Suomessa asuvat venäläiset pitävät Wagner-kapinaa valtavana iskuna Putinille – "Hullujen everstien aika on koittanut"

Venäjällä tapahtui juhannusviikonloppuna Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin johtama kapina, joka kesti lopulta noin puolitoista vuorokautta. Mitä Suomessa asuvat venäläiset kapinasta ajattelevat?

Jyväskylässä tällä hetkellä asuva Vasilij Belokopytov on kotoisin juuri Etelä-Venäjällä sijaitsevasta Donin Rostovin kaupungista, jonne Wagnerin joukot lauantaina etenivät. 

– Viikonloppuna olin tietenkin jatkuvasti yhteydessä sukulaisiini, joiden puolesta olen edelleen hyvin huolissani, Belokopytov kertoo MTV Uutisille.

Hänen veljensä pitää kauppaa Donin Rostovissa, mutta päätti viikonloppuna sulkea sen väliaikaisesti. 

Wagner pystytti lauantaina tiesulun 50 metrin päähän perheen kaupasta, ja silloin Belokopytovin veli katsoi parhaaksi lähettää lapsensa mummolaan kaupungin laidalle, kauemmaksi silloista ja valtateistä. 

– Tänään veli kertoi, että Donin Rostovissa on jo rauhallinen tunnelma.

Kapina ei yllättänyt

Wagner kertoi tarkoituksensa olleen edetä aina Moskovaan saakka, mutta kapina tyrehtyi lopulta yhtä nopeasti kuin se oli alkanutkin. Lauantai-iltana Jevgeni Prigozhin ilmoitti, etteivät hänen joukkonsa enää marssikaan kohti Venäjän pääkaupunkia.

Wagnerin juhannuspäivän kapina päättyi palkka-armeijan vetäytymiseen.Wagner-joukot ovat pikkuhiljaa palanneet Etelä-Venäjällä sijaitseville koulutusleireilleen sotakalustonsa kanssa.

Belokopytovin mukaan Wagnerin kapina oli odotettavissa.

– Paikallinen eliitti muodostaa pikkuhiljaa omat joukkonsa. Sen aloitti jo (Tšetšenian tasavallan presidentti) Ramzan Kadyrov ja sitten alueelliset kuvernöörit seurasivat perässä, Belokopytov sanoo.

"Hullujen everstien aika"

Belokopytov tuli Suomeen poliittisena pakolaisena kahdeksan vuotta sitten. Kotikaupungissaan Donin Rostovissa hän toimi aikanaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin Rostovin osaston puheenjohtajana, ja seuraa Venäjän politiikkaa tiiviisti edelleen.

Miehen mukaan yllättävää viikonlopun tapahtumissa oli lähinnä se, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin ottanut minkäänlaista todellista kantaa tapahtumiin ja Wagner-kapinaan, kuten eivät juuri muutkaan Kremlin johtohahmot. 

– Tämä kielii mielestäni siitä, että Putin on jo melkoisen höperöitynyt. Arvelen, että jatkossa Putinille tuodaan loistavasti laadittuja raportteja Venäjän asevoimien onnistumisista vetäytymisessä ja uudelleen ryhmittymisessä. Sekä tietenkin taloudelliset perustelut sille, että Venäjä ei periaatteessa tarvitse Krimiä ja Donbassia mihinkään, Belokopytov pohtii.

Belokopytov siteeraa aikoinaan Venäjällä tapaamansa historiantutkijaa, joka hänen mukaansa ennusti kaiken, mitä Venäjällä nyt tapahtuu. Putinin imperiumi heikkenee, mistä Wagnerin kapina on selvä osoitus. 

– Historiantutkija sanoi silloin minulle, että diktatuuriksi muuttuneen itsevaltiuden heikkenemisen myötä tulee hullujen everstien aika, ja se on nyt koittanut, Belokopytov sanoo Prigozhiniin viitaten.

Viranomaiset voimattomia

Turun lähellä asuva Ksenia Thorström sanoo, että hänelle Wagnerin kapina tuli täydellisenä yllätyksenä. 

– Tosin minusta alusta asti oli selvää, että Putin oli tehnyt virheen ryhtyessään käyttämään aktiivisesti yksityistä aseellista ryhmää, joka on Venäjällä laiton. Ihmettelin, miten he uskalsivat tehdä tämän niin avoimesti, vaikka Venäjän rikoslaissa on edelleen palkkasoturuuden kieltävä pykälä, Thorström sanoo.

Alun perin Pietarista kotoisin oleva Thorström muutti Suomeen viime vuonna ja työskenteli kotikaupungissaan kaupunginvaltuutettuna. Hänen mukaansa Prigozhinin kapina oli hyvin rohkea veto ja valtava isku Putinin asemalle, sillä se osoitti presidentin heikkouden ja koko valtiojärjestelmän epäonnistumisen. 

– Jossain vaiheessa lauantaina minusta näytti siltä, että Prigozhin kaappaisi vallan ilman voimakasta vastarintaa, koska Rostovin, Voronezhin ja Tulan alueiden armeijat eivät tarjonneet lainkaan vastarintaa. Oli ilmeistä, että viranomaiset eivät kyenneet selviytymään tilanteesta ja että he yrittivät epätoivoisesti vain sulkea Moskovaan johtavan valtatien, Thorström pohtii.

Heikko Putin

Thorströmin mielestä vielä kapinaakin yllättävämpää oli se, että Prigozhinin johtama armeija pysähtyi ja alkoi neuvotella sopimuksesta. 

– Uskon, että monet ihmiset olivat pettyneitä tähän.

Thorströmin mukaan Prigozhinilla siis tuskin oli tavoitteena vallankaappaus, vaan pikemminkin hän halusi turvatakuita, sillä hänen kohtalonsa on edelleen täysin Putinin käsissä. 

– Saatuaan haluamansa takuut, hän otti joukkonsa ja kääntyi takaisin. 

Thorström sanoo, että Putinin asema näyttäytyy tämän jälkeen varsin heikkona. Outoa on etenkin se, että Prigozhinia vastaan nostetut rikosoikeudelliset syytteet mahdollisesti hylättiin. Todennäköistä on se, ettei Putinin kokki joudu minkäänlaiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen.

– Nyt venäläiset näkevät, että sodanvastaisesta julisteesta voi joutua vankilaan, mutta jos marssittaa tankkeja Kremliin ja ampuu alas sotakoneita, saa anteeksi. Tämä antaa kansalle vähintäänkin kummallisen kuvan, Thorström sanoo.

Wagner-kapinan jälkeen oli myös selvää, että kukaan ei erityisesti puolustanut Putinia, eikä hänellä ole sellaista kannatusta kuin propaganda antaa ymmärtää. 

– Viranomaisten piti jopa järjestää Pietarissa punaisiin pukeutuneiden naisten näyttävä mielenosoitus Putinin tueksi osoittaakseen, että edes joku tukee häntä, Thorström summaa.

Lue myös:

    Uusimmat