Suomen psykologiliitto ottaa vahvasti kantaa al-Holi-keskusteluun. Liitto toteaa tiedotteessaan, että lapsen erottaminen vanhemmista ilman vakavia perusteita on vahingollista lapselle. Julkisessa keskustelussa unohdetaan liiton mukaan lasten tarpeet ja kehityspsykologinen näkökulma. Leiriläisten joukossa on tiettävästi 40 suomalaista.
Tiedotteessa psykologi Ilona Sievänen korostaa, että lapsen erottaminen vanhemmastaan aiheuttaa lapselle aina stressiä, vaikka lapset siirrettäisiin parempiin oloihin.
– Uudet hoitavat aikuiset eivät tue lasta samalla tavalla kuin oma äiti. Turvalliset olot eivät poista sitä faktaa, että vanhemmasta erottaminen on lapselle traumatisoiva kokemus, Sievänen toteaa tiedotteessa.
Lapsi saattaa Sieväsen mukaan kokea eron vanhemmista hylkäämisenä ja ajattelee itse tehneensä jotakin väärää. Lapsen häpeä vaikuttaa kielteisesti huonona käsityksenä itsestä ja näin vaikeuttaa suhteen luomista muihin ihmisiin.
Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola vetoaa tiedotteessa tutkittuun tietoon, jonka mukaan lapsen erottaminen vanhemmastaan lisää lapsen mielenterveysongelmien riskiä sitä enemmän, mitä nuorempana erottaminen tapahtuu.
– Aina lapsen erottamiselle vanhemmista ei lastensuojelullisista syistä ole vaihtoehtoja. Al-Holin leirillä lastensuojelullista arvioita ei kuitenkaan ole pystytty tekemään, Ahtola muistuttaa liiton tiedotteessa.