokaan suomalaisilla on tapana haksahtaa: "Sitä ei kannattaisi tehdä"

Hanna Sumari kertoo erityisen muiston Suomen kaunein koti -ohjelmasta 0:53
Videolla Hanna Suomari kertoo erityisen muistonsa Suomen kaunein koti -ohjelman ensimmäiseltä kaudelta.

Suomen kaunein koti -tuomarit nimesivät suomalaisten sisustamiseen liittyvät vahvuudet ja heikkoudet.

Suomen kaunein koti -sarja vie tänäkin syksynä katsojat 30 kauniiseen kotiin eri puolilla Suomea. Luvassa on historiaa huokuvia huviloita, moderneja massiivipuutaloja, oivaltavia ratkaisuja sisustuksessa sekä paljon kaunista taidetta. 

Ohjelman uudella, tiistaina 3. syyskuuta alkavalla kaudella toimittaja Hanna Sumari saa rinnalleen uudet tuomarikollegat, sisustusarkkitehti Joanna Amemorin sekä arkkitehti Pekka Pakkasen

MTV Uutiset kysyi Suomen kaunein koti -ohjelman tuomarikolmikolta, mihin sisutusmokaan suomalaisilla on tapana haksahtaa, ja mitkä asiat suomalaisilla on puolestaan hanskassa sisustamisen suhteen.

Joanna Amemorin mielestä suomalaiset ovat sisustaessaan käytännönläheistä kansaa, ja se on hänen mielestään hyvä juttu.

– Koti sisustetaan käyttötarpeita varten, mikä on tosi tärkeää. Ei ole sellaista tyhjänpäiväistä salonkitilaa, vaan tiloissa eletään arkea, hän sanoo.

Amemorin mukaan myös suomalaisten design-sisustuselementtien käyttö eroaa monista muista maista.

– Me käytämme niitä jokapäiväisessä arjessa. Monilta löytyy isoja suomalaisia brändejä, joiden ajatellaan kuuluvan jokaiseen kotiin. Se tietynlainen arjen läheisyys on mielestäni ihanaa, hän jatkaa.

Amemori toteaa, että kodista puhuttaessa hänen on vaikea sanoa suomalaisten sisustamiseen liittyvän suoranaisia virheitä.

– Jokainen saa tehdä kodistaan juuri sellaisen kuin haluaa, hän huomauttaa.

Amemori kuitenkin sanoo, että suomalaiset voisivat luottaa vielä vahvemmin omaan sisustusmakuunsa ja omiin visioihinsa.

– Ehkä semmoisen huomaan, että joillain saattaa olla ajatus, että kodin pitää näyttää jotenkin tietynlaiselta, tai he pelkäävät valita asioista vain oman makunsa mukaan. He luottavat siihen, että tämä setti on nähty jossain muualla ja todettu toimivaksi, ja se otetaan suoraan omaan kotiin. 

Hanna Sumari puolestaan on pistänyt merkille, että suomalaisilla tuppaa olemaan tapana ostaa helposti esimerkiksi sisustusliikkeistä jokin esine siksi, että se on ihana, mutta pohtimatta liiemmin sitä, mihin esineen kotona sijoittaa. 

– Sitten sinulla on jokin tavara, jonka kanssa kuljet kotona ja mietit, missä sille olisi paikka. Varsinkaan tässä maailmantilanteessa, kun maailma hukkuu tavaraan, ei sitä kannattaisi tehdä. Sen sijaan miettisi ensin, mitä tarvitsee ja mitä oikeasti haluaa, hän sanoo.

Sumari on kuitenkin sitä mieltä, että suomalaisten sisutusmaku on ottanut viime aikoina ison loikan parempaan. Hän kuvailee suomalaisten sisustustyylin olleen pitkään melko monotoninen, mutta nyt tekemisessä näkyy hänen mukaansa ihmisten persoonallisuus.

– (Sisustamiseen) tuodaan paljon värejä, taidetta ja sellaista kerroksellisuutta, mikä on mielestäni tärkeää. Ja omaa tyyliä, se näkyy ja on mielestäni tosi hienoa, hän sanoo.

Suomen kaunein koti -ohjelman ensimmäiseltä tuotantokaudelta tuttu ja nyt jälleen tuomarinpestiin hyppäävä Pekka Pakkanen ei suoranaisesti ajattele suomalaisten kodeissa esiintyvän joitain tiettyjä mokia, mutta toisinaan häntä mietityttää, jos kodissa on käytetty paljon rahaa johonkin sellaiseen, joka ei lopulta sovikaan kyseiseen paikkaan. 

– Se on haasteellista, muttei mikään systemaattinen asia, vaan tällaista tapahtuu siellä täällä. On inhimillistä, että innostutaan asioista ja annetaan innon viedä, Pakkanen sanoo.

– Sitä voi ehkä välttää sillä, että jos suunnittelee omaa sisustustaan uusiksi, niin asuu siellä kodissa vähän aikaa ennen kuin alkaa kajota siihen millään tavalla, hän jatkaa.

Sen sijaan Pakkanen pitää suomalaisten vahvuutena rationaalisuutta ja käytännönläheisyyttä. Siinä on hänen mielestään jotain kaunista.

– Silloin, kun koti toimii hyvin, saa siitä hyvät lähtökohdat rauhalliseen ehjyyteen. Kun asioille löytyy säilytyspaikat eivätkä ne loju hujan hajan, pysyy koti järjestyksessä, ja siitä tulee rauha ja harmonia. 

Suomen kaunein koti ti 3.9. klo 20 alkaen MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla. Seuraavan viikon jakso ennakkoon MTV Katsomo+ -tilauksella finaalijaksoa lukuun ottamatta.

Lue myös:

    Uusimmat