Venäjän eliittiin kuuluvat jopa hyötyneet länsimaiden pakotteista – uusille pakotteillekin tyrmäys: "Tuskin vaikuttavat mihinkään"

3:03img
Tällaisia ovat Venäjään kohdistuvat pakotteet – onko niillä vaikutusta?
Julkaistu 24.02.2022 06:22
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Oligarkit ovat jopa hyötyneet aiemmista Venäjälle asetetuista pakotteista ja nyt asetetuillakaan pakotteilla on tuskin vaikutusta Venäjän politiikkaan, toteaa maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki. Jos Ukrainalle halutaan vapaus liittyä Natoon, konfliktin eskaloiminen sodan suuntaan voi olla hänen mukaansa ainoa tie.

Esimerkiksi Yhdysvallat ja EU määräsivät uusia pakotteita Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä lähetti joukkoja tunnustamilleen Itä-Ukrainan separatistialueille.

Venäjälle ei enää heru läntistä rahoitusta, kahden venäläispankin varat jäädytettiin Yhdysvalloissa ja Nord Stream 2 -kaasuputkihanke keskeytettiin.

Lisäksi satojen duuman jäsenten ja joidenkin muiden oligarkkien varoja jäädytettiin ja heitä määrättiin matkustuskieltoon.

– Pakotteet tuskin vaikuttavat Venäjän politiikkaan mihinkään suuntaan, tyrmää maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki MTV Uutisten haastattelussa.

Oligarkit jopa hyötyneet aiemmista pakotteista

Patomäen mukaan pakotteet harvoin toimivat tarkoitetulla tavalla, vaan niillä voi olla paljon vielä tärkeämpiä, tarkoittamattomia seurauksia.

Kun Venäjän vientiin ja tuontiin kohdistettiin pakotteita Krimin niemimaan tapahtumien jälkeen, Venäjä alkoi suurena maana korvata tätä kotimaisella tuotannolla, Patomäki huomauttaa.

Tämän järjestäminen puolestaan on annettu eliitin järjestämiseksi, joten oligarkit ovat tavallaan jopa hyötyneet tästä.

– Pakotteiden laajemmat taloudelliset seuraukset kohdistuvat enemmän huonossa taloudellisessa asemassa oleviin, Patomäki selittää.

– Arkisten asioiden kallistuminen kohdistuu ihmisiin, joilla on vähiten varaa hankkia korvaavia tuotteita tai löytää keinoja saada niitä.

Matkustuskiellot ja varojen jäädyttäminen on kohdistettu suoraan Venäjän eliittiin. Patomäki on kuitenkin skeptinen niiden vaikuttavuuden suhteen, sillä Venäjän eliittiin on kohdistettu niin ikään pakotteita Krimin tapahtumista saakka.

– Niillä ei enää tässä vaiheessa ole suurta merkitystä.

Energiapakotteiden vaikutukset myös EU:hun suuret

Energiaan sekä venäläispankkeihin ja Venäjän valtionvelkaan kohdistuvat pakotteet voivat vaikuttaa Venäjään ainakin väliaikaisesti, Patomäki myöntää.

Energiavienti ja fossiilisten polttoaineiden sekä kaasun ja öljyn vienti on Venäjälle tärkeää.

Energiapakotteiden ongelmana vaan on, että pakotteet vaikuttavat myös EU:hun itseensä.

– Euroopan maathan ovat pitkälti riippuvaisia energian tuonnista Venäjältä. Aika paljon oli laskettu pelkästään Nord Stream 2 -kaasuputken varaan, Patomäki sanoo.

Myös Venäjän irtikytkeminen kansainvälisistä maksujärjestelmistä vaikuttaa ainakin hetkellisesti, mutta Patomäki huomauttaa, että Venäjä on saattanut varautua siihen.

– Nämä toiminnot eivät ole sellaisia, ettei niitä voisi korvata. Se vaan tarkoittaa sitä, että Venäjä alkaa suuntautua vielä enemmän ja voimakkaammin Aasian markkinoiden suuntaan ja tekee eroa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Venäjä on jo tiivistänyt suhteitaan kiinaan, Patomäki kertoo.

”Jos tavoitteena on saada Ukraina Natoon, ainoa tapa voi olla eskaloida konfliktia”

Jos pakotteilla ei voida kunnolla vaikuttaa Venäjän toimiin, mitä voidaan tehdä? Se riippuu Patomäen mukaan siitä, mitä halutaan saavuttaa.

– Jos tavoitteena on saada Ukraina Natoon, ainoa tapa voi olla eskaloida konfliktia vielä enemmän sodan suuntaan.

– Jos tavoitteena on vaan löytää jonkinlainen rauhanomainen ratkaisu, niin silloin voisi olla järkevää yrittää neuvotella niistä asioista, jotka ovat Venäjälle niin tärkeitä, että siellä on vedetty punainen viiva, että tämän yli ei tulla, Patomäki jatkaa.

Patomäki huomauttaa, että vaikka EU:n jäsenmaat ja Yhdysvallat suhtautuvat ankaran kriittisesti Venäjän toimiin, niin esimerkiksi Kiina ja Intia eivät ole tuominneet niitä.

Näiden maiden näkökulmasta konfliktin eskalaatio on suurempi ongelma kuin se, ettei länsi saavuta tavoitteitaan.

Vladimir Putin kävi Kiinassa vähän aikaa sitten ja haki tukea nimenomaan tällaisille rajallisille toimenpiteille Ukrainan alueella. Kiina vastasi toteamalla, että heidänkään mielestään Naton ei tulisi laajentua Ukrainaan.

Lue myös: Tällaisia pakotteita Venäjää kohtaan määrättiin: Katkaistiin läntisestä rahoituksesta – energiapakotteista paljastuu suuri ongelma

Orpo vaatii kovempia pakotteita Venäjää kohtaan: "Venäjä ottaa irti kaiken minkä se voi"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota