Jääkiekkolegenda Riikka Sallinen nimettiin historian kolmantena suomalaispelaajana ja ensimmäisenä naiskiekkoilijana lajin kunniagalleriaan Hall of Fameen. Asiasta uutisoitiin Suomen aikaa maanantai-iltana, mutta Sallinen havahtui tietoon vasta tänään tiistaina herätessään.
Ajoissa nukkumaan tapansa mukaan käyneelle Salliselle uutinen tuli yllätyksenä.
– Katsoin aamulla herätessäni, että oli tullut paljon viestejä puhelimeen. Huomasin, että eilen illalla oli yritetty soittaa Torontosta Kanadasta, ja ymmärsin, että sieltä on varmasti yritetty soittaa tällä asialla, Sallinen kertoo MTV Urheilulle.
Sallinen ei ollut osannut odottaa soittoa. Hall of Fameen pääsemisestä hänelle oltiin kertomassa ylipäätään vasta viime tippaan, eikä hän ole vieläkään ollut Pohjois-Amerikkaan yhteydessä.
– Ystävät ja tuttavat olivat nähneet uutisen ja minulle on tullut paljon onnitteluita. Olen töissä, enkä ole ehtinyt kiittää kaikkia. Kunhan töistä pääsen, saan ruveta vastaamaan kaikille kiitokset, fysioterapeuttina Ruotsissa työskentelevä Sallinen sanoo.
Kurrin ja Selänteen rinnalle
Sallista ennen suomalaispelaajista Hall of Fameen oli valittu vain mieskiekkoilijat Jari Kurri ja Teemu Selänne. Nyt kunnian sai Suomen historian parhaana naispelaajana pidetty ja mahtavan uran luonut Sallinen.
– Tuntuu tosi hienolta saada tällainen nimitys. Kun katsoo, keitä muita on valittu, hienoon seuraan pääsee, Sallinen kiteyttää.
– Suomessa on totta kai paljon hyviä pelaajia, mutta Teemu ja Jari ovat ne, jotka ensimmäisinä tulevat varmasti suurimmalle osalle mieleen.
Naisista puolestaan varmasti Sallinen. Monilajitaiturinakin tunnettu, kolmesti vuoden naispesäpalloilijaksi valittu legenda saavutti jääkiekkoilijana MM-hopean, kuusi MM-pronssia, kaksi olympiapronssia, kolme EM-kultaa. Viisi Suomen mestaruuttakin jääkiekossa voittanut Sallisesta tuli vuonna 2018 Pyeonghangissa 44-vuotiaana vanhin olympiamitalin saavuttanut kiekkoilija.
"Olen kiitollinen"
Salliselle nousee urastaan päällimmäisenä mieleen se, että hän sai olla maajoukkuetoiminnassa alusta lähtien ja nähdä "mielettömän kehityksen".
– Kun minä olin pieni tyttö, pelasin jääkiekkoa poikien joukkueessa, eikä ollut ylipäätään naisten maajoukkuetta, enkä pystynyt edes unelmoimaan siitä. Tykkäsin pelata lajia ilman sen kummempia ajatuksia, mitä sitten, kun on isompi.
Sallinen pelasi maajoukkueessa arvoturnauksia 1980-luvun lopulta lähtien.
– MM-kisat, olympialaiset, kansainvälinen toiminta. On ollut upeaa, että olen saanut olla mukana alusta lähtien. Olen kiitollinen siitä, pelaajauransa vuoteen 2019 päättänyt ja sen jälkeen HV71:n apuvalmentajana 2019–21 toiminut Sallinen niputtaa.
Naisten jääkiekon asema on yhä roimasti miesten kiekkoa jäljessä, mutta Sallinen katsoo, että naisten puolella mennään oikeaan suuntaan.
– Nyt kun ajattelen pieniä tyttöjä, on ihan mahtavaa, että on, mistä unelmoida. Paljon on tietysti tehtävää edelleen, mutta asiat tarvitsevat oikean ajan kehittyäkseen.