Myös Suomessa kaavaillaan muutoksia lakiin raskauden keskeyttämisestä. Tavoitteena on, että vuodelta 1970 olevaa lakia päivitettäisiin vastaamaan nykypäivää. Yhdysvalloissa Texasin osavaltiossa aborttilakia on puolestaan kiristetty.
Asiaa koskeva kansalaisaloite keräsi viime syksynä yli 50 000 kannatusilmoitusta ja on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Myös osa kansanedustajista on tehnyt muutoksesta lakialoitteen. Aloitteen allekirjoittajissa oli kansanedustajia vasemmistoliitosta, kokoomuksesta, vihreistä, SDP:stä ja RKP:stä.
Näiden keskeisenä sisältönä on, että kahdenteentoista raskausviikkoon saakka abortin saamiseksi riittää raskaana olevan oma tahto, eli erityisiä perusteluita raskauden keskeyttämiseksi ei enää vaadittaisi. Lisäksi luovuttaisiin kahden lääkärin lausunnon vaatimuksesta.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki pitää nykylain lieventämistä tarpeellisena.
– Mitä se kenellekään kuuluu, miksi nainen katsoo, että hän ei tätä lasta voi pitää.
Myllymäki huomauttaa, että kahden lääkärin lausunnon vaatimus on myös resurssien tuhlausta.
Ennen kaikkea lääketiede ja abortti toimenpiteenä ovat 70-luvusta muuttuneet olennaisesti aiemmasta sairaalahoitoa vaatineesta operaatiosta, muistuttaa Myllymäki.
– Lähes kaikki keskeytykset tehdään nykyään niin, että nainen ottaa kotona lääkityksen.
Lue myös: Texasin aborttilakiuudistus kuumentaa politiikkaa USA:ssa – näin suomalaisasiantuntijat arvioivat tilannetta
Lääkärin vakaumus ei saa vaikuttaa
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä sekä eräät keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajat ovat tehneet lakialoitteen, jonka mukaan raskauden keskeyttämisestä annettua lakia muutettaisiin niin, että lääkäri voisi uskonnon- ja omantunnon vapauden nojalla kieltäytyä olemasta mukana abortissa.
Lääkäriliitto katsoo, että asia voidaan järjestää työnjohdollisilla järjestelyillä.
Noin vuosi sitten käynnistettiin kansalaisaloite, jonka mukaan aborttilait ovat ristiriidassa perustuslain kanssa salliessaan syntymättömien ihmisvauvojen surmaamisen. Tämä aloite keräsi runsaat 6 000 kannatusilmoitusta, eikä asia näin ollen etene.
Suomen lääkärikunnasta pieni osa katsoo, että ei voi vakaumuksensa vuoksi osallistua miltään osin raskauden keskeytykseen. Tämä ei ole ongelmatonta varsinkaan pienessä työyhteisössä tai pienellä paikkakunnalla, sillä potilaan tulee saada tarvitsemansa apu.
– Itsekin olen ollut sellaisessa työpaikassa. Kyllä se tuntui vähän kurjalta, kun joku sanoi, ettei hän osallistu tähän ollenkaan ja sitten potilaat ohjattiin minulle. Ei se minullekaan mieleisin tehtävä ollut, Myllymäki muistelee.
Hän painottaa, ettei potilas koskaan saisi joutua kiusalliseen tilanteeseen siksi, että lääkäri ei halua tehdä aborttia tai osallistua prosessiin muutoin.
– Onko oikein, että joku katsoo, että hänen henkilökohtainen moraalinsa ja vakaumuksensa on parempi ja ylempi kuin potilaan ja hän kieltäytyy työtehtävästä, joka on laillinen ja virkavelvollisuus?