Prigozhinin olinpaikasta ei tietoa: Mitä Wagner-joukoille nyt tapahtuu?

9:34img
Kapina Venäjällä yllätti – mitä tapahtuu seuraavaksi?
Julkaistu 26.06.2023 09:06
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Palkka-armeija Wagner aloitti uhkaavan, mutta lyhyen kapinan viikonloppuna Venäjällä. Tapahtumia perattiin Huomenta Suomessa MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiaisen ja Puolustusvoimien entisen komentajan ja nykyisen kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindbergin kanssa. 

Wagnerin kapina pähkinänkuoressa

Wagner-armeija aloitti perjantaina, juhannusaattona, kapinan Venäjän sotilasjohtoa kohtaan. Wagner eteni johtajansa Jevgeni Prigozhinin johdolla Etelä-Venäjän Don Rostoviin ja sieltä M4-moottoritietä pitkin kohti Moskovaa. 

 

Joukot pääsivät noin 200 kilometrin päähän Moskovasta, kunnes Prigozhin ilmoitti joukkojensa kääntyvän takaisin. Prigozhinin ja Venäjän valtionjohdon kerrottiin päässeen sopimukseen, jonka mukaan Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle ja hänen rikostutkinnastaan luovutaan. Myöskään Wagner-sotilaita vastaan ei aiota nostaa syytteitä.

 

Prigozhinin olinpaikka ei ollut maanantaiaamulla tiedossa. Edelliset havainnot Wagner-johtajasta olivat lauantai-illalta, kun hän poistui Rostovista Wagner-joukkojen kanssa.

 

Putinin epäillään poistuneen sunnuntaina Moskovasta lentoteitse kohti Pietaria. Tästä tai Putinin nykyisestä sijainnista ei kuitenkaan ole varmuutta. 

Tiedustelun virhe ja vahinko?

Lindberg kertoo, että länsimainen tiedustelu oli saanut tietoonsa ennen kapinaa, että Wagner "hamstraa" aseita ja ammuksia. Tiedustelulle se kertoi, että Wagner kaavaili jotain, mutta tiedossa ei ollut vielä mitä. 

Venäjän tiedustelun saamista ennakkotiedoista ei ole tietoa. Toisin sanoen ei ole tiedossa, tuliko Wagnerin aloittama kapina Venäjälle yllätyksenä. Toisaalta väitettä yllätyksestä ei ole myöskään torpattu. 

Lindberg heittää kysymyksen ilmoille:

– Oliko tämä lähtökohtaisesti [Venäjän] tiedustelun virhe? 

Erikoista tapahtumien kulussa on myös se, että Wagnerin joukot saivat edetä M4-moottoritietä pitkin melko rauhassa kohti Moskovaa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:11img

Miten arvioit Putinin asemaa kaiken tämän jälkeen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola?

Lue myös: Kommentti: Putinin ikioma Frankensteinin hirviö karkasi häkistä

Miksei vastarintaa syntynyt Rostovissa? 

Palataan lauantaiaamuun tilanteeseen. Noin puolikahdeksalta Suomen aikaa Wagnerin joukot kertoivat Telegramissa vallanneensa Donin Rostovin.

– Jossain oli kuvia, että rajajoukot antautuivat Wagnerille ja he etenivät siitä suoraan taisteluitta esikuntaan [eteläisen piirin sotilaskunnan]. 

Sen jälkeen Wagner lähti noin 5 000 sotilaan voimin kohti Moskovaa. 

– Tulee mieleen, että voiko olla niin, että se henki Etelä-Venäjällä ja niissä varuskuntakaupungeissa on Wagnerille myönteinen… että vastarintaa ei syntynyt, koska ei kenelläkään ollut halua laittaa hanttiin, Ahtiainen pohtii.

Ajatusta tukee ainakin Donin Rostovista kantautuneet kuvat, joissa kaupunkilaiset olivat hurranneet Wagneria ja Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhinia

Lindberg on jossakin määrin samoilla kannoilla.

– Voihan se olla niin, että siellä kansa ajattelee, että ’nämä ovat nyt niitä kovia taistelijoita – ja, että Venäjän armeijan tulisi taistella samalla tavalla’. Väki otti selfieitä, kun Wagnerin joukot saapuivat ja lähtivät. Joku joukko siellä Etelä-Venäjällä ainakin kannattaa Wagneria, Lindberg sanoo. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:55img

Putinista julkaistiin erikoinen haastattelu, joka herättää kysymyksiä – näin MTV Uutisten toimittajat näkevät tilanteen.

"Erityisen outoa on se…"

Koko viikonlopun tapahtumaketju on erikoinen. Lindberg, joka vieraili viikonloppuna MTV:n Seitsemän ja Kymmenen uutisissa viikonloppuna, sanoi pohtineensa erityisesti  kokonaisuuden kaikkein oudointa yksityiskohtaa. 

– Erityisen outoa oli se, että kun presidentti Putin piti perjantaiaamuna puheen, joka oli juuri sellainen kuin tässä tilanteessa voisi odottaa, mutta sen jälkeen Venäjän johto ja turvallisuusviranomaiset istuivat käsiensä päällä koko päivän. 

Lindbergistä on erikoista, ettei Venäjä tehnyt Putinin puheessa mainittuja erikoistoimenpiteitä eli käytännössä ottanut kiinni Wagnerin joukkoja. 

– 400 metrin sotilaskolonna moottoritiellä keskellä päivää, Lindberg ihmettelee. 

Wagner pääsi etenemään M4-moottoritietä pitkin erittäinkin vapaasti kohti Moskovaa. Sunnuntaina kerrottiin, että Wagner oli noin 200 kilometrin päässä Moskovasta. 

Olisiko kaikki voinut olla kuitenkin Putinin teatteria? 

MTV Uutisten Ahtiainen ei siihen usko. Erityisesti Putinin pitämän puheen perusteella. 

– Se oli sellainen puhe, joka ei näyttänyt näytellyltä. Mutta ennen kaikkea tämä kova puhe, johon Prigozhin sitten vastasi, joka sekin vaikutti spontaanilta. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:07img

Erikoislähetys: Wagner-kapina päättyi joukkojen vetäytymiseen – tämä tapahtuneesta nyt tiedetään (25.6.)

Lue myös: Kommentti: Juhannuskapina paljasti Putinin heikoksi – ja venäläiset eivät sitä unohda

Onko Putin kiitollisuuden velassa Lukashenkalle?

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ilmoitti myöhään lauantaina, että hän oli neuvotellut Prigozhinin kanssa sopimuksen. Pian tämän jälkeen Prigozhin ilmoitti joukkojensa kääntyvän takaisin. Prigozhinin ja Venäjän valtionjohdon kerrottiin päässeen sopimukseen, jonka mukaan Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle, hänen rikostutkinnastaan luovutaan, eikä myöskään Wagner-sotilaita vastaan aiota nostaa syytteitä.

Lindberg kertoo, että vallitsevien tietojen mukaan Lukashenka oli itse tarjoutunut neuvotteluvälittäjäksi sen jälkeen, kun Putin oli kieltäytynyt neuvottelemasta Prigozhinin kanssa. 

Lukashenka on tietojen mukaan tuntenut Prigozhinin parikymmentä vuotta, Lindberg toteaa. 

– Ehkä hän näki siinä paikkansa, kun on ollut kuitenkin Putinin apuri vuosia. Pääsi ikään kuin itse tekemään jotain, ja sai aikaan tällaisen asetelman, jossa Putin on mahdollisesti kiitollisuudenvelassa hänelle. 

Mitä seuraavaksi? 

Varmaa tietoa siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu ei juurikaan ole. Prigozhinin, Putinin tai Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun olinpaikkaa ei tiedetä. 

Varmuudella tiedetään, että Wagnerin joukot ovat poistuneet Donin Rostovista, Prigozhinin on tarkoituksena siirtyä Valko-Venäjälle hänen ja Lukashenkan sopimuksen mukaisesti ja, että Wagnerin joukot todennäköisesti integroitaisiin Venäjän armeijan joukkoihin. Kiteytettynä Prigozhin joutuisi maanpakoon ja menettäisi joukkonsa. 

Lindbergistä olisi kuitenkin kummallista, että kapinallinen ja aseelliseen kapinaan ryhtynyt joukko yhdistettäisiin Venäjän viralliseen armeijaan. 

Lindberg ja Ahtiainen näkevät, että Putinilla ei todennäköisesti ole varaa luopua Wagnerista ja niin ollen hyllyttää sitä rintamalta. 

1:34img

Miksi Putin on riippuvainen Wagner-joukoista?

Tuoreimmat aiheesta

Jevgeni Prigozhin