Pikajuoksija Samuli Samuelsson on Suomen nopein mies. Hiljattain oman Suomen ennätyksensä uuteen uskoon takonut pikakiituri kertoo, mitä maagisen 10 sekunnin haamurajan rikkominen häneltä oikein vielä vaatisi.
27-vuotias Samuelsson on yksi tämän hetken kirkkaimmista suomalaisista yleisurheilutähdistä. Samuelsson kirmasi hiljattain omissa nimissä olleen Suomen ennätyksensä uuteen uskoon, kun hän pysäytti Kuortaneella digitaalit aikaan 10,12.
Viime kaudella uransa ensimmäisen Suomen ennätyksen jälkeen Samuelssonilla oli vaikeuksia löytää motivaatiota harjoitteluun, mutta talven aikana harjoitteluun on löytynyt aivan uudenlainen liekki.
– On ajatukset muuttuneet. Uskon siihen, mitä valmentaja on mulle sanonut, että alle 10,10, varmasti pystyy. Kun koko ajan tuosta sadasosia lähteen, niin se 100 metrin pikajuoksun haamuraja alkaa lähestyä. Sanoisin, että ajattelu on radikaalisti muuttunut ja treeneissä löytänyt sen uuden palon, mitä oli vaikea löytää Suomen ennätyksen jälkeen. Nälkää on, Samuelsson vakuuttaa MTV Urheilulle.
LUE MYÖS: Lohdutonta tekstiä: SE-mieheltä suora paljastus apurahatilanteestaan – "Ei edes mahdollisuutta"
Samuelssonin omien sanojen mukaan Kuortaneen ennätysjuoksu oli nappiosuma. Valmentaja Mikael Ylöstalo näki kuitenkin suorituksessa heti parannettavaa.
– Valmentaja taisi heti möläyttää, ettei ole ihan valmista juoksua. Mä laitan tämän häneen käsiinsä, että saadaan tästä miehestä vielä sadasosia pois. Kyllähän kauteen valmistautuessa oli henkisesti ajatus, että pystynkö enää oikeasti parempaan kuin tuo aikaisempi 10,16. Kyllä se on valmentajaan uskottava, että pystyn parempaan, Samuelsson myhäilee.
Kuortaneella nähtiin kaikkinensa kovatasoinen 100 metrin kilpailu, kun kisan voittoon tykitti USA:n Cravont Charleston huimalla ajalla 9,90. Väliaikavertailut paljastivat kohdan, jossa Samuelsson häviää tällä hetkellä eniten kärkijuoksijoihin nähden.
– Kun katsoimme väliaikoja Kuortaneella, niin kymmenyksen hävisin 30 metrillä hänelle (Charlestonille) ja loput 12 sadasosaa sillä 70 metrillä. Mulla henkilökohtaisesti olisi vielä enemmän annettavaa siinä lähdössä.
LUE MYÖS: Maailman nopein kirjanpitäjä Eugene, 30, teki sensaation – oven taakse ilmestyneet yllätysvieraat aiheuttivat poikkeuksellisen reaktion
Mitä muuta Samuelssonin täytyy kehittää, jotta maaginen kymmenen sekunnin haamuraja olisi mahdollista rikkoa? Vastaus tulee suomalaisen suusta nopeasti.
– Jokaisella osa-alueella pitäisi mennä eteenpäin, jos alle kymmenen meinaisi juoksevansa. Se vaatii kokonaisvaltaisesti tasonnostoa. Kovimmissa vauhdeissa sadasosat alkavat olla tosi pienissä.
Samuelsson ja Ylöstalo ovat keskittyneet viime aikoina harjoituksissa askelpituuteen, sillä sekin on osa-alue, jolla Samuelsson antaa etumatkaa maailman kärkijuoksijoille.
– Mullahan on nimenomaan askelpituus ollut merkittävin tekijä siinä, jos verrataan alle kymmenen sekunnin juoksijoita. Sen takia olemme sitä nyt harjoitelleet treeneissä ja keskittyneet tekniikassa ja ominaisuuksissa myös niihin asioihin, että askelpituus paranisi, Samuelsson kertoo.
Kuortaneella harjoituksissa nähty työ tuotti jo hedelmää.
– Kuortaneella askelpituus oli pisintä, mitä olen koskaan ottanut. Askelpituus erottaa yleensä vähän hitaammat juoksijat nopeammista. 2,45 metriä taisi olla parhaimmillaan, kun perinteinen on ollut 2,35 metrin 2,40 metrin paikkeilla. Siinä oli selvä parannus. Huippujuoksijoille se on 2,5 metrin paikkeilla. Askelpituudessa on vielä pikkuisen ottamista kiinni, Samuelsson myöntää.
Valmentaja Ylöstalo ja Samuelsson nojaavat harjoittelussaan myös vahvasti analytiikkaan, kuten askelpituustiedot kertovatkin. Tärkeitä huomioita on tehty myös muilla osa-alueilla.
– Ollaan todella hyvin perillä. Valmentaja on todella analyyttinen numeroiden kanssa. Sitä kautta viimeiset 40 metriä siinä juoksussa oli nopeinta, mitä olen koskaan juossut. Olemme oikeilla jäljillä ja löytäneet oikeat tavat, joilla lähteä askelpituutta parantamaan ilman, että askeltiheys laskee.
Samuelsson kisaa perjantaina Puolassa Euroopan joukkuekilpailuissa 100 metrillä.