Suomessa asuvat myanmarilaiset osoittavat Helsingissä mieltään sotilasvallankaappausta vastaan – "He ovat aivan raivona" 

LK 1.5.2021 Myanmar mielenosoitukset
Myanmarissa sotilasvallankaappausta protestoivissa mielenosoituksissa on kuollut satoja ihmisiä.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 02.05.2021 10:44
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Suomessa asuvat myanmarilaiset järjestävät Helsingissä kello 11 alkaen mielenilmauksen Myanmarin sotilasvallankaappausta vastaan. 

Järjestäjät odottavat mielenilmaukseen noin sataa osallistujaa. Aluehallintoviraston määräyksellä Helsingissä on voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus. 

– Meillä on lukuisia kuuden hengen ryhmiä, jotka pitävät toisiinsa riittävän koronaetäisyyden. Jokaisella ryhmällä on yksi henkilö vastuussa ryhmästä, kertoo Myanmarin vaaleilla valitun parlamentin tukiryhmän CRPH Support Finlandin perustaja Elina Koski

Mielenilmaukseen osallistujat kokoontuvat kello 11 Senaatintorilla. Kulkue lähtee liikkeelle kello 11.30 ja etenee Aleksanterinkatua Narinkkatorille. 

"Aivan raivona"

Kosken mukaan Suomessa asuu noin 1500 myanmarilaista. Suurin osa heistä on saapunut Suomeen Thaimaan pakolaisleireiltä. 

– He ovat hyvin järjestäytyneitä. Mielenilmauksessa paikalla on heidän yhteisönsä kaikki tärkeät henkilöt, Koski sanoo.

Mielenilmaus järjestetään Helsingissä, mutta Kosken mukaan väkeä odotetaan useilta muiltakin paikkakunnilta. Suomessa myanmarilaisia asuu eritoten pääkaupunkiseudulla, Kuopiossa, Mikkelissä ja Oulussa. 

– Olen asunut pitkään Myanmarissa ja olen Suomessa lähinnä koronan takia. Edustan tässä tapauksessa Myanmarissa asuvia, työskenteleviä tai usein vierailevia suomalaisia, Koski kertoo taustastaan. 

Myanmarissa sotilasjuntta otti vallan Aung San Suu Kyin johtamalta siviilihallinnolta helmikuun 1. päivänä. Vallankaappausta seuranneissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin 759 ihmistä. 

Kosken mukaan Suomessa asuvien myanmarilaisten reaktio tapahtuneeseen on ollut kova. 

– He ovat aivan raivona. Tämä on kertakaikkisen käsittämätöntä, että tälläistä pääsee tässä maailmassa tapahtumaan ja maailma ei tee mitään. 

5:37img

Suomalainen lähetystyöntekijä kertoi olosuhteista Myanmarissa huhtikuun alussa.

Lue myös: Myanmarin sotilasjuntta lykkää jälleen maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin oikeuskäsittelyä

Tuoreimmat aiheesta

Myanmar