Työssäkäyvät käyttävät yhä enemmän kannabista – työpaikoilla ei tiedetä, miten suhtautua: "Uusi asia, eikä tuttu, kuten alkoholi"

8:57img
Video: Kannabiksen pitkäaikaiskäytöstä voi tulla käyttäjälle ongelma.
Julkaistu 23.09.2019 07:01

Matias Haikonen

matias.haikonen@mtv.fi

Kannabiksen käyttö näkyy entistä enemmän työelämässä. Päihdettä käyttävät eniten 25-34-vuotiaat aikuiset.

A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki toteaa, että kannabiksen satunnaisten käyttäjien määrä on kasvussa. Haasteeksi päihdetyölle muodostuukin se, miten puolueetonta tietoa saadaan tarjolle mahdollisimman laajasti.

– Meillä ei ole yhtään työssäkäyvää ikäluokkaa, joka ei olisi käyttänyt kannabista viimeisen kuukauden aikana. Työpaikoilla asia ilmenee hämmennyksenä, kun ei tiedetä esimerkiksi sen vaikutusta työtehoon. Kannabis on uusi asia eikä tuttu kuten alkoholi, hän kertoo.

Simojoki muistuttaa, että kannabiksen käyttö vaikuttaa ihmisen kognitiivisiiin toimintoihin, kuten esimerkiksi syy- ja seuraussuhteiden hahmottamiseen.

– Työelämä on murroksessa. Se alkaa olla yhä enemmän monimutkaisten asioiden hallitsemista ja niiden pohtimista. Tällöin haitat näkyvät enemmän kuin fyysisissä töissä.

”Muutokset voivat olla hallitsemattomia”

Alkuviikosta julkaistussa kouluterveyskyselyssä paljastui, että nuorisosta kannabista on kokeillut kerran kymmenestä kahteenkymmeneen prosenttia.

– Tämä kertoo siitä, että ei kannabis ole Suomesta ainakaan poistumassa ole. Siellä kasvaa se porukka, jossa sitä käytetään ajoittain ja vastaavasti sekin porukka, jolle siitä on tulossa ongelma, Simojoki toteaa.

Hän kertoo olevansa huolestunut siitä, että Suomessa käytävä kannabiskeskustelu on poteroitunutta ja polarisoitunutta.

– Kannabikseen suhtautuminen on yksi Euroopassa jylläävä trendi, joka näkyy nyt meillä Suomessa. Jos ei nähdä, mikä on Suomen tie, saatamme olla pian housut kintuissa isoihin kannabikseen liittyvien muutosten edessä. Muutokset voivat olla hallitsemattomia.

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä