Päätoimittajan kommentti: Niinistö sai Bidenilta niin hyvät turvatakuut kuin tässä tilanteessa voi saada

Sauli Niinistön vierailu Valkoisessa talossa tapahtui tärkeällä hetkellä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut turvattomuutta monessa suomalaisessa, mutta rapakon takaa saatiin rauhoittava viesti: Kahdenvälinen puolustusyhteistyö Yhdysvaltain kanssa syvenee, eikä Suomi ole yksin, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Suomen presidentin tapaaminen Yhdysvaltain presidentin kanssa ei Sauli Niinistön kausilla ole ollut tavatonta, mutta harvoin ajoitus menee niin nappiin kuin nyt. Kun sota riehuu Euroopassa eikä Venäjään ole luottamista, maailman johtavan supervallan päämiehen tapaaminen valaa luottamusta.

Se osoittaa, että Suomen valtionjohto osaa tehdä kansainvälisen diplomatian pelikentillä oikeita liikkeitä.

Kovimmat Nato-haukat ehkä pettyivät

Niinistön vierailuun liitettiin etukäteen myös katteettomia odotuksia, jopa siihen mittaan, että nyt Washingtonissa sovitaan Suomen Nato-jäsenyydestä. Niinistö kertoi puolilta öin Suomen aikaan pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Natostakin puhuttiin. Niinistön mukaan Biden vahvisti, että Naton ”avoimien ovien politiikka jatkuu”.

Palavasieluisimmille Naton kannattajille tämä saattoi olla pettymys. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että Naton periaatteellinen suopeus ottaa Suomi (ja Ruotsi) uusiksi jäseniksi on eri asia kuin se, millä aikataululla jäsenyys voisi toteutua. Euroopassa käydään parhaillaan sotaa, ja Nato on ilmoittanut, että se ei halua sodan eskaloituvan.

Tätä Niinistökin painotti tiedotustilaisuudessa. ”Nato pyrkii välttämään eskalaatioriskiä. Sen vuoksi Yhdysvallat ilmoitti heti halussa, ettei osallistu sotilaallisesti Ukrainan sisällä tilanteeseen. Olisi karmea kuva, että tässä päädyttäisiin Venäjän ja Naton väliseen konfliktiin tai aseiden kalisteluun”, hän sanoi.

Voi olla, että eskalaatiovaaran vuoksi yksi jos toinenkaan Naton eurooppalainen jäsenmaa ei toivo, että Suomen (ja Ruotsin) jäsenyyttä aletaan toitottaa juuri nyt.

USA-yhteistyö on viesti Venäjälle

Missään nimessä Niinistö ei palaa Washingtonista tyhjin käsin. Uutinen oli tämä: ”Suomi on liikahtanut selvästi tiiviimpään yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa.”

Yksityiskohtia hän ei maininnut, mutta lisäsi kysyttäessä, että ”yhteistyössä on kyse konkreettisista puolustusasioista”. Todennäköisesti konkretiasta kuullaan enemmän, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) matkaa alkuviikosta Yhdysvaltoihin.

Puolustusyhteistyön tiivistäminen Yhdysvaltain kanssa on viesti Venäjän johdolle. ”Varmasti venäläiset sen huomaavat, mikä on hyvä asia”, Niinistö sanoi.

Tärkeä se on myös suomalaisille. Moni suomalainen on nyt äärimmäisen huolestunut lähialueella käytävästä brutaalista sodasta. Bidenilta hankittu tuki on parhaat turvatakuut, joita Suomi tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa voi saada.

Suomi kulkee yhtä jalkaa Ruotsin kanssa

On selvää, että Suomen turvallisuuspolitiikan perusta järisee. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) sanoi Helsingin Sanomissa, että kotimaassa keskustelu Suomen turvallisuuspoliittisesta linjasta ja mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on käytävä läpi suhteellisen nopeasti.

”Puhutaan kuukausista, mutta ei kovin monesta”, hän sanoi.

Diplomatiassa käyvät valtaiset kierrokset, mistä kertoo se, että Niinistö tuskin ehtii laskeutua Helsinkiin, niin vuorossa ovat tapaamiset Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa. Mukana ovat myös pääministeri Sanna Marin (sd) ja puolustusministeri Kaikkonen.

Myös tämä sisältää tärkeän rauhoittavan viestin. Mitä tahansa Suomen turvallisuuspolitiikassa nyt tapahtuukin, se tapahtuu yhteistyössä ja yhtä jalkaa Ruotsin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat