Suomen satelliitti karkasi, mutta avaruudesta on tullut kahdesta syystä jälleen kiinnostava, asiantuntija arvioi: "Näistä toinen suomalaisittain paljon tärkeämpi"

8:36img
Avaruustutkimuksen professori Minna Palmroth kertoo suomalaisesta avaruusosaamisesta
Julkaistu 14.11.2022 18:50
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Aalto-yliopiston tutkimustiimi on pettynyt menetettyään yhteyden Foresail-1 -tiedesatelliittiinsa.

Avaruustutkimuksen professori Minna Palmroth kuitenkin huomauttaa MTV Uutisten haastattelussa, että suomalaista avaruusosaamista ei ole kuitenkaan menetetty yhden satelliitin myötä.

Hyvä uutinen on myös se, että suomalainen osaaminen avaruusalalla on melko hyvällä tasolla. Tämä on tärkeää, nyt kun kiinnostus avaruuteen on alati kasvussa.

Palmrothin mukaan avaruudesta on tullut jälleen kiinnostava kahdestakin syystä.

– Ensinnäkin avaruus on erinomainen paikka näyttää paremmuuttaan valtiona. Avaruus on tällainen kykykilpailun pelikenttä, jos haluaa näyttää, miten teknologisesti edistynyt maa on tai miten paljon avaruuteen on varaa laittaa rahaa.

Palmrothin mukaan kaikilla suurilla mailla, kuten Kiinalla, Yhdysvalloilla ja Intialla on omat avaruusohjelmansa.

– Tilanne on täsmälleen sama kuin kylmän sodan aikana. Kuukisahan käynnistyi alkujaan osittain tästä syystä.

Toinen syy avaruuden kiinnostavuuden kasvuun on suomalaisittain paljon tärkeämpi. Kyseessä on avaruuden talouteen liittyvä näkökulma.

– Tällä hetkellä on menossa iso murros avaruuden käytön suhteen. Ihmiset käyttävät avaruutta enemmän kuin koskaan ja sinne laitetaan jatkuvasti lisää satelliitteja.

Palmroth kertoo, että avaruusalalle on tullut paljon uusia startupeja ja kasvuyhtiöitä, jotka tähtäävät avaruuteen juurikin sen takia, että sieltä on luvassa taloudellisia voittoja.

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös: Ankara pettymys tutkijoille: Yhteys Aalto-yliopiston Foresail-1 -tiedesatelliittiin on menetetty

Palmrothin mukaan noin 70 prosenttia avaruuteen tällä hetkellä lähetettävistä satelliiteista on kaupallisesti motivoituja.

Suomen kannalta on hyvä, että meillä avaruuteen liittyvää työtä on tehty jo pidemmän aikaa eri kentillä.

Palmroth luettelee, että Suomi muun muassa lähettää satelliitteja avaruuteen tieteellisin perustein. Tämän lisäksi Suomessa on perustettu useita avaruusstartupeja ja on tehty avaruuteen liittyvää tutkimustyötä.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus