Silja Kososen tulosten taustalla "ärsyttävä isoveli" – tavanomaisesta poikkeava suhde sai alkunsa puolivahingossa

Silja Kososella olympialaistatuointi – lähettää napakat terveiset koti-Suomen urheilujännäreille 1:11
Silja Kososella olympiatatuointi – lähettää napakat terveiset koti-Suomen urheilujännäreille.

Moukarinheittäjä Silja Kososen ja Jani Pihkasen urheilija–valmentaja-suhde ei ole perinteisimmästä päästä. Pihkanen, 29, sai lupaavan yleisurheilijan suojatikseen vain puolen vuoden valmentajakokemuksella ollessaan itsekin nuorukainen. 

– Nykyään hän on jo enemmän sellainen ärsyttävä isoveli, Silja Kosonen vastaa naureskellen, kun puhe kääntyy valmentaja Jani Pihkaseen.

Tämä kuvastaa hyvin kaksikon kemiaa. Se toimii punttisalilla, harjoituskentällä ja kisamatkoilla, joilla vietetään yhdessä useampi kuukausi vuodessa.

Itsekin vuosikaudet moukaria heittänyt ja 7 kilon lekan parhaimmillaan hieman päälle 60 metrin singonnut Pihkanen ajautui valmentajaksi vähän puolivahingossa. Ja pian hän saikin jo vastuun Kososen valmennuksesta vuonna 2018. 

– Katsoin alkuun Siljan heittoja, ja pikkuhiljaa siitä se siirtyi siihen, että aloin katsoa kaikki treenit. Alkuun tein ohjelmia, nykyään ne ovat Koskisen Ollin heiniä, Pihkanen selvitti työnjakoa MTV Urheilulle kaksi viikkoa ennen olympiakarsintaa. 

– Kyllä siinä vajaan vuoden kohdalla alkoi tajuta, että Siljalla on rahkeita aika pitkällekin, hän jatkaa suomalaisheittäjän lahjakkuudesta. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kaksikolla on Raisiossa punttisali ja sisäheittopaikka vanhassa jätevedenpuhdistamossa. Pihkasen mukaan Kosonen on "helppo valmennettava ja tunnollinen treenaamaan".  

Nuorempana eri urheilulajeja isolla kirjolla harrastanut Kosonen, 21, pitää siitä, ettei valmentaja ole niin sanottuja konkariosastoa. 

– Kun kävimme Somerolla ihan ensimmäisiä kertoja, niin Jani oli siellä aika inspiroiva. Hän teki siellä jotain takaperinvoltteja ja kärrynpyöriä. Hän on niin nuori, että hän ymmärtää kaikki nämä opiskelujutut ja kaverien tärkeyden. Hän ei ole vain vanha papparainen vieressä, joka kertoo mitä tehdä, vaan hän kuuntelee myös minun mielipiteitäni. Se on toiminut ainakin tähän mennessä tosi hyvin, Kosonen kertoo. 

– Se on hyvä urheilija–valmentaja-suhde, kun tulee toimeen ja jaksaa sitä touhua.

Pariisista uran parasta?

Myös Kososen tulokset kertovat siitä, että ainakin jotain on tehty oikein. Nuorten MM- ja EM-voitot sekä aikuisten MM-kisojen viides (2023) sekä EM-kisojen neljäs tila (2024) luovat uskoa mitaleista tulevaisuudessa. 

Pariisiin Pihkanen on asettanut tavoitteeksi vähintään MM-viitossijan sivuamisen.

Se on täysin realismia, sillä esimerkiksi kuluvan kauden maailmanlistan ykkönen, Yhdysvaltojen Brooke Andersen ja hänen maannaisensa Janee’ Kassanavoid (rankingin 4:s) putosivat USA:n karsinnassa pois Pariisiin suunnanneesta joukkueesta. 

Kosonen on selvittänyt jokaisen arvokisakarsinnan jäätyään niukasti finaaliin ulkopuolelle Tokion kisoissa vuonna 2021 (14:s tuloksella 70,49). 

Karsinta ja finaali heitetään Pariisissa jättimäisellä Stade de France -kansallisstadionilla. 

– Hän ei ole ikinä ottanut pahemmin stressiä noista. Enemmänkin hän vain hämmästelee, millainen paikka se on, Pihkanen naurahtaa suojattinsa huolettomasta asenteesta. 

Silja Kosonen, Krista Tervo ja Suvi Koskinen kilpailevat naisten moukarinheiton karsinnassa sunnuntaina kello 11.20 alkaen. Finaali on ohjelmassa ensi tiistaina klo 21.00.  

Mikä heitossa on mättänyt? SE-nainen Krista Tervo kommentoi olympiakarsinnan alla 0:30
Mikä heitossa on mättänyt? SE-nainen Krista Tervo kommentoi olympiakarsinnan alla.

Lue myös:

    Uusimmat