Roma Tre -yliopiston luokkahuone on niin täynnä väkeä, ettei myöhässä tullut heti tahdo löytää istumapaikkaa. Kynät sauhuavat ja kännykkäkamerat räpsyvät, kun italialaisopiskelijat kopioivat tunnollisesti suomen kielen vokaalisointuja ja yhdyssanoja.
- Tuli, tuuli, tulli, opiskelijat toistavat kuorossa opettaja Elina Di Santon perässä.
Lausumisesta huomaa, että nämä oppilaat ovat opiskelleet kieliä ennenkin.
”Yötyö” ja ”köyhä” ääntyvät helponkuuloisesti, mutta ”ylioppilastutkintolautakunta” aiheuttaa naurunhörähdyksen.
- Voi ei, lisää! huokaa eräs takarivin tyttö kuitenkin lopputunnista, kun kolmas piirtoheitinkalvo suomen sijamuotoja lävähtää seinälle.
Suomen suosio kasvanut
Kun roomalaisyliopiston käytävillä alkoi kiertää huhu suomen kielen kurssista, täyttyi opettaja Elina Di Santon sähköposti heti kurssia koskevista tiedusteluista.
-Kysyntää oli niin paljon, että päätimme aikaistaa kurssin aloitusta.
Ilmoittautuneita oli noin 80, joista 60 mahtui mukaan. Seuraava kurssi alkaa lokakuussa, hän kertoo.
Tätä ennen Di Santo on opettanut suomea italialaisille Rooman Suomi-Seuran järjestämillä aikuiskursseilla. Hän on nähnyt seitsemän vuoden aikana tapahtuneen muutoksen.
- Oppilaita pitää olla vähintään neljä, joten aluksi ei voinut koskaan olla varma, alkaako kurssi vai ei. Vuosi vuodelta oppilaita tuli kuitenkin aina vain lisää.
Viime vuonna italialaisopiskelijoita oli jo enemmän kuin ulkosuomalaislapsia, jotka käyvät Suomi-koulussa ylläpitämässä kielitaitoaan. Di Santo uskoo suurimman syyn kieliopintoihin olevan talouskriisi. Vaikka työttömyys on kasvanut Suomessakin, pitävät italialaiset elämänlaatua Suomessa kuitenkin parempana kuin Italiassa.
- Suomi on italialaisille maa, jossa asiat toimivat: on järjestystä, rehellisyyttä ja puhdas luonto, Di Santo kertoo.
Osa opiskelijoista on rakastunut suomalaiseen musiikkiin, osalla taas on suomalainen tyttö- tai poikaystävä. Osa on italialaisia, joilla on kuitenkin hyvin suomalainen ajatusmaailma.
Haaveissa työpaikka
Chiara Finotti on opiskellut suomea kolmen vuoden ajan. Hänen haaveenaan on muutto Suomeen, jossa hän on käynyt kolmesti.
- Tunnen olevani kotona siellä. Suomi on ihmisläheisempi maa. Suomessa on vähemmän rikollisuutta ja byrokratiaa sekä enemmän kunnioitusta ympäristöä ja verojen maksamista kohtaan, Finotti perustelee.
Suomen kieltä toista vuottaan opiskeleva Marius Botezatul kertoo käyneensä Suomessa kielikurssilla. Myös hän aikoo Suomeen töihin.
- Suomessa on rauhallista, aika kuluu siellä hitaammin. Päivän aikana ehtii tehdä enemmän asioita, Botezatul kertoo.
Finottin ja Botezatulin mielestä suomi on vaikea kieli, muun muassa viidentoista sijamuodon takia. Samaa mieltä on Cristiano Sala, joka kävi Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2006.
Vuonna 2010 Sala teki suomalaisten ja italialaisten suhdetta luotaavan dokumentin Olen Italiano, jossa hän muun muassa haastatteli Kari Tapiota.
- Suomi on todella kaunis kieli, varsinkin laulettuna. Laulan usein suomeksi kun ajan moottoripyörälläni. Osaan hyvin myös suomalaiset kirosanat, Sala kertoo.