Suomen viranomaiset ovat syksyn aikana alkaneet takavarikoida patentteja ja tavaramerkkejä yhtiöiltä, jotka ovat Ukrainan sodan vuoksi asetettujen talouspakotteiden piirissä.
Ulosottolaitos on ulkoministeriön esityksestä takavarikoinut runsaat 40 Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tietokantaan kirjattua tavaramerkkiä ja mallioikeutta, joiden haltijat ovat EU:n talouspakotteiden piirissä. Yhtiöt, joilta jäädytyksiä on tehty, ovat olleet venäläisessä tai valkovenäläisessä omistuksessa.
Ulosottolaitos on esimerkiksi takavarikoinut Russia Today -televisiokanavaa pyörittävän ANO TV-Novostin logot ja tavaramerkit, jotka on rekisteröity Suomeen. Takavarikkoon joutuivat niin ikään venäläispankki Sberbankin ja asekonserni Kalashnikovin Suomeen rekisteröidyt tavaramerkit ja tunnukset. Takavarikkoaineiston joukossa on myös valkovenäläinen tupakkayhtiö, josta valtio omistaa enemmistön.
Takavarikoiden joukossa on lisäksi venäläisen internetjätti Yandexin hallussa oleva patentti. Yandex itsessään ei ole pakotelistattu yhtiö, mutta Ulosottolaitos takavarikoi yhtiön tallennusmediakotelojärjestelmää koskevan patentin sillä perusteella, että yhtiön entinen toimitusjohtaja ja perustaja Arkadi Volozh on pakotteiden piirissä.
Video 25.04.2023: Venäjän hyökkäyksen arkkitehdin puoliso kiertää pakotteita helpoilla kikoilla – luksuslomailee Euroopassa, selvitys väittää
3:21
Komissio päivitti pakotetulkintansa
Kaikki STT:n tietoon tulleet logo- tai patenttitakavarikot on tehty syys–lokakuun aikana. Lakimies Ari Hietanen PRH:sta kertoo, että immateriaalioikeuksiin ulotettujen takavarikoiden taustalla on Euroopan komission kesällä päivittämä tulkinta siitä, mikä kaikki omaisuus voidaan takavarikoida. Mukaan katsottiin muun muassa patentit ja tavaramerkit.
Tulkintapäivitys johti Hietasen mukaan siihen, että PRH:ssa alettiin tarkastaa, löytyykö sen tietokannasta pakotteiden piiriin mahdollisesti kuuluvia immateriaalioikeuksia.
– Meillä on velvollisuus ilmoittaa näistä epäillyistä pakoteosumista ulkoministeriöön, Hietanen kertoi.
Estää myynnin muttei käytön
Erilaisten immateriaalioikeuksien jäädyttäminen ei Hietasen mukaan tarkoita sitä, etteivätkö niiden haltijat saisi käyttää omistamiaan tavaramerkkejä.
Esimerkiksi Kalashnikov-asekonserni pystyy suomalaisviranomaisten jäädytyksistä huolimatta painamaan halutessaan tunnuksiaan aseisiinsa, eikä Russia Today -kanavan tarvitse peittää logojaan lähetyksissään.
Pakotteiden vuoksi takavarikoitua omaisuutta koskevat Hietasen mukaan samat käyttörajoitukset kuin jos omaisuus olisi ulosmitattu.
– Ne kuuluvat oikeudenhaltijan omaisuuteen, mutta hän ei saa määrätä niistä. Eli hän ei käsittääkseni voi myydä tai esimerkiksi lisensoida patenttia tai tavaramerkkiä, eikä myöskään pantata niitä, Hietanen sanoi.
Patenttien ja tavaramerkkien rekisteröinnit ovat usein valtiokohtaisia, vaikka EU:ssa on myös mahdollista rekisteröidä tavaramerkki koko unionin alueelle.
Suomessa tehdyt immateriaalioikeuksien takavarikoinnit eivät siis Hietasen mukaan automaattisesti tarkoita, että ne olisivat voimassa myös muualla EU:ssa. Vastaavat takavarikot pitää siis hänen mukaansa tehdä maittain.
Viranomaiset ovat myös ulottaneet omaisuuksien takavarikot päästöoikeuksiin. Lokakuun alussa Ulosottolaitos jäädytti pakotelistattuun ihmiseen liitetyn yhtiön noin 260 000 euron arvoiset päästöoikeudet. Ulosottolaitos on salannut yhtiön nimen.
Vouti takavarikoi myös päästöoikeuksia
Viranomaiset ovat myös ulottaneet omaisuuksien takavarikot päästöoikeuksiin. Lokakuun alussa Ulosottolaitos jäädytti pakotelistattuun ihmiseen liitetyn yhtiön päästöoikeudet, joiden arvo oli laitoksen arvion mukaan yhteensä lähes 260 000 euroa.
Ulosottolaitos on salannut yhtiön nimen.
Lue myös: Tulli on aloittanut yli 660 esitutkintaa Venäjän pakotteiden rikkomisesta
Syyte: Naiskaksikko ramppasi Suomessa ja salakuljetti Venäjälle lähes 300 000 euroa seteleinä – "Täysin normaalia ja tavanomaista"
MTV koputti Venäjä-bisneksen takia pakotelistalle joutuneen yrityksen ovelle Vantaalla – "Mitään toimintaa ei näkynyt"
Venäläiset lentoyhtiöt keksivät keinot liikennöinnin jatkamiseen pakotteista huolimatta – "Arvelen, että tekevät lentokoneisiinsa osia itse"
Juttua korjattu 23.11.2023: Arkadi Volozh on Yandexin perustaja ja entinen toimitusjohtaja, ei toimitusjohtaja. Juttu julkaistu 1.11.2023.