Euroopan huumeviraston (EMCDDA) mukaan Suomessa kuolee huumeisiin todennäköisimmin 30–34-vuotias mies. Huumeisiin kuollaan nykyään yhä vanhempana kuin aikaisemmin.
– Tähän lienee syynä se, että meille on syntynyt vakiintunut käyttökulttuuri. Huumeita osataan käyttää nykyään paremmin kuin ennen, ja näin selvitään hengissä pidempään kuin ennen, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen oikeuskemisti Pirkko Kriikku sanoo.
Väitöstutkimusta aiheesta tehneen Sanna Röngän tutkimuksessa kävi ilmi, että, että huumeisiin kuolleilla oli yleistä aikaisin alkanut huono-osaisuus.
– Koulutus on voinut jäädä peruskouluasteelle ja työttömyys ja asunnottomuus on yleistä, Rönkä sanoo.
Siihen, johtaako huono-osaisuus holtittomaan päihdekäyttäytymiseen vai toisin päin, on hankala antaa yksiselitteistä vastausta.
Suomen korkeampi huumekuolleisuus on osittain harha
Suomessa huumekuolleisuus on väestöön suhteutettuna tilastojen valossa roimasti Euroopan keskitasoa korkeammalla. Tähän syynä on kuitenkin Kriikun mukaan tilastoharha.
– Olen ollut mukana aihetta koskevassa tutkimuksessa. Euroopan huumevirastokin on sen tunnustanut, että meillä näitä huomataan ja tilastoidaan paremmin. Meillä tehdään huomattavasti enemmän ruumiinavauksia ja seula on tiiviimpi kuin useissa maissa.
– Minun on vaikea uskoa, että ainakaan valtavasti enemmän myrkytyksiä tapahtuu kuin muualla, Kriikku kertoo.