Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön tiivistäminen hakee uusia uria alkuviikosta, kun maiden puolustusministerit tapaavat kolmen kesken Helsingissä.
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Matti Pesu arvioi, että tapaaminen tuskin jää ainoaksi laatuaan.
– Varmaan seuraavan kerran saatetaan olla yhdessä Tukholmassa tai Washingtonissa, hän ennakoi STT:lle.
– Ymmärtääkseni tässä on viime aikoina kaavailtu ja alemmalla tasolla valmisteltu kolmikantaista yhteistyötä.
Kolmenvälinen tapaaminen toteutuu Helsingissä, koska Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis tulee alkuviikosta Suomeen tapaamaan paitsi Suomen johtoa myös muita Itämeren alueen maiden puolustusministereitä. Hän tapaa kahden kesken presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.).
Vierailua isännöivä puolustusministeri Niinistö pitää kolmenvälistä tapaamista luontevana muun muassa maiden yhteisten sotaharjoitusten vuoksi. Kaikki osallistuivat esimerkiksi Ruotsin suureen Aurora-sotaharjoitukseen syyskuussa.
Kolmen kesken käsitellään puolustusyhteistyötä Niinistön mukaan samantyyppisesti kuin kahden- tai monenvälisestikin. Agendalla olevista konkreettisista asioista hän totesi, että niistä kerrotaan myöhemmin.
Tutkija Pesu ei uskalla ennustaa, mistä kolmikko voisi tarkemmin keskustella. Hän korostaa, että sekä Suomella että Ruotsilla on jo tiivis kahdenvälinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa.
– Tuleva kolmikantayhteistyö, mitä nyt hahmotellaan, ei korvaa näitä, hän sanoo.
"Yhteistyö merkityksellistä"
Suomi ja Ruotsi ovat tiivistäneet viime vuosina keskinäistä yhteistyötään puolustuksen saralla. Kumpikin on lähentynyt myös Yhdysvaltoihin, joka on puolestaan lisännyt läsnäoloaan Itämeren alueella. Ministeri Niinistö pitää Mattisin vierailua osoituksena siitä, että yhteistyö tyydyttää molempia osapuolia.
– Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö on merkityksellistä ja molempia puolia hyödyttävää, hän kuvailee.
Mattis lyö vierailulla monta kärpästä yhdellä iskulla. Helsingissä hän nimittäin tapaa niin sanotun Pohjoisen ryhmän eli Pohjoismaiden, Baltian maiden, Puolan, Hollannin, Saksan ja Britannian puolustusministerit.
Vierailu on iso juttu Suomen kannalta, Matti Pesu korostaa. Yhdysvaltain puolustusministeri on käynyt Suomessa viimeksi vuonna 2001, ja Mattisiin luotetaan laajalti niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.
– Mattisilla on keskeinen asema Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikassa.
Hänellä vaikuttaa myös edelleen olevan pomonsa eli presidentti Donald Trumpin luotto, kun vaikkapa luotto ulkoministeri Rex Tillersoniin näyttää horjuvan.
– Ilmeisesti Mattis on aika vaikuttava ja vakuuttava persoona, mistä on apua, Pesu sanoo.