Asiantuntija näkee Kreikan eron eurosta pahimpana mahdollisena uhkakuvana.
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan pahinta, mitä Kreikalle voisi tapahtua, olisi ero eurosta.
– Mikäli Kreikka joutuisi eroon eurosta, maa joutuisi todennäköisesti lähtemään koko EU:sta. Näin ollen se ei olisi enää unionin helmoissa, vaan koko maa joutuisi tuuliajolle.
Mikäli maa irtaantuisi eurosta, menisi pitkä aika, ennen kuin Kreikan talous pääsisi jaloilleen ja kansainvälisille rahoitusmarkkinoille.
– Luottamuksen palautuminen Kreikkaan velanmaksajana vie pitkän ajan.
Kangasharju mainitsee myös humanitaarisen hädän, joka kohdistuu varsinkin yhteiskunnan heikommissa luokissa eläviin eli niihin, jotka nimenomaan tarvitsisivat tukea elämiseen.
Voisiko Kreikan tilanne toteutua Suomessa?
– Tämä on Kreikalle jo yhdeksäs kerta, kun maa on konkurssissa itsenäistymisen jälkeen. Kreikka on viimeisimmässä EU- ja eurokuviossa valehdellut ja huijannut muita jäsenmaita niin pitkään. Kaikki perustuu korruptoituneisuudelle ja huijaamiselle, miksi Kreikka on tähän tilanteeseen ajautunut. Suomalainen yhteiskunta ei voisi noin romahtaa, siihen en usko hetkeäkään, Kangasharju arvioi.
30 vuotta Suomessa asunut Akis Staboulis toivoo, että Kreikka ja lainoittajat pystyivät istumaan saman pöydän ääreen sopiakseen lainaehdoista.
– Toivon tietysti, että Kreikan lainasta tulisi sellainen, että sitä voidaan maksaa.
Stabouliskin näkee, että Kreikalle pahin tilanne olisi nyt irtautuminen eurosta.
– Pahinta olisi, jos Kreikka joutuisi ulos euron turvasta. Kreikassa on ollut useita vuosia vaikea tilanne. Eläkkeitä ja palkkoja on leikattu. Työttömien määrä on kasvanut ja heistä suurin osa on nuoria. Työehtosopimuksia on muutettu niin, ettei ihmisillä ole paljon valtaa, Staboulis luettelee.
Rähinät alkavat rahojen loppuessa
MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Rita Strömmer seuraa Kreikan tilannetta paikan päällä Ateenassa. Strömmerin mukaan pahin kauhukuva on, jos Kreikka tekee konkurssin.
– Tarkoittaa kaikkine lieveilmiöineen sitä, että tulisi erittäin rauhatonta. Siinä vaiheessa kun rahat loppuu, ruvetaan rähinöimään. Maa ajautuisi aikamoiseen kaaokseen. Vähän samanlainen kuin mitä Argentiinassa koettiin 1990-luvun loppupuolella.
Kokenut ulkomaantoimittaja puntaroi myös maan lainaehtoja. Mikäli ne ovat kauhean tiukat, maa ei kerta kaikkiaan kykene sopeutumaan.
– Ne, joilla on eniten rahaa, ovat rahansa jo siirtäneet pois. Samoin koulutetut nuoret ovat muuttaneet maasta. Köyhät ja eläkeläiset tulevat kärsimään todella tiukalla linjalla vedetyistä uudistuksista. Ja ne, joilla ei ole varaa lähteä mihinkään, ryhtyvät aiheuttamaan ongelmia.
Strömmer näkee, että Kreikan ainut toivo on jonkinlaiseen sopuun ja kompromissiin pääseminen.
– Euroopan pitää tulla vastaan ja tehdä oikea kompromissi. Täytyy ottaa huomioon, että täällä ihmisiä, jotka eivät meinaa tulla toimeen millään.