Suomenvenäläisten ristiriitainen tilanne: Voivat suorittaa armeijan Venäjällä – toisaalta voisivat sotia Suomen lipun alla sukulaisiaan vastaan

2:50img
Palvelusikäinen suomenvenäläinen kaksoiskansalainen saa halutessaan suorittaa asepalveluksensa Venäjällä.
Julkaistu 04.03.2022 15:43
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Suomenvenäläinen voi tietyissä tapauksissa valita, kummassa maassa käy armeijan. Kaksoiskansalaisuus voisi tuoda eteen vaikeita valintoja, jos itänaapuri hyökkäisi Suomeen. 

Kaksoiskansalaisuuden omaavilla suomenvenäläisillä miehillä saattaisi olla edessään ristiriitainen tilanne, jos Suomen ja Venäjän välille syttyisi sota.

Kaksoiskansalainen on voinut suorittaa asepalveluksensa Venäjän armeijassa, jolloin hän joutuisi sotimaan Venäjän lipun alla. Jos taas asepalvelus on suoritettu Suomessa, edessä saattaisi olla sotiminen omia venäläissukulaisia vastaan. 

Laki yleisestä asevelvollisuudesta koskee myös suomenvenäläisiä kaksoiskansalaisia.

– Miehet ovat velvollisia palvelemaan. Jos palvelusta ei ole tehty ennen 30 ikävuotta, se pitää suorittaa, sanoo kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Asepalveluksesta voi saada vapautuksen

Jos kaksoiskansalainen on jo suorittanut asevelvollisuuden kotimaassaan tai vastaavan siviilipalveluksen, voi Suomi vapauttaa miehen asepalveluksesta.

Lisäksi jos mies on asunut seitsemän vuotta yhteen menoon poissa Suomesta, voidaan hänet vapauttaa asevelvollisuuden suorittamisesta.

– Jos olet asevelvollisuuden suorittanut Suomessa, sinua kohdellaan kuin Suomen kansalaista. Jos kieltäydyt palveluksesta, siitä tulee samat sanktiot, huomauttaa Toveri.

Sotatilanteessa suomenvenäläinen saattaisi joutua tekemään kipeän henkilökohtaisen valinnan.

– Minulla on sellainen kuva, että pääosa Suomessa asuvista venäläistaustaisista ihmisistä – varsinkaan nuoremmista – ei välttämättä ole Putinin kannattajia eikä halua tukea hänen hallintoaan. Toisaalta sitten, kun on sukua ja perhettä Venäjällä, haluatko lähteä sotimaan heitä vastaan, Toveri kysyy.

Lue myös: Reservistä eroamisessa hurja kasvu – "Selvästi tämä Ukrainan sota vaikuttaa"

Puolustusvoimat ei tilastoi asevelvollisia kansallisuuden perusteella

Ei ole tietoa, kuinka paljon Suomessa on Venäjän armeijan suorittaneita suomenvenäläisiä miehiä. Puolustusvoimat ei tilastoi asevelvollisia kansallisuuden perusteella.

– Tällaista tilastoa ei ole, eikä Puolustusvoimat ei sitä omassa toiminnassaan tarvitse, toteaa lainsäädäntöneuvos Jenni Herrala puolustusministeriöstä.

Suomen perustuslaki takaa kansalaisilleen vahvat perusoikeudet. Palvelusikäinen suomenvenäläinen kaksoiskansalainen saa halutessaan suorittaa asepalveluksensa Venäjällä.

– En keksi, että sille olisi mitään estettä, sanoo Herrala.

Sotilasvirkavaatimuksissa mainitaan ulkomaansidonnaisuudet 

Puolustusvoimista annetun lain (551/2007) 37 §:ssä säädetään Puolustusvoimien virkojen ja tehtävien yleisistä kelpoisuusvaatimuksista. Sen mukaan ”Puolustusvoimien virkaan nimitettävältä vaaditaan tehtävien edellyttämää luotettavuutta". 

Puolustusvoimien sotilasvirkaan nimitettävältä vaaditaan, ettei hänellä ole sellaista toisen valtion kansalaisuutta tai muuta turvallisuusselvityslain (726/2014) 3 §:n 1 momentin 9a-kohdassa tarkoitettua ulkomaansidonnaisuutta, joka voi vaarantaa valtion turvallisuutta, yleistä turvallisuutta, maanpuolustusta tai Suomen kansainvälisiä suhteita taikka palvelusturvallisuutta Puolustusvoimissa.

Tuoreimmat aiheesta

Armeija