Suomen tunnetuimpiin kuuluva taimenjoki Kuusamossa palautetaan luonnontilaan: "Onhan se pieni häpeätahra ollut luontokaupungin imagolle"

Suomen tunnetuimpiin taimenjokiin kuuluva Kuusamon Kuusinkijoki aiotaan palauttaa luonnontilaan. Lähes neljän miljoonan euron hanke sisältää voimalaitoksen purkamisen ja lisääntymisvesien kunnostamista. 

Kuusingin taimenkanta on heikentynyt merkittävästi parhaista vuosista. Osasyy on se, että Myllykoskessa kaloja on vastassa voimalaitoksen betoniseinä.

– Kun kuitenkin puhutaan Kuusamosta luontokaupunkina, onhan se pieni häpeätahra ollut Kuusamon luontokaupungin imagolle, Kuusinki Kuntoon -hankkeen puheenjohtaja Matti Aikio toteaa.

Kuusamon kosket pelastettiin 60 vuotta sitten

Kuusamon kosket pelastettiin yli 60 vuotta sitten. Nyt valjastamiselle aiotaan antaa lopullinen kuolinisku vapauttamalla Kuusinkijoki.

– Tarkoitus on ostaa voimalaitos pois ja saada taimenelle vapaa kulkuyhteys yläjuoksulle noin 60 kilometriä.

Kuusamolaisilla on purkamisesta aiesopimus voimalaitoksen omistavan Koskienergian kanssa. Yhtiö kertoo luopumisen johtuvan liiketoiminnallisista syistä. 

Kauppaan tarvitaan lähes neljä miljoonaa euroa, josta puolet tulee valtion vaelluskalaohjelmasta.

– Tarkoitus on kerätä kaikilta meiltä, ketkä haluavat voimalaitoksen vapauttaa, toiset 1,9 miljoonaa. Siinä on meillä iso työ.

Saaliit ovat huonontuneet

Kuusinkijoki haarautuu itärajan pinnassa Oulankajoesta. Yhdessä Kitkajoen kanssa kolmikko luo merkittävän kalastusmatkailualueen. 

Suomen puolella saaliit ovat heikentyneet – ja jokivarressa tiedetään, mistä se johtuu.

– Paljonko sitä pyydetään sitten Venäjän puolella taimenta pois, niin mitä jää tänne noustavaksi, niin ei se ole enää samoja määriä mitä se on ollut aikaisempaan, matkailuyrittäjä Jari Lifländer toteaa.

Meneillään satoja elvytystoimia

Vaelluskalojen ahdinko on havaittu kaikkialla Suomessa ja meneillään on satoja elvytystoimia. 

Kuusinkijoki on iso projekti, jossa voimalaitoksen purkamisen lisäksi ennallistetaan kymmeniä kilometrejä entisiä kutuvesiä.

– Se saattaa viedä vaikka 20 vuotta, ennen kuin siellä rupeavat tulokset kunnolla näkymään.

Lue myös:

    Uusimmat