Suomen naiset hiihtivät upeasti toiseksi naisten 4x5 kilometrin viestissä Salpausselän kisoissa. Itse kilpailu oli kuitenkin osanotoltaan katastrofi.
Naisten viestissä nähtiin vain seitsemän maata. Sekä Suomella että Venäjällä oli jalkeilla kakkosjoukkue, minkä myötä naisten viestiin osallistui yhteensä yhdeksän joukkuetta.
– Onhan tämä harmillista. Norjalla ei ollut kakkosjoukkuetta, Ruotsilla oli vähän heikompi joukkue ja jenkit puuttuivat, Suomen ankkuri Krista Pärmäkoski sanoi.
Miehissäkään tilanne ei ollut juuri häävimpi yhdeksällä maalla ja 11 joukkueella.
– Jos katsoi ampumahiihdon MM-viestiä, siellä oli aika monta maata (naisissa 24). Tekisihän se meidän lajillemme hyvää, jos saisimme tänne enemmän joukkueita.
Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei tehnyt tilannetta kilpailukalenterillaan helpoksi. Vasta edellisviikonloppuna päättyi kuusi osakilpailua kattanut Ski Tour, maailmancup jatkuu Salpausselän jälkeen jo keskiviikkona Konnerudin sprintillä ja ensi viikonloppuna kisataan Holmenkollenilla.
– Tämä oli haasteellinen paikka Ski Tourin jälkeen. Monesti Tourin jälkeen on sprinttiviikonloppu, joka on väliviikonloppu normaalimatkan hiihtäjille, Pärmäkoski totesi.
FIS hereille?
Myös Suomen avausosuuden vienyt Johanna Matintalo harmitteli osanoton vajavaisuutta, vaikka muistutti, että mukana oli kovia joukkueita.
– Olen pettynyt siihen, että kaikki maat eivät ole täällä mukana ja kaikki eivät ole ykkösjoukkueillaan. Tietenkin Ruotsissa on nuorten kisoissa porukkaa, ja se vaikuttaa heidän kokoonpanoonsa.
– Määrällisesti joukkueita oli kuitenkin tosi vähän. Toivoisi, että tämä kiinnostaisi maajoukkueita enemmän ja herättäisi FISiä enemmän.
Matintalo korosti, että kilpailukalenteria voisi järkevöittää.
– Olen kuullut osalta mielipiteitä, että olisi vaikka enemmän puhtaasti sprinttiviikonloppuja ja puhtaasti normaalimatkan viikonloppuja. Nyt ne ovat aika sirpaleittain, koko ajan on vähän kaikkea. Niitä voisi vähän jaotella: kun osa haluaa esimerkiksi keskittyä enemmän sprintteihin, heille olisi tietyt viikonloput.
Matintalo iski
Jos tilanne sai muuten pyyhkeitä, omaan suoritukseensa suomalaiset olivat iloisia. Avausosuuden hiihtänyt Matintalo karkasi lopussa muilta joukkueilta ja päästi Kerttu Niskasen ensimmäisenä kakkososuudelle. Niskanen piti Suomen kärjessä toiseen vaihtoon tultaessa, mutta Therese Johaug ratkaisi pelin vastaansanomattomasti Norjan eduksi kolmososuudella. Laura Mononen päästi kuitenkin Pärmäkosken ankkuriosuudelle vakaasti toisena, reippaasti seuraavia joukkueita edellä.
Matintalo nautti tunteesta, että hänellä oli osuudellaan ratkaisun avaimet kädessään. Lauantain 10 kilometrin perinteisen kisaa seurasi väkivahva viestin avausosuus.
Matintalo huomioi hiihtäessään, että Norjan Tiril Udnes Wengillä ja Ruotsin Charlotte Kallalla oli vaikeuksia pidon kanssa ja kaksikko joutui siirtymään aikaisin ladun sivuun. Kun muiden vauhti tuntui hitaalta, Matintalo päätti tehdä irtiottoiskunsa toisen kierroksen loppuvaiheilla.
– Oli mukava hiihtää tänään. Minulla oli toiselle kierrokselle lähdettäessä jo sellainen olo, että jos taustat olisivat erilaiset ja olisi vielä parempi itseluottamus, olisin voinut jopa aikaisemmin lähteä tekemään omia ratkaisuja.
– Nyt en uskaltanut, kun en ollut ihan varma, miten se kestää loppuun asti. Kun lähdin, tiesin, että jaksan siitä ainakin maaliin asti, Matintalo summaili.
Kerttu Niskanen kiitteli Matintaloa päästyään osuudelleen kärjessä.
– Johanna toi hienon hiihdon jälkeen hyvän asetelman minulle. Yritin lähteä suhtkoht reippaasti, jotta (Ingvild Flugstad) Östberg ja Frida Karlsson joutuisivat lähtemään vielä reippaammin, Niskanen sanoi.
– Halusin Lauran päästää keulasta, kun itsekin pääsin keulasta lähtemään.
"Tämän päivän maksimi"
Mononen suuntasi kolmososuudelle sekunnin ennen Ruotsia ja vajaat kuusi sekuntia ennen Norjaa.
– Tein sen, minkä pystyin. Olin ajatellutkin, että yritän pitää pään kylmänä, enkä yritä väkisin lähteä Theresen vauhtiin. Yritän vain tehdä mahdollisimman hyvän suorituksen ja saada muihin joukkueisiin eroja.
– Tietysti karulta se näyttää, kun ei pysty enää kärjessä tulemaan, mutta kyllä minä omasta mielestäni pystyin tasaisen hiihdon siihen tekemään, Mononen ruoti.
Pärmäkoski pääsi ankkuriosuudelle puolisen minuuttia Norjan jälkeen ja reilut 40 sekuntia ennen kolmossijasta taistelleita Venäjää ja Ruotsia.
– Tämä oli varmasti meidän tämän päivän maksimi, mitä pystyimme saavuttamaan. Tytöt hiihtivät tosi hyvin, ja kiva oli lähteä rennosti omalle osuudelle, Pärmäkoski niputti.