Yhdysvaltojen Venäjä-pakotelistalle päätyneiden suomalaisyritysten toimitusjohtajaa vaaditaan vangittavaksi epäiltynä törkeästä säännöstelyrikoksesta.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan yhtiöt ovat toimittaneet Venäjälle muun muassa lennokeissa käytettäviä kameroita. Ranskalaistaustaista miestä epäillään Suomessa törkeästä säännöstelyrikoksesta.
Yhdysvaltojen Venäjä-pakotelistalle on joutunut kaksi suomalaisyritystä. Niiden ranskalaistaustaista toimitusjohtajaa vaaditaan Suomessa vangittavaksi.
Lue myös: USA laittoi suomalaisyrityksiä pakotelistalle Venäjälle viedyn teknologian takia
Luminor Oy ja Siberica Oy ovat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tuoreen pakotelistauksen mukaan toimittaneet Venäjälle ulkomaisia elektroniikkatuotteita, kuten lennokeissa käytettäviä kameroita, tehokkaita optisia suodattimia ja litiumparistoja.
Luminor ja Siberica ovat työntekijämäärältään pieniä, ja ne ovat kytköksissä toisiinsa. Molemmissa yhtiöissä toimitusjohtajana toimii Gabriel Temin, joka Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan on Ranskan kansalainen.
Teminiä epäillään Suomessa törkeästä säännöstelyrikoksesta. Vangitsemista käsitellään maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.
Gabriel Temin ja Siberica-yhtiössä johtotehtävissä toiminut virolainen Catherine Esther Temin ovat joutuneet myös henkilöinä Yhdysvaltain valtiovarainministeriön pakotelistalle.
Vantaalla toimiva huolinta- ja rahtausyhtiö Luminor työllistää Suomen Asiakastiedon tietojen mukaan yhden henkilön. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 14,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi viime vuonna rajusti, peräti yli 600 prosenttia. Yhtiö teki voittoa 447 000 euroa.
Samassa osoitteessa Vantaalla toimiva varastointialan yritys Siberica työllistää Suomen Asiakastiedon tietojen mukaan kaksi henkilöä. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna hieman alle 700 000 euroa, ja se teki tappiota 23 000 euroa.
STT ei tavoittanut perjantaina Luminorin tai Siberican edustajia kommentoimaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön esittämiä tietoja.
Putinin toimitusketjut poikki
Luminor ja Siberica ovat mukana Yhdysvaltain valtiovarainministeriön torstaina julkistamalla pakotelistalla, jolla on yhteensä yli 150 yritystä ja henkilöä.
Lukuisten venäläisten ja kahden suomalaisen yrityksen lisäksi listalla on myös kaksi turkkilaista yritystä, jotka Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan ovat toimittaneet Venäjälle sodankäynnissä tarvittavaa teknologiaa.
Valtiovarainministeri Janet L. Yellenin mukaan Yhdysvallat pyrkii pakotteillaan katkaisemaan Venäjän sotilaalliset toimitusketjut ja estämään, ettei presidentti Vladimir Putin saisi teknologiaa ja varusteita barbaariseen sodankäyntiinsä Ukrainassa.
Pakotteista satoja tutkintoja
Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan uudet pakotetoimet kohdistuvat tahoihin, jotka pyrkivät mahdollistamaan Venäjälle kyvyn hankkia huipputeknologiaa ja kaksikäyttötuotteita. Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan sitä, että ne soveltuvat sekä siviilikäyttöön että sotilaallisiin tarkoituksiin.
Osana EU:n Venäjä-pakotteita on asetettu vientikieltoja muun muassa kaksikäyttötuotteille. Vientikielloista ohjeistaa Suomessa ulkoministeriö, ja niiden valvonnasta vastaa Tulli.
Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen ei kommentoinut STT:lle sitä, onko Luminorin tai Siberican toiminta ollut Tullin seurannassa. Sinkkonen kommentoi asiaa STT:lle ennen tietoa toimitusjohtajan vangitsemisvaatimuksesta.
Venäjän suurhyökkäyksen alettua Suomessa on Sinkkosen mukaan aloitettu noin 600 pakotteisiin liittyvää esitutkintaa. Tapauksista on nostettu jonkin verran syytteitä sekä annettu tuomioita tai vapautuksia syytteistä, mutta monimutkaisempien tapauksien oikeusprosesseissa voi Sinkkosen mukaan kestää vielä pitkään.