Suomessa asuva kurdi Seida Sohrabi kehottaa suomalaisia olemaan matkustamatta Turkkiin.
Lähi-idän ja kurdiasioiden asiantuntija Sohrabi sanoo, että kurdit tarvitsevat muilta valtioilta aseita ja ammuksia.
– En näe että muiden maiden sotilaiden pitäisi tulla sotimaan, mutta jos tarve vaatii niin he voisivat tulla turvaamaan kurdien asemaa, kuten Suomi Etelä-Kurdistanissa nyt tekeekin ja tukee peshmerga-joukkoja.
"Erdoğan haluaa kalifaatin sulttaaniksi"
Turkkia vastaan taistelevien kurdien mukaan Turkin hyökkäyksessä on kyse kurdialueen kaventamisesta, ja kurdiväestön etnisestä puhdistamisesta.
Sohrabin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puheista paistaa halu palata Ottomaanivaltakunnan entiseen suuruuteen.
– Jos katsoo Erdoğanin puheita ja tapa käydä keskusteluja, niin tässä on kaikua siitä, että hän haluaa kalifaatin sulttaaniksi, johtajaksi, Sohrabi toteaa.
Sohrabin mukaan Erdoğanin puheissa on myös viesti Turkin kurdeille.
– Jos te teette jotakin, niin me tulemme tuhoamaan teidät. Viesti on selkeästi se, että kuollut kurdi on paras kurdi.
Erdoğanin mukaan Turkki haluaa hyökkäyksen avulla muodostaa maiden rajoille vyöhykkeen, jonne Turkki sijoittaisi maassa olevia syyrialaispakolaisia. Hän on nimennyt operaation Rauhanlähteeksi.
Suuri pettymys Yhdysvaltoihin
Kurdit ovat kansa, joka asuu neljän eri valtion alueilla. Eniten kurdeja on Turkissa, mutta heitä on myös Irakissa, Iranissa ja Syyriassa.
Kurdeja arvioidaan olevan noin 30 miljoonaa. Syyriassa heitä asuu eri arvioiden mukaan 2–3,5 miljoonaa.
Syyrian kurdit asuvat pääosin maan pohjoisosissa olevalla itsehallintoalueella. Kurdien YPG-joukot ovat taistelleet viime vuosina lähinnä ISIStä vastaan. Tähän he ovat saaneet tukea muun muassa Yhdysvalloilta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi Turkin suunnitelmat hyökätä kurdeja vastaan. Sohrabin mukaan kurdit ovat hyvin pettyneitä Trumpin päätökseen.
– Toisaalta siinä on myös se, että ei tämän pitäisi tulla kauheana pettymyksenä. Jos on yhtään seurannut kurdiasioita, niin kurdeja on petetty aikaisemminkin. Meidän täytyisi nyt katsoa peiliin ja miettiä, miksi toistamme samoja asioita onnistumatta, hän toteaa.