Kokoaako Venäjä salaista armeijaa Suomessa? "Venäläistä tiedusteluhenkilöstöä on ihan yhtä paljon kuin kylmän sodan aikana"

6:08imgKatso video: Tämä venäläisistä tiedusteluhenkilöistä Suomessa tiedetään.
Julkaistu 11.03.2022 05:33
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Ukrainan ja Venäjän välinen sota on muuttanut nopeasti myös Suomen turvallisuustilanteen päälaelleen. Villeimpien huhujen mukaan Venäjä kokoaa Suomessa salaista armeijaa. Tähän eivät asiantuntijat usko, mutta venäläisiä tiedustelijoita Suomessa on, vieläpä paljon.

Kun Jyväskylän yliopistossa pidetyn luennon päätteeksi tiedusteluanalyysin opettajalta, pääesikunnan entiseltä apulaistiedustelupäällikkö eversti evp. Martti J. Karilta kysyttiin, onko Suomessa salainen venäläinen armeija, vastasi hän seuraavanlaisesti.

– Tuo on hankala kysymys. Sanotaanko nyt näin, että ne viranomaistahot, joiden tehtäviin kuuluu selvittää tämä kysymys ja tarvittaessa reagoida siihen, jos sellainen on, eivät nuku.

MTV Uutiset kysyi Pääesikunnan entiseltä tiedustelupäälliköltä, kenraalimajuri evp. Pekka Toverilta, mitä tämä Karin kryptinen vastaus tarkoittaa.

– Suurvaltojen ja Venäjän doktriiniin kuuluu, että jos aloitetaan sotilaallisia toimia jotain maata vastaan, sitä valmistellaan sillä, että sinne pyritään soluttamaan omaa erikoisjoukkoa, Toveri selventää.

Esimerkiksi Toveri ottaa Ukrainan tilanteen.

– Esimerkiksi Kiovassa on edelleenkin venäläisiä erikoisjoukkoja, jotka toimivat siviilivaatteissa. Osa on toiminut myös Ukrainan univormuissa.

Erikoisjoukkojen tehtävänä on siellä Toverin mukaan tiedustella, osoittaa maaleja, eliminoida avainhenkilöitä, tehdä sabotaasia sekä ehkä myös levittää pelkoa ja paniikkia väestön keskuuteen.

– Pyritään myös rekrytoimaan paikallisia ihmisiä, jotka tekevät töitä Venäjälle, mutta eivät ole suoraan venäläisiä sotilaita. Jos he jäävät kiinni, siinä on kiistämisen mahdollisuus.

1:19imgPääesikunnan ex-tiedustelupäällikkö: Ukrainan sodan on herätettävä Eurooppa. Katso, miten Pekka Toveri kommentoi Venäjän hyökkäystä 25.2.

"Suomeen kohdistuu tiedustelua jatkuvasti"

Suomen turvallisuusviranomaisten tehtävänä on hankkia tietoa ja paljastaa mahdollisia Suomen kansallista turvallisuutta vaarantavia hankkeita.

Suomessa yksi tällainen viranomaistaho on Suojelupoliisi eli Supo.

Supon mukaan meillä ei ole havaittu viime aikoina erityisiä muutoksia vieraiden valtioiden Suomen vastaisessa toiminnassa.

Kootaan Suomessa sitten salaista venäläistä armeijaa tai ei, on soluttautujien määrä Suomessa kylmäävä.

– Suomessa on väkilukuun suhteutettuna paljon ulkomaisia tiedustelu-upseereita, ja heistä suuri osa toimii diplomaattipeitteellä, Suposta kerrotaan MTV Uutisille.

Samaa mieltä Suojelupoliisin kanssa on myös Pekka Toveri.

Uskotko, että Suomessa voisi olla tällä hetkellä venäläisiä tiedustelijoita, ehkä jopa enenevissä määrin?

– Siihen en ota kantaa. Liippaa vähän liian läheltä entistä elämää. Totean vaan, että suurvallat tiedustelevat koko ajan ja Venäjä on tiedustellut meitä niin kauan kuin olemme olleet itsenäinen maa.

– Miksi se olisi tässä missään vaiheessa loppunut? Eikä se olekaan loppunut, Toveri muotoilee.

Toveri viittaa myös Supon aiempaan lausuntoon.

– Supo totesi joitain vuosia sitten, että Suomessa on venäläistä tiedusteluhenkilöstöä ihan yhtä paljon kuin oli kylmän sodan aikana. Se on suhteessa väkilukuun aika paljonkin verrattuna moneen muuhun Länsi-Euroopan maahan. Ja se johtuu siitä, että Suomi on Venäjän lähellä ja on sen takia tärkeä tiedustelukohde. 

Kysyimme mahdollisesta salaisesta armeijasta ja tiedustelijoista myös Puolustusvoimilta, mutta asiaa ei haluttu kommentoida.

Lue myös: Venäjä valmistautuu internetistä irrottautumiseen – sotatieteiden tohtori: ''Venäläisten toimiminen omassa verkossaan on vielä vuosien päässä''

Venäläisiä saapuu nyt Suomeen paljon

Vaikka erityistä uhkaa ei kerrota olevan, on Suojelupoliisikin sitä mieltä, että Euroopan turvallisuusjärjestys on olennaisella tavalla muuttunut Venäjän vuoksi.

Ukrainassa käytävän sodan takia venäläisiä saapuu Suomeen nyt paljon. Junavuoroja on jopa lisätty, koska tulijoita on niin paljon.

Joitakin mietityttää se, miten voidaan varmistua siitä, että joukossa ei olisi tiedusteluhenkilöstöä tai sotilaita.

– Käytännössä kaikki Venäjän kansalaiset tarvitsevat Suomeen tullessaan viisumin. Yleisesti ottaen viranomaisilla on hyvä kuva tulijoista, Suposta kerrotaan.

Toki on itsestään selvää, että vähintäänkin valtaosa tulijoista tuomitsee Venäjän teot. Lienee kuitenkin mahdollista, että mukana tulee myös yksittäisiä henkilöitä, jotka ajattelevat toisin.

Lue myös: MTV Allegroa vastassa – sota ajaa venäläisiä Suomeen: "Ihmiset ovat paniikissa"

Kaksoiskansalaisuus este sotilasvirkaan

Turvallisuusuhkia pyritään Suomessa minimoimaan monin keinoin.

Yksi tällainen keino on vuonna 2018 voimaan tullut uusi laki.

– Puolustusvoimien sotilasvirkaan voidaan nimittää vain Suomen kansalainen, jolla ei ole muun valtion kansalaisuutta, joka voisi vaarantaa valtion turvallisuutta, yleistä turvallisuutta, maanpuolustusta tai Suomen kansainvälisiä suhteita taikka palvelusturvallisuutta Puolustusvoimissa, Puolustusvoimista kerrotaan.

Kysyimme Supolta, onko se ottanut erityistarkkailuun kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä, eli ihmisiä, joilla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Suoraan Supo ei tähän vastanut.

– Kaksoiskansalaisuuteen voi liittyä uhkia, jos kaksoiskansalainen pääsee kansallisen turvallisuuden kannalta merkittäviin tehtäviin.

– Valitettavasti itsevaltaisten valtioiden kansalaisilla ei aina ole mahdollisuutta valita omia lojaliteettejaan, vaan lähtövaltiot voivat uhkailla ja kiristää omia kansalaisiaan ja hyödyntää heidän yhteyksiään kotimaahansa, sähköpostivastauksessa todetaan.

Lue myös: Suomenvenäläisten ristiriitainen tilanne: Voivat suorittaa armeijan Venäjällä – toisaalta voisivat sotia Suomen lipun alla sukulaisiaan vastaan

Suomessa hämäriä kiinteistökauppoja

Jotkut Suomessa uskovat, että venäläiset ostavat maata ja kiinteistöä Suomesta, jotta voivat pitää näitä omina tukikohtinaan.

Esimerkiksi Turun saaristossa olevan Airiston Helmen on huhuttu olevan tällainen tukikohta lukuisine saarineen, majataloineen ja helikopterikenttineen.

Keskusrikospoliisi on suorittanut esitutkinnat Airiston Helmen kokonaisuudessa, jota Supo on tukenut. Asiassa on tehty talousrikostutkintaa.

Suposta ei oteta kantaa siihen, voisiko Airiston Helmi olla venäläinen tukikohta, mutta yleisellä tasolla he vastaavat.

– Suojelupoliisi on kiinnostunut ulkomaisista kiinteistö- tai yritysostoista, jos ne voivat uhata Suomen kansallista turvallisuutta. Tämä on meidän perustyötämme kaikkina aikoina.

– Totta kai tällä hetkellä kaikki turvallisuusviranomaiset ovat erityisen valppaina heikkojenkin signaalien suhteen.

Kaikki osapuolet tätä haastattelua tehdessä korostivat sitä, ettei Suomessa asuviin venäläisiin saa kohdistaa häirintää tai vihaa.

– Yhteiskunnan sisäiset jakolinjat ja venäläisten ihmisten epäasiallinen kohtelu heikentävät Suomea sisäisesti ja antavat aseita Venäjän propagandakoneiston käyttöön, Suposta sanotaan.

Lue myös: Airiston Helmen poliisitutkinta valmistui – KRP epäilee miljoonaluokan talousrikoksia: Rahanpesua ja pimeätä työvoimaa

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus