Akis Staboulis on asunut 30 vuotta Suomessa. Hän on seurannut sukulaistensa kanssa kauhulla tilanteen kehittymistä Kreikassa viime aikoina.
Kreikan tilanne on nyt kulminoitunut pankkien sulkeutumiseen ja nostorajoituksiin. Paikalliset saavat nostettua pankeista kuusikymmentä euroa päivässä, mikä on aiheuttanut valtavia jonoja pankkiautomaateille kautta maan. Akis Staboulisin mukaan turistien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä ulkomaiset pankkikortit ja tilit toimivat täysin normaalisti. Hänen sukulaisillaan tilanne ei kuitenkaan ole yhtä hyvä.
– Kauhistuttaa koko tilanne. En olisi uskonut, että tämä menee näin pahaksi. En edes tarkalleen tiedä mikä tilanne oikeasti on, sillä uutisia tulee kaikkialta ja ne kertovat erilaisia tarinoita tilanteesta. Itse olen hakenut tietoa puhumalla sukulaisilleni ja muille paikalla olijoille. Eilenkin käytin koko päivän selaamalla uutisia eri lähteistä saadakseni varmaa tietoa, Staboulis aloittaa.
"Kukaan ei tiedä, saako isä eläkkeen"
Staboulis kertoo myös siskonsa olevan kauhuissaan tilanteesta. Kaupoissa ja pankkiautomaateilla joutuu jonottamaan huomattavasti kauemmin kuin normaalisti. Ihmiset ovat pankkien sulkeutumisen jälkeen alkaneet paniikinomaisesti käydä ostoksilla ja hamstraamassa bensiiniä huoltoasemilta, koska he pelkäävät niiden loppuvan. Myös isän tilanne huolestuttaa Staboulista.
– Isän pitäisi saada eläke tänään, mutta kun tilanne on mikä on, niin kukaan ei tiedä saako hän sitä, Staboulis kertoo.
Yleisestä kansan mielipiteestä on Staboulisin mukaan vaikea sanoa, kumpi osapuoli on enemmistönä. Jotkut näkevät hallituksen toimineen oikein, ja toiset taas vastustavat sitä. Hänen henkilökohtaisen näkemyksensä asiasta on se, että koko tilanne on viety liian pitkälle.
– Pidän demokraattisen valtion oikeutena kansanäänestyksen järjestämistä, eikä kukaan voi sanoa onko se oikein vai väärin. Toisaalta itse äänestyksen ajankohdasta olen hieman eri mieltä, Staboulis jatkaa.
Jos Suomi joutuisi samaan tilanteeseen, Staboulis uskoo, että myös täällä syntyisi jonoja pankkiautomaateille. Hän kuitenkin huomauttaa, että kreikkalaiset ovat luontaisesti paljon impulsiivisempia kuin suomalaiset, joten tilanne varmasti olisi rauhallisempi täällä kuin Kreikassa juuri nyt.
– Siellä reagoidaan aika voimakkaasti ja näytetään tunteita ja se voi näyttää ulkopuoliselle ihan maailmanlopulta, mutta todellisuudessa tilanne on huomattavasti rauhallisempi, Staboulis toteaa.
Mielipiteet jakavat kansan
Staboulis pitää itse pahimpana mahdollisena vaihtoehtona Kreikan eroa eurosta. Taloudellinen tilanne Kreikassa on jo valmiiksi huono, leikkauksia ja irtisanomisia on tehty jo useiden vuosien ajan. Myös nuorison työttömyys on tällä hetkellä erittäin suuri ongelma. Staboulis ei kuitenkaan itse usko Kreikan eroavan eurosta, sukulaiset paikanpäällä pelkäävät pahinta, mutta eivät voi tehdä muuta kuin odottaa ja katsoa kuinka tilanne kehittyy.
– Uskoisin, että äänestyksessä tilanne olisi hyvin tasainen, mutta suurempi osa kansasta varmaan kannattaisi eurossa pysymistä. Toisaalta äänestys tulee nyt hankalaan aikaan ja varsinkin nuorilla ja vanhemmilla henkilöillä voi olla vaikeuksia ymmärtää mitä vaikutuksia äänestyksellä oikeasti on. Esimerkiksi nuoret eivät ole eläneet ennen euroa, joten he eivät tiedä millaista elämä Kreikassa silloin oli, Staboulis sanoo.
"Se on ihan perusmatematiikkaa"
Eurosta eroamisen lisäksi Stabouliksen suurimpia huolenaiheita on, jos Kreikka allekirjoittaisi sopimuksen, jonka ehtoja se ei kykene täyttämään. Hänen mukaansa tilanne on kestämätön, ja maan on pakko muuttua, jotta ratkaisuun päästäisiin. Hän myös painottaa, ettei kansa voi tietää toimisiko hallitus mahdollisen sopimuksen mukaan, vaikka se sen allekirjoittaisikin.
– On kuitenkin ihan faktaa, että jos kulutat enemmän kun tienaat siitä seuraa konkurssi. Se on ihan perusmatematiikkaa. Ihmisten pitäisi ymmärtää tämä, jotta muutos saataisiin aikaan, Staboulis hymähtää.