Suomen keihäslegenda elää sydämentahdistimen kanssa – "Säikähtää, että mitä nyt"

1.04091597
Leo Pusa (oik.) valmensi Lassi Etelätalon EM-pronssimitalistiksi. Tomi Natri /All Over Press
Julkaistu 04.07.2023 07:44
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Suomalaisen keihäänheiton legendoihin etenkin valmennuksellisten ansioidensa myötä kuuluva Leo Pusa on elänyt vuodesta 2021 lähtien sydämentahdistimen kanssa. Miehellä menee hyvin, mutta hän myöntää muutoksen olleen dramaattinen.

Pusa koki sydäninfarktin huhtikuussa 2021 katsoessaan tv:tä kotonaan Espoossa. Pusalle asennettiin infarktin jälkeen sydämentahdistimen kanssa, ja kaikki on sittemmin mennyt hänen mukaansa hyvin.

– Suomalainen sairaanhoito on huipputasoa. Olen saanut parhaan mahdollisen hoidon, Pusa, 76, ruotii.

– Tietysti minun täytyy kiinnittää muuhun elämiseen, ruokailuihin ja lepoon huomiota. Ei se ole kuitenkaan minulle ollut ongelma. Olen liikkunut paljon aina, ja se on kuulunut minun elämänrytmiini.

LUE MYÖS: MM-sankari Tiina Lillak palasi hetkeksi julkisuuteen – paljasti hälyttävän tiedon: "Ei kukaan"

Pusa kertoo tekevänsä kuntosalitreeniä kolmesta neljään kertaan viikossa, ja lisäksi lapsien kanssa touhuaminen on pitänyt pirteänä.

Dramaattinen tilanne

Pusan mukaan tahdistimen kanssa eläminen on tuntunut sinänsä vaivattomalta, mutta käsittelemistäkin on ymmärrettävästi ollut.

– Sitä on joskus ollut huippu-urheilija ja siitä valunut alaspäin. Tietää, mitä terveys ja liikkuminen on. Kun asennetaan jotakin, reagoi pienempäänkin muutokseen.

– Kun se tapahtui, tilanne oli niin dramaattinen, että se jäi itselleni päähän. Sitä huomioi pikkuisenkin muutoksen ja säikähtää, että mitä nyt, legenda kuvailee.

Yhä auttamista

131089895

Leo Pusa (ylhäällä vasemmalla) kuvassa monien muiden yleisurheilulegendojen kanssa 40 vuotta yleisurheilun ensimmäisistä MM-kilpailuista -mediatilaisuuden yhteydessä Helsingissä 27. kesäkuuta.

Komean elämäntyön keihäänheiton parissa tehnyt Pusa pohtii olevansa keihäänheittäjä "varmaan hautaan asti", mutta vastuuvalmentamisen vuoden 1972 olympiaurheilija jätti viime vuoden jälkeen taakseen. Hedelmää tuli vielä tuona vuonna, kun pitkän työn jälkeen hänen valmentamastaan Lassi Etelätalosta tuli arvokisamitalisti EM-pronssin myötä.

7:03img

Palaa tästä Lassi Etelätalon EM-pronssiheittoon: Leo Pusan valmennettava saavutti ennätyksellään uransa ensimmäisen arvokisamitalin Münchenissä 2022.

Tältä kaudelta Etelätalolla on toistaiseksi takanaan kaksi kisaa, joissa hän on jäänyt alle 80 metrin (78,92 ja 79,93). Olisiko hänellä eväitä yltää tällä kaudellakin viime kauden kaltaisiin lukemiin – tuolloin lävähti ennätys 86,44?

– Minun täytyy sanoa ihan rehellisesti, että kevättalvella, kun hän hallissa harjoitteli, näytti todella hyvältä. Sen jälkeen on ollut pieniä ongelmia. En tiedä tämän hetken todellista tilannetta, mutta ainakin ennusteet olivat sellaiset, että parempaan on mahdollisuus, Pusa perkaa.

LUE MYÖS: Maailmankuulun yleisurheiluilmiön luonut suuruus hämmästyi näystä Suomessa – "Tämä on hullua"

Muun muassa Tapio Korjuksen, Tiina Lillakin, Heli Rantasen, Kimmo Kinnusen ja Aki Parviaisen kaltaisia suurheittäjiäkin uransa varrella koutsannut Pusa jeesaa nykyisin, kun soittoja tulee ja häntä pyydetään avuksi. Hommaa arvostetulla luotsilla piisaa, ja hän kertoo esimerkiksi juuri viimeviikkoisen haastattelun alla olleensa katsomassa lisäsilminä Heidi Nokelaisen heittoharjoitusta.

Pusa on pitänyt yhteyttä myös aiemmin valmentamaansa Teo Takalaan ja kertoo käyneensä katsomassa "muutamaa urheilijatyttöä Turusta", kun he ovat ajaneet Espooseen.

– Kyllä niitä on. Nuoria kasvavia. Topias Laine muun muassa. Valmensin hänen isäänsä (Yki Lainetta) aikoinaan. Olen siinä ollut taustalla ja mentorina, kun Yki kävi nyt valmentajakoulutuksen. Olen auttanut valmennuskuvioissa sen, mitä he ovat halunneet.

2:09img

40 vuotta yleisurheilun ensimmäisistä MM-kilpailuista -tilaisuudessa oli paikalla myös kyseisten kisojen maailmanmestari, keihäslegenda Tiina Lillak. Hän latasi painavaa puhetta MTV Urheilulle: "Valmentajakaartissa pitää tapahtua asioita."

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu