Suomen Nato-keskustelu kiinnostaa Yhdysvalloissa – myös Venäjä-huolet noteerataan

1:57img
Mari Karppisen mukaan viimeksi tänään keskiviikkona yhdysvaltalaismediassa on keskusteltu siitä, kuinka nopeasti Suomi tekee päätöksen mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta.
Julkaistu 13.04.2022 23:38

MTV UUTISET

Yhdysvalloissa seurataan tarkasti Suomessa ja Ruotsissa käytävää Nato-keskustelua. Mtv Uutisten  Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että asia näkyy paikallisessa mediakeskustelussa paikoin isoinkin otsikoin.

New Yorkista raportoivan Mari Karppisen mukaan viimeksi tänään keskiviikkona yhdysvaltalaismediassa on keskusteltu siitä, kuinka nopeasti Suomi tekee päätöksen mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta.

– Säännöllisesti koko Ukrainan sodan ajan Suomi ja Suomen Nato-keskustelu on ollut otsikoissa. Esimerkiksi aina silloin kun tulee uusi kannatuskysely, jossa näkyy, että enemmän suomalaisia haluaa liittyä Natoon. Keskustelun sävy on pääosin positiivinen. Suomea pidetään läheisenä liittolaisena ja turvallisuuspolitiikkaa seuraavat tietävät, että Suomen puolustuksella on hyvä maine. 

Keskusteluissa on kuitenkin Karppisen mukaan näkynyt myös Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen kytkeytyvä huoli Venäjään liittyen.

– Kuinka nopeasti ja vihaisesti Venäjä reagoisi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen tai siihen hakemukseen ja minkälaisia toimia se sitten lopulta sotilasliitto Natolta itseltään aiheuttaisi, Karppinen kuvailee.

Vähäsanaisempi Biden

Kirjeenvaihtajan mukaan presidentti Joe Biden on ollut julkisesti melko vähäsanainen liittyen Suomen Nato-jäsenyyteen. 

– Hän [Biden] on kuitenkin sanonut hyvin selkeästi, että Naton ovet ovat Suomelle auki. Yhdysvaltain Nato-lähettiläs on ollut monisanaisempi – hän on jo aiemmin toivottanut Suomen tervetulleeksi. Viime viikolla hän korosti sitä, ettei näe ketään, joka vastustaisi Suomen Nato-hakemusta. 

Laajemmassa keskustelussa Yhdysvaltojen asevoimien johtoa ja Naton johto, ovat Karppisen mukaan selkeästi korostaneet sitä, että maan pitää panostaa enemmän Euroopan turvallisuuteen.

– Nimenomaan Itä-Eurooppaan ja lisätä mahdollisesti joukkoja ja panostusta Natoon. Joten kyllä se on täällä yhtenäinen mielenkiinnon ja keskustelun kohde jatkuvasti, Karppinen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Suomi